Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moniśś77

jąkanie

Polecane posty

Gość moniśś77

Od dzieciństwa się jąkam. Jednakże potrafię bez zająknięcia załatwiać różne sprawy, ucinać sobie króciutkie pogawędki. Są sytuacje gdy nie jąkam się w ogóle, np. gdy jestem sama lub gdy rozmawiam w głośnym, zatłoczonym miejscu. Ale poza tym jąkam się bardzo. Dłuższe wypowiedzi to dla mnie koszmar. Naiwnie wierzyłam że jakoś dam sobie radę na studiach językowych. I jakoś mi się udawało, a na jednym egz. ustnym egzaminatorka była bardzo wyrozumiała i zadawała mi tylko pytania na odpowiedź Tak lub Nie. Jednakże teraz kończę ostatni semestr i muszę zaliczyć kilka prezentacji ustnych. Wychodze na środek i blokada... nie mogę słowa wydusić.. Próbowałam 5 razy. Mam zaległości, a zostały jeszcze dwa spotkania... Byłam u wykładowcy, wytłumaczyłam szczerze swoją sytuację, poprosiłam czy mogłabym zaliczyć je na osobności, by znalazła dla mnie czas ale nie zgodziła się... Jestem zrozpaczona.. czuję się bezwartościowa, głupia. Za 3 tyg miałam skończyć studia, a ja muszę chyba z nich zrezygnować.. bo nie umiem wygłosić prezentacji, bo nie umiem mówić... czuję się okropnie, do niczego..

Gość gość
Rozumiem co czujesz, też się bardzo jąkam, studia skończyłam cudem. Jednak najgorsze jest to, że studia skończone dawno temu, a ja nie pracuję nigdzie, bo wada wymowy sprawia, że nie nadaję się do żadnej pracy. Jak chcesz popisać o jąkaniu to zostaw maila, odezwę się.

Gość gość
myślałaś o terapii?

Gość gość
poprostu nikt cie jeszcze dobrze nie wyd*pczył ot i cała filozofia

witaj, nie rezygnuj z egzaminów. pomyśl o terapii. w Mikołowie na śląsku jest bardzo dobry ośrodek leczenia jąkania - przyjeżdzają tam ludzie z całej polski. moja znajoma tam się leczyła, a jąkała się fatalnie, nie mogła normalnie z ludźmi na drodze porozmawiać nawet... nie lekceważ tego, poczytaj w sieci o tym ośrodku, przed tobą przecież jeszcze wiele lat pracy i kontaktów z ludźmi - powodzenia!