Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tak się zastanawiam....

Obywatelstwo francuskie ???????????

Polecane posty

Gość tak się zastanawiam....

Witam wszystkich, Mam mały dylemat i nie wiem jak gdzie i kiedy to sprawdzić, dlatego postanowiłam zapytać Was. Otóż : moja mama urodziła się we Francji (mieszkała tam 20 lat), później przyjechała do Polski (gdzie również mieszkała 20 lat), w chwili obecnej wróciła do swojego kraju. A ja jako jej córka chciałabym odziedziczyć po niej obywatelstwo (mam 22 lata) i wyjechać tam na stałe. Obecnie jestem w ciąży w 6 miesiącu, dlatego chciałabym tam urodzić i wychowywać dziecko. Gdzie powinnam się zgłosić i starać i obywatelstwo Francuskie ? (wiem, że mogę tam urodzić i automatycznie dostać obywatelstwo, ale jednak wolałabym mieć pewność czy nie mogę tego wcześniej załatwić) Jeżeli macie jakieś informacje w tym temacie, to bardzo proszę o komentarz. Dziękuje i pozdrawiam

Gość frereżake...dormevu?
...też mnie to interesuje....jakaś porada,info?

Gość sfesrtdrss
to obywatelstwo sie dziedziczy? :D

Gość bla i bla i juz
@ sfesrtdrss W niektorych krajach obywatelstwo jest dziedziczne, tzw. droit du sang, co w tym smiesznego? I Francja, z tego co mi wiadomo, jest jednym z takich krajow. Czyli jezeli jeden z rodzicow mial obywatelstwo francuskie w chwili narodzin dziecka, to dziecku tez to obywatelstwo przysluguje. A informacji na ten temat (jak i gdzie aplikowac) powinna udzielac ambasada.

Gość Tak się zastanawiam...
Dzwoniłam do ambasady, dziedziczenie obywatelstwa francuskiego przez rodzica, może uzyskać dziecko do ukończenia 18-roku życia - jeżeli rodzic taką wolę deklaruję, w późniejszym wieku nie ma już takiej możliwości. Natomiast, przez urodzenie dziecka we Francji obywatelstwa też się nie nabywa- bo zniesiono tam prawo ziemi. Koniec..... ;/ jestem załamana....

Gość gość
przeciez t mozna bylo przewidzdc

Gość jestem gosciem
Po co ci to obywatelstwo? Przeciez mieszkac i pracowac we Francji mozesz bez niego.