Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak to wszystko ogarnąć

Polecane posty

Gość gość

Drogie Mamy- ja jestem chyba jakas nieogarnieta :-( mam dziecko 5 miesieczne i w ciagu dnia poza opieką nad Nim nie jestem w stanie nic zrobic dopiero jak zasypia koło 21 to mam chwile na posprzatanie, pranie itp karmie piersią wiec co 2-max 2,5 godziny karmienie, przewijanie, odbijanie, w lożeczku nie chce byc wiec noszenie na raczkach, zabawy, i znowu karmienie zostawiacie swoje dzieci w lożeczkach ?leża spokojnie ? moj nawet jak śpi to na mnie ,a jak odłoże to od razu sie budzi nie potrafie tego ogarnąc -jak to robią inne mamy ,ze sa piekne wypoczete, w domach czysto, obiad ugotowany czy wycieracie kurze, odkurzacie zostawiajac dziecko w drugim pokoju ?

Gość gość
uczą dzieci zasypiać same i nie dają się terroryzować (noszenie na rękach), kładą takie maleństwa koło 18stej

Gość gość
Mój akurat spał w nocy, więc o tyle wypoczęta byłam, a kiedy nie spał to zmienialiśmy się z mężem tak że przynajmniej 6 godz. jednym ciągiem przespałam. Wszędzie brałam dziecko w leżaczku- jak wieszałam pranie na balkonie, prasowałam, gotowałam itd. Oglądał co robię, cały czas do niego mówiłam. Nie bał się odkurzacza więc odkurzałam przy nim, kurze to samo- wystarczyło że miał mnie w zasięgu wzroku. Problem był po każdym dłuższym pobycie u babci, bo się awanturował że chce na ręce, ale oduczałam go tego dość szybko. W łóżeczku trochę leżał, miał karuzelę którą lubił albo mu muzykę puszczałam, albo na podłodze koc i zabawki, już zaczynał pełzać w tym wieku.

Gość gość
nie dac sie zmanipulowac, na 10minut wyjsc mimo placzu. mój tez sie darl-ale obiad dla meza musi byc a dla mnie chwila na kiblu!

Gość gość
a gdzie jest Twój mąż?Przecież jego obowiąskiej jest Ci pomagać.

Gość gość
do 2 lat karm.i w nocy co 2godziny.wtedy jestes Matką polką ideałem, jak najdłuzej-z gulem w gardle!

Gość gość
nosiłam zawsze kiedy moje dziecko chciało, absolutnie nie toleruję zostawiania dziecka żeby się wypłakało, kiedy zaczął siedzieć (6 miesięcy) a potem raczkować (7 miesięcy) i chodzić (10 miesięcy) wszystko się zmieniło....potem to może bym nawet chciała ponosić i poprzytulać, ale dla dziecka ręce mamy już nie były czymś fajnym, bo przyjemniej było eksplorować okolicę. A mąż może sam ugotowac obiad, i przy sprzątaniu tez pomóc. U nas pierwsze pół roku było poświęcone tylko dla dziecka i teraz , kiedy ma prawie 3 lata to nawet nam się teskni. Bo dzięki tej miłości i bliskości jest odważnym młodym chłopakiem, potrafiącym się bawić samemu czasem kilka h, z którym nigdy nie mieliśmy problemów. Ale oczywiście, są tu tez mamusie które by chciały żeby ich 3 tygodniowe dzieci przesypiały całą noc, w osobnym pokoju a potrzebę bliskości przez tak małe dziecko nazywają terroryzowaniem i próbą manipulacji (nie wiem skąd takie kretynki znają tak trudne słowa...), więc od CIebie autorko zalezy jaką metodę wybierzesz

Gość karooooooo
ja mam 6miesięcznego synka. Też lubi na rękach :) też karmię piersią choć wprowadzam już nowe pokarmy. Mój zajmie się sobą na chwilę. Rano robię sniadanie to sobie leży w bujaczku w kuchni i czasami marudzi, czasami nie. Dam mu jakąś torebkę zamkniętą np. z makaronem, małą butelkę plastikową i to daję mi jakieś 5-10min. dodatkowo. Z obiadem tak samo. Kiedyś smażyłam nalesniki to wyglądało to tak, że ciasto na patelnie - maly na ręce i chwila z nim potem on na bujak a ja przewracałam naleśnika i dalej mały na ręce. Trzeba sobie radzić. Mąż też go popilnuje jak mam coś zrobić ale mój jest często w domu i nie pracuje na etacie :). Jak lezy w łóżeczku też nie wiele czasu ok 10-15min to ogarne podłogę lub powycieram kurze czy wrzuce pranie. Wiele rzeczy robię z nim na rekach ale mi to nie przeszkadza. Jak go coś zainteresuje to się bawi dłużej a wtedy ja odpoczywam bo wole porobić z nim a potem miec "wolne" :)

Gość gość
Nie przejmuj się ! Moje pierwsze dziecko spalo pięknie , mogłam w dzień wszystko zrobić: nawet pączki piekłam regularnie i pierogów po 150 sztuk kleilam bo taki spokój miałam . Z drugim synem tragedia ! Co chwile karmienie, darl się non stop! Łóżeczko stało rok jako ozdoba. Chodziłam z nim do ubikacji nawet a w dzień gotowałam i odkurzałam z nim w chuście na plecach jak afrykanka. Tylko sama byłam jak szlak się myć to mówiłam starszemu synkowi żeby mi powiedział kiedy brat się niebieski zrobi ( tak się darl) Do półtora roku karmiłam a potem poslalam do żłobka i dziecko się odmieniło ;) Przetrzymasz, staraj się ja czymś zająć. Tak jak ktoś powyżej napisał mów: caly czas , wlączaj muzykę ( to jedyne co pomagało )

Mój ostatnio jest jakiś marudny i też tylko na rękach. Spać też nie chce inaczej, bo jak odłożę go do łóżeczka, to budzi się i wczoraj stwierdziłam, że MUSZĘ poodkurzać i umyć podłogi, bo już nie mogę patrzeć. Wsadziłam go do bujaczka, dałam gryzak i ku mojemu zdziwieniu obserwował z zainteresowaniem moje poczynania. Siedział grzecznie, a ja posprzątałam cały dom! Sama byłam w szoku, że tyle dał mi wytchnienia bez siedzenia na moich rękach:)

Gość karooooooo
mamusabrusia - Brusio to zdrobnienie od Bruno? ładne imię i fajnie zdrobnienie :) tak poza tematem.