Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zmeczona Mamuśka

Migrenowe mamy

Polecane posty

Gość gość
aha wspomnę jeszcze tylko że jak byłam w ciąży to przez 9 miesięcy zapomniałam co to ból głowy hmmmm na ten czas mi przeszło juz myślałam że mi to przeszło na dobre ale niestety nie :( ból się pojawił na nowo i wszystko wróciło do stanu sprzed ciąży:( a borykam się z tym cholerstwem od podstawówki:( Napiszę jeszcze co u mnie najczęściej ten ból wywołuje: sters (zdenerwowanie) silne emocje,czekolada , wino czerw, upał (słońce) , zmeczenie, kawa

Gość gość
go for it - tak, wygląda na to, że jesteś "szczęśliwą" posiadaczką skłonności do migren :o U mnie też bywa tak, że ataków nie ma przez dłuższy okres np pół roku po czym jak mnie nie łupnie ... :o :( Bardzo często migreny są dziedziczne, ja np "dostałam" ją po moim tacie.

Gość Zmeczona Mamuśka
ja niestety tez wymiotuje i niestety calymi dniami sama w domu wiec pomocy brak. wczoraj jak mnie zlapal bol tak przez cala noc sie meczylam i rano wstalamz bole:/ az plakac mi sie chcialo z tego wszytskiego. maly wstaje raniutko bo o 5-6 ale dzieki bogu w takie dni moj ma wolne i zabral malego a ja pospalam do 8.30 i pozniej juz jak wstalam to przeszlo...

Gość gościówa z migreną
Mam migreny od dziecka ale nasiliło się występowanie po pierwszej ciąży, kiedy próbowałam brać antykoncepcję hormonalną. W drugiej ciąży przez prawie 2 miesiące miałam migreny. Po urodzeniu póki nie wrócił okres to miałam spokój, podczas karmienia piersią są słabsze i rzadziej występują. Odkryłam co zmniejsza częstotliwość ich występowania unikanie wołowiny zwłaszcza rosołu, po bitkach, zrazach nie jeść słodyczy, żadnych soków przecierowych typu Kubuś (i dobrze bo to sam cukier), nie przejadać się, nie łączyć obiadów ze słodyczami, deserami, wysypiać się i uprawiać sport ale nie za intensywnie. Unikać śmierdzących pomieszczeń, zwłaszcza dymu papierosowego, lakierów, farb,klejów. Nie stresować się ;) zdrowo odżywiać się. Brać przeciwbólowe od razu kiedy czuję że zbliża się atak. Przeciwmigrenowe leki nie pomagają mi, po jednym z nich dostałam silnej reakcji alergicznej i wylądowałam w szpitalu. Pomagał mi zastrzyk z pyralginu, domięśniowo,dożylnie lub wypicie (jeśli nie zaczęłam wymiotować) po czym położyć się w spokoju na 30 minut lub leki z kodeiną, teraz gdy karmię to są wykluczone, biorę Nurofen 400mg i pomoże albo nie. Migreny mam po mamie jak przekwitła to skończyły się migreny ale ma czasami jeszcze bóle głowy od skaczącego ciśnienia, za to moja córka przejęła je. Czasami myślę sobie co to za kara, żeby tak cierpieć i marnować część swojego życia w ciemnym pomieszczeniu obejmując miskę. Najgorzej jak muszę iść do pracy, nawet jak leki przytępią ból to mam problemy z mową i źle widzę,ataki najczęściej występują podczas menstruacji albo kiedy jestem przemęczona np. przygotowaniami do świąt, jakiejś imprezy,nie da rady za każdym razem brać wolnego z pracy, bo by mi urlopu nie starczyło.

Gość liankaa
gościówa z migrena-napisz proszę, który lek przeciwmigrenowy Cię tak uczulił??

