Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rabarbar3

skutki po tabletkach, ale jakich??

Polecane posty

Gość rabarbar3

hej, biorę izotek na trądzik, a jak wiadomo ten lek niesie ze sobą wiele skutków ubocznych. Od 2 dni zaczęłam przyjmować tabletki hormonalne. Jak będę wiedziała, czy tabletki mi służą, skoro niektóre objawy/skutki mogą być takie jak po izoteku? :(

a jaki rodzaj pigułek anty bierzesz??? czy w tym momencie masz jakieś skutki uboczne przy przyjmowaniu izoteku??

Gość rabarbar3
zaczęłam brac Atywię. Niestety tak :( bóle głowy, kręgosłupa, suchość oczu i taka nudność/senność nie wiem jak nazwać. Martwią mnie bóle głowy i ta nudność, bo to mogę mieć po źle dobranych tabletkach.

Gość rabarbar3
rozumiem, że nie da się tego rozpoznać?

Gość gość
istnieje cos takiego jak ulotka dolaczona do leku, a w niej pinkt "skutki uboczne" :P wszystko tam znajdziesz

Gość gość
istnieje cos takiego jak ulotka dolaczona do leku, a w niej punkt "skutki uboczne" :P wszystko tam znajdziesz

Gość rabarbar3
do gość: wow, nie wiedziałam :P czytam ulotki leków, nie musisz się wymądrzać. chodzi po prostu o to, że izotek ma długą listę skutków ubocznych, sporo z nich pokrywa się ze skutkami po tabletkach anty. i boję się, że nie rozpoznam, czy mój organizm toleruje dane hormony.

Gość gość
A po c**j Ci nastepne leki do brania???? Izotek ma bardzo dużo skutków ubocznych, tabletki antykonceocyjne też. Nie wiem po co jeszcze dowalasz te tabsy :/ rujnuj sobie zdrowie dalej. Tabletki anty powinnaś zacząc brać po izoteku.

Gość rabarbar3
boże ile jadu i agresji, śmieszne zwłaszcza jak człowiek nie ma pojęcia o co chodzi :/ po pierwsze biorę izotek, podczas którego wymagana jest antykoncepcja hormonalna (albo celibat), gdyż jakby doszło do wpadki to byłaby tragedia, bo izotretynoina uszkadza ludzki płód. po drugie biorę, by wyregulować cykl i "uśpić" jajniki. moje pytanie jest inne. nie pytałam, czy warto brać (bo MUSZĘ i jestem świadoma, co biorę). pytałam o co innego :O

Gość gość
tu gosc nr 1 ;) Twoje pytanie powinnas do lekarza zapisujacego Ci owe leki skierowac, nie do nas... Watpliw bys znalazla tu osobe podobnie leczona, a juz tym bardziej specjaliste znajacego sie na medycynie... same pigulki antykoncepcyjne moga powodowac migreny (ale wtedy powinnas natychmiast je odstawic) lub zwykle bole glowy, ktore poczatkowo nie sa niczym groznym, dopiero powtarzajace sie nalezy zglosic lekarzowi. Moga tez powodowac zakrzepice (masz tendencje do tej choroby? Albo zylaki, klopoty z uk.krazenia?). Moga nasilac choroby uk.krazenia, jesli na takie cierpisz, albo duzo palisz i masz klopot z wysokim cholesterolem... Watpie zeby ktos tu potrafil przewidziec w jakim stanie jest Twoj organizm, czy masz zdrowa watrobe, w jakie korelacje moga wejsc oba leki. Zbyt wiele wymagasz...

Gość rabarbar3
niby tak, aczkolwiek liczyłam, że jednak się tu jakas kobieta trafi z takim zestawem. :) zapytałam się też o to na forum izoteku, tam pewnie dowiem się więcej. nie mam tendencji do zakrzepicy. generalnie kilka lat temu brałam przez rok tabletki anty i wszystko było ok. wyniki badań są ok. dziękuję za odpowiedzi :)

Gość E-Rzecznik 21
Farmakoterapia trądziku jest wskazaniem do stosowania antykoncepcji ponieważ preparaty p/trądzikowe są silnie teratogