Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wyjazd, studia, On.

Polecane posty

Gość gość

Zdałam maturę i zastanawiam się co robic dalej. Nie wiem, czy wybrać studia w Polsce czy wyjazd za granicę. Mam siostrę w Anglii, więc ona by mi na początku pomogła znaleźć pracę. Jeżeli chodzi o studia to umysłem scisłym nie jestem, więc myslałam nad logopedią, administracją, lecz zdaję sobię sprawę z tego, że po tych kierunkach o pracę nie jest za łatwo. Siostra mówi, żebym złożyła papiery ale przyjechała do Anglii, jeżeli nie spodoba mi się, to do października jeszcze wrócę. Mówi, ze pomogła by mi tam, ale chce bym się uczyła, więc na początek chodziłabym na jakieś kursy, potem może studia w Anglii. Kompletnie nie wiem co robić. Wiem, że tam są lepsze perspektywy na przyszłość, lecz studia są droższe, no ale wiadomo, że lepsze zarobki. Jeżeli chodzi o studia w Polsce, to moi rodzice nie są w stanie płacić za wszystko, więc myślałam o zaocznych i pracy. Jest jeszcze mój chłopak, niedługo wyjeżdza za granicę do pracy, ale za ok. 3 miesiące wróci. Jeżeli ja zostałabym u siostry, to nie wiem, co byloby z nami dalej. Ryczeć mi się chce, jak pomyślę, że miałabym go nie widzieć tyle czasu, pewnie nasz związek by się rozpadł. Nie wiem co mam robic ze swoim życiem. Napiszecie pewnie - twoje życie, rób co uwazasz, ale proszę jednak o jakieś rady.

Gość gsssg
Studia w Anglii są naprawdę drogie. Trzeba się zadłużać i tak wielu młodych Brytyjczyków robi. Moim zdaniem, skoro masz takie możliwości i pomoc siostry, powinnaś popracować w Anglii w wakacje (zarobisz na początek i podszkolisz język) a studiować za darmo w Polsce, dorabiając jako np. kelnerka. Nie muszą być to studia zaoczne. Jeśli jednak myślisz o przyszłości potem w Anglii to lepiej wymyśl bardziej uniwersalny kierunek, bo znajomość administracji na gruncie polskim nijak ci się tam nie przyda. Wtedy Jego ;) widziałabyć cały rok, a tylko w wakacje byłabyś w za granicą. A za pięć lat podejmiecie oboje decyzję co dalej.

Gość gość
Tak, przez wakację chcę trochę zarobić, więc mam zamiar tam pojechać i załapać się do jakiejś pracy. Dziękuję za odpowiedź ;)