Gość gościówa z migreną
nie jestem pewna bo to było już 6 lat temu ale chyba migpriv

pyralgin dozylnie tylko i wyłącznie brałam ketonal ale rozwalił mi wątrobę i żołądek jak czuję że będę miała migrenę to lecę od razu do mojego łapiducha po zlecenie na zastrzyk potem spać i ewentualnie wyciszyć się w miarę możliwości

Gość liankaa
aha, migpriv ma wskladzie acetylosalicylan i to on jest przyczyna takiej reakcji, ja mam uczulenie na salicylany i tez bym po tym pewnie prawie zeszla z tego swiata :) dziewczyny tylko TRYPTANY-pol godziny i bol z glowy, fakt ze tez trzeba trafic na "swoj" rodzaj tryptanu i są dosc drogie ale nie ma nic lepszego

Gość twins-twins
Widze że nie jestem sama z ta cholerą,Ja również zaczęlam miec migreny w czasie brania antykoncepcji, a dokladnie zaczely sie po Yasmine ,odstawiłam chcąc zajść w ciąże i migreny zniknely.W ciąży zapomniałam co to bóle głowy i migreny, ale po porodzie wróciły, anty nie biorę bo sie obawiam że się nasila , a i tak nie jest wesoło ,mam male blizniaki i jak mnie dopadnie to umieram śmiercia powolna i bolesną,drętwieje mi pól twarzy drażni wszystko i światło i dzwięk mdli mnie i rzygam ,ech szkoda słów ...raz mi sie zdarzyło takie konkretne sparalizowanie mowy i ograniczenie widoczności po bokach (jakbym miała końskie klapki na oczach) biorę co popadnie czasem czuje ja przez 3 dni ale przejdzie a potem za tydzien przypierdzieli po całości...

mam kilku znajomych mądrych łapiduchów którzy zwrócili mi kiedyś uwagę na to że wszystkie własciwie bólowe choróbska takie co to zyc nie daja jakies bóle stawów mięśni głowy migreny biorą się ze zwyrodnienia górnego odcinka kręgosłupa szyjnego siedząca praca mało ruchu fajki kawa i wiecznie pochylona nad klawiatura głowa to daje nam zwężone przestrzenie międzykręgowe i ucisk na naczynia krwionośne przez to mózg jest niedostatecznie dotleniony i wariuje a migrenka tylko czeka na to żebyśmy zaczęły rzygać na zielono :)

Gość Zmeczona Mamuśka
Ciesze sie na taki odzew na temat, aczkolwiek nie ciesze sie ze naprawde tyle kobietek cierpi na to cholerstwo. Ja tak jak pisalam dwa dni temu mnie zlapala i niby wczoraj mi przeszlo ale nie tak do konca. Do dzis dnia czuje takie"cmienie" az sie boje ze zaraz znowu sie zacznie... mam wrazenie czy tylko czych na jakis moj blad aby zlapac znowu na dobre.... brrr malutki spi mam bloga cisze leze i sie relaksuje a tyle do zrobienia w domu.... jesli chodzi o prace to pamietam raz mnie zlapalo od rana. mialam wtedy 12godzinno zmiane... (pracowalam jako kelnerka) nie wiedzialam co mam zrobic ze soba.... bylam tak otumaniona ze nie wiedzialam co sie dzieje ze mna... oczywiscie nikt nie wierzyl ze to bol glowy ze az tak i mysleli ze pijana do pracy przyszlam.... albo inne uzywki... uwierzyli jak osunelam sie po scianie... masakra, naprawde musze sprobowac tych tryplanow czy jak to tam sie zwie :)

Gość Kafe x
nie jestem mamą,ale migreny miewam. i uciekam spac bo mam takie bole że hej. głowa, czoło, oczy, mdłosci. miewam rzadko. ale dość uporczywie

Gość tereferekuku300000
Witajcie ja za 2 tygodnie będę mamą i też "walczę" z migreną powróciła w ostatnim miesiącu ciąży na szczęście nie jest tak silna jak przed. Pojawia się aura z tymi zygzakami i ślepnięciem na jedno oko a ból jest naprawdę znośny. Mimo wszystko boję się co będzie po ciąży. Wiem,że jest powiązana u mnie z cyklem miesiączkowym bo przed ciążą występowała zawsze w 8 dc.miałam robione TK, rezonans głowy Doppler- wszystko pięknie więc neurologiczne podłoże wykluczono. Brałam leki homeopatyczne, akupunktura, masaż niestety nic nie pomagało.

Gość Aga saar
Migrena moze dopasc wszedzie ,dopadla mnie juz w pociagu w pracy ,na ulicy w centrum miasta, w samochodzie itd. Czasami czuje ,ze" nadchodzi"ale nie zawsze czasami czuje sie dobrze a za chwile mam wrazenie ,ze siedze na karuzeli, kreci sie caly swiat dookola no i jazda z wymiotami do tego okropny bol glowy .Czesto stwierdzenie" ty napewno jestes w ciazy ",badz- idz do lekarza albo na pogotowie wkurza mnie bo tak naprawde tylko spokoj ,cisza i sen da ukojenie tej paskudnej..."chorobie....?."

Gość gość
bóle migrenowe mogą atakować osoby z wadami kręgosłupa, zwłaszcza odcinka szyjnego, według badań przyczyniają się do tego wady szczęki i żuchwy o których nie mamy pojęcia ale ten problem będzie się pogłębiał u naszych potomków przez coraz częstsze użycie butelek i smoczków uspokajaczy. Jak ktoś pisał na innym wątku, karmienie piersią to nie tylko pokarm ale sposób jego podania.

Gość gość
I

Gość twins-twins
tereferekuku-u mnie jest dokładnie tak samo wszystko jest związane z cyklem miesiączkowym ,jak brałam anty to dopadała mnie 5 dni po odstawieniu czyli w przeddzien miesiączki zawsze w piątek...teraz mnie łapie czesciej niestety, ale anty nie biore.

Gość gość
....na migrenowe bóle głowy polecam naturalne metody....masaż skroni, ziołowe herbatki....i naturalne suplementy, niedawno widziałam w sklepie zielarskim złocień maruna w kapsułkach, to ziółko jest głównie polecane przy migrenie

Gość gość
,Hej laski.Też mniewam migreny,łącznie z aurą.Biorę i tu Was zaskoczę paracetamol,nacieram czoło,skroń i kark amolkiem kilkakrotnie,kładę się jeśli to możliwe i do godzinki jestem w miarę do życia.

Gość gość
Miałam migreny nie tylko ból głowy ale i wymioty .Od pewnego czasu stosuję złocień maruna . Bóle stały się zdecydowanie mniejsze wymioty ustąpiły będę nadal stosować złocień mam nadzieję że całkiem mi przejdzie rokowania są dobre

Gość gośc 28
Witam ja również jestem mama cierpiącą na migreny.. w ciąży migreny ustąpiły ale ostatnio trwały trzy miesiące dzień w dzień, plus wymioty i światłowstręt.. i dopiero dziś dostałam wyniki badań i potwierdzoną bolerioze do leczenia, obstawiam ze to wywołało zaostrzenie choroby ale poczekam na wizyte w poradni .. pozdrawiam

Gość gośkat
W ciąży zapomniałam o migrenie, ale po porodzie to był koszmar. Nie mogłam wziąć sumamigrenu bo karmiłam, a głowa bolała koszmarnie, nie mogłam cieszyć się moim szczęściem, po pół roku się uspokoiło na szczęście.

Gość gość
no, u mnie sumamigren bardzo pomogl - migren w ciazy nie bylo, przy karmieniu mialam raz, ale konkretna... teraz bez tego leku nie wyobrazam sobie funkcjonowania. Szkoda, ze cena dosc wysoka jak na taki lek http://aptekagold.pl/sumamigren-tabl-100mg-x-6.html bo jednak przy dziecku jest wiele wydatkow :/