Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość likulii

CZY MOŻNA ZEMDLEĆ NA LEŻĄCO ?

Polecane posty

Gość likulii

Znacie takie przypadki ?

Gość gość
tak można

Gość likulii
Bo z reguły jak komuś robi się słabo to każą albo głowę pochylić do dołu albo jeśli to możliwe położyć się - żeby uniknąć omdlenia. I tak się zastanawiam czy możliwe jest zemdlenie również w pozycji leżącej. Bo co innej utrata przytomności po wypadku - to logiczne, że może się zdarzyć w każdej pozycji, a co innego zasłabnięcie np. z powodu stresu, głodu itp.

można zemdleć na leżąco, ale jest to trudniejsze, bo w tej pozycji krew lepiej dociera do mózgu=lepiej go natlenia a najlepiej, jak się podniesie nogi do góry 1

to czasami pomaga, jeżeli omdlenie spowodowane jest np. niedotlenieniem (np. po sprincie).

Gość likulii
Są też osoby, które bardzo źle znoszą pobieranie krwi i mdleją i też się zaleca pobieranie jej w pozycji leżącej - pytała mnie o to ostatnia pielęgniarka jak robiłam badania czy mdleje bo jeśli tak to mam się położyć.

Gość fghjkvbnjm
"Bo z reguły jak komuś robi się słabo to każą albo głowę pochylić do dołu albo jeśli to możliwe położyć się - żeby uniknąć omdlenia." - każą się położyć żeby sie nie przewrócił jak będzie tracił przytomność i nie poobijał. Jasne że mozna zemdleć na leżąco.