Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anula3010

Pytanie o Antykoncepcje

Polecane posty

Gość anula3010

Witam wszystkich :) Pisze do was z prośbą o udzielenie kilku informacji. Zastanawiam sie nad antykoncpcją w formie tabletek. Jestem z chłopakiem juz ponad poł roku i postanowiłam ze rosadnie bedzie sie zabezpieczyc ( mam 22 lata) nie rozmawiłam o tym z nim. Z mamą tez jakoś nie chce o tym gadać uwazam ze to moja osobista sprawa. Moj problem jest taki, czy jesli sie zdecyduje to dam rade finasowo, nie jestem osobą pracujaca utrzymują mnie nadal rodzice bo ucze sie jeszcze. Chciałabym zabezpieczac sie ale nie wydajac zbyt duzo na tabletki bez ponoszenie skutków tanszych tabletek ( nudnosc, złe samopoczucie, przybranie na wadze). Istnieją takie tabletki za ktore nie trzeba płacić ogromnych pieniedzy a sa tak samo skuteczne jak te drozsze?

Gość Wszystkie tabletki są tak
samo skuteczne. Zobacz jakie przepisze Ci ginekolog, spytaj ile kosztują i ewentualnie go spytaj czy jest tańszy zamiennik. Zresztą myślę że nawet te "droższe" to nie jest jakiś straszny wydatek. Moje kosztują 25 zł za opakowanie, tyle to godziną koprepetycji dorobisz :) . Chłopak może się dorzucić. Ogólnie tabletki to przedział od kilku do kilkudziesięciu złotych. Popytaj ginekologa na wizycie.

Tabletki nie kosztują majątku. Takie na sam początek, np. Vibin mini kosztują ok 24, więc to majątek nie jest. Trochę się tylko dziwię, że nie chcesz porozmawiać o zabezpieczeniu przed ciążą ze swoim chłopakiem. Myślę, że to jest WASZA sprawa, a nie tylko TWOJA

Witaj Anula3010! :) Antykoncepcja to wspólna sprawa - pamiętaj o tym. Bez względu na to, jaką metodę wybierzesz, ważne jest to, by obie strony miały w tym udział - na etapie decyzji, wyboru czy kupna. Seks jest wspólną aktywnością, która ma dawać Wam obojgu przyjemność, a antykoncepcja ma pomóc (także Wam obojgu), byście nie musieli martwić się konsekwencjami. Jeśli zatem seks jest wspólny, to antykoncepcja też i nie ma w tym nic dziwnego :)

Ostatnio lekarz mi przepisał Microgynon. Są to tabletki "starej generacji", ale podobno równie skuteczne, co te nowsze. Nie znam dokładnie skutków ubocznych (będę dopiero brała od najbliższej miesiączki), bo to moje pierwsze tabletki anty, ale są niedrogie. Kosztują ok 25 zł (opakowanie starcza na 3 miesiące), ale dostałam receptę z refundacją, więc zapłaciłam niecałe 7 zł :P

Gość gość
Zawsze możesz zapytac lekarza o przybliżona cene tabletek. A zeby zminimalizowac skutki uboczne mozesz zażywac osłone do antykoncepcji Harmonelle. Chroni przed zakrzepica czy osłabieniem watroby, kosztuje niewiele.