Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Motylla85

Życie za granicą...

Polecane posty

Gość Motylla85

Witam, szukam osób, które mieszkają, pracują, żyją za granicą. Zdecydowaliśmy się na wyjazd i próbę odnalezienia się w innym kraju, niestety perspektywy mamy słabe i trzeba p oprostu podjąć pewne decyzje. Możecie napisać w jaki sposób organizowaliście sobie - pracę, może jakieś portale? dziekuje z gory!

Gość A macie coś w Polsce?
Mieszkanie,stałą pracę? Bo jeżeli tak to proponuję w niej pozostać,a przyjechać na wakacje i dorobić,jak się uda,bo z pracą wszędzie ciężko.

Mąż ma pracę, ale za chwilę jej nie będzie. Mamy mieszkanie, myślałam o wynajmie..

Gość gość
Mój narzeczony wyjechał do pracy za granicę, ja dojadę do niego po porodzie, a będzie to na przełomie grudnia i stycznia. Do tego czasu muszą nam wystarczyć jednorazowe odwiedziny i telefon :) Ja tam będę siedziała z dzieckiem, a później - a chcę w miarę szybko - podejmę pracę chociażby dorywczą na kilka godzin dziennie.

Katastrofa - wiem, gdzie nie chcemy - do Anglii, Irlandii. Natomiast jesteśmy otwarci - Norwegia, Szwecja, Belgia, Luksemburg, Francja? Wiem, że wiele krajów ma kryzys, ale jednak ludzie nadal wyjeżdżają z Polski i z tego co słyszę, to wracać nie zamierzają dlugo..albo wcale..

Gość A macie coś w Polsce?
A gdzie dokładnie chcielibyście wyjechać? Znacie obcy język? No mieszkanie jak najbardziej do wynajęcia w takim razie,to byłoby najbardziej rozsądne.

Gość Co was kusi do wyjazdu
Przecież za granica wcale już nie jest tak fajnie i kolorowo. Benefity ucinają :O

Gość We Francji jest teraz ciężko
Wybrałabym inny kraj,Szwecja,Norwegia.

Mamy jedno dziecko, język znamy angielski na poziomie powiedziałabym pomiędzy dobrym a bardzo dobrym..

Gość Wyjeżdżają w ostateczności
jak nic już w Polsce nie mają. Myśleliśmy nad wyjazdem ale zostajemy.

Gość modernbarossa
A gdzie onretnie chcecie wyjechac ? Ja meiszam za granica , ale nie tak do konca jechalam w ciemno , moj facet siedzi tu ilkanascie lat juz , ma wlasciwie tu juz rodzine . I ta naprawde jesli nie macie nikogo w tym kraju to bedzie mega ciezko , i nawet nie wiem czy moze to wypalic . Jesli nawet nie znacie jezyka , to nie wiecie czego mozna sie spodziewac . Dla obcokrajowcow zycie jest na poczatku bardzo ciezkie . Jestem tutaj prawie 3 lata i nadal jest mi ciezko sie przestawic , jest tu calkiem inne zycie niz w Polsce ..

Gość gość
Ja wybywam do Irlandii.

ucinają, no może i tak. Ale nie chodzi mi o to, żeby się dorabiać kokosów, żyć na poziomie Anji Rubik ;-) Tylko normalnie, mieć chociaż czas dla siebie, a nie czekać do późnego wieczora na męża aż przyjdzie z pracy ;-/ Mnie zwolnili na wychowawczym (luka w prawie)

my wyjechalismy rok temu do Niemiec ale wyjazd był o tyle łatwy, że mąż jechał już do pewnej pracy. Jego firma wynajela nam na poczatek mieszkanie na 3 miesiace i pozniej sami sobie wszytsko organizowalismy. Ja nie znalam wcale jezyka, mąż tak sobie ale bez problemu mozna sie dogadać wszędzie w jezyku angielskim/. NIe jest tak źle ale są ludzie ktorzy mniej lub bardziej nadaja sie do zycia poza Polską. My żyjemy nadzieją, że za 3 lata wcamay do kraju... w mieszkaniu sliucham polskiego radia, mam polska telewizje, chodze na zakupy do polskiego sklepu. Wszedzie jest masa Polaków, polskie msze, spotkania wiec nie teskni nam sie az tak bardzo

avent - też nie chcemy w ciemno, tylko poszukać. Może przez pośrednictwo pracy, mam nadzieję że coś pomogą.

Gość I bez języka dacie radę
jak będziecie chcieli. Powinno to nie być przeszkodą,chociaż we Francji łatwo nie będzie. Ja wyjechałam do Francji bez znajomości języka,wykształcenia ale jakoś daliśmy radę.

Gość a nie macie znajomych?
Byłoby łatwiej

znajomi to się wykruszyli, owszem są za granicą, ale kontakty się prawie pourywały..

Gość ja mieszkam w Norwegii:)
Ogolnie polecalabym, ale nie bez znajomosci jezyka. Angielski juz niestety tu nie wystarczy, ale moze maz ma jakis zawod porzadny? Jesli tak to na kurs jezyka i mozecie sprobowac, zarobki sa dobre, kraj w ogole przyjazny dzieciom. Mozna tu zyc bardzo dobrze, ale niestety bez jezyka bedzie bardzo ciezko.

Gość gość
We Francji jak nie znasz francuskiego to w urzędzie czy u lekarza nic nie załatwisz. Oni olewają angielski. Niektórzy chcą pomóc inni nie ale w urzędach im nie zależy. Zawsze będziecie na kogoś zdani i trzeba będzie się prosić o pomoc :/

Gość ja bez fr.dałam radę we Fr.
I u lekarza i w urzędzie....

Gość gość
Fr. do tego wynajem mieszkania przez biura wiec dochody trzeba wykazać. Ja nie mam z Polakami kontaktu a mieszkam tu 2,5 roku poznałam się na nich na początku i nie chce takich znajomości.

Gość gość
a w jakim języku ? rozmawiałaś w tych urzędach i w jakich części fr. a i jakie urzędy ?

Gość Jedźcie do Anglii
Najprościej. Sporo Polaków,mniejsze miasta są tańsze.

Szczerze mówiąc nie ma się czym chwalić, że jedzie się do danego kraju po pieniążki a nie umie się mówić w ich języku urzędowym. Racja, że we Francji mało kto chce pomoc jak nie mówisz po francusku. Mozna ubiegać się o tłumacza ale o niego ciężko. Osobiscie francję bez języka odradzam.

Gość A kto się chwali ?
Po pieniążki,ale po pieniążki jedzie się PRACOWAĆ moja Panno. I wybacz,ale jeżeli ktoś sobie spokojnie poradzi bez języka,to mu powodzenia życzę. Język z czasem jak się chce to się opanuje.

Gość gość
Ja polecam Austrię. I najlepiej z językiem niemieckim.

Ja też odradzam, ściemę mówią Ci którzy sobie francuzów chwalą. Szczególnie francuski wyżej sr.. niż du.. mają. Leniwe i wredne. Oczywiście są wyjątki ale znikome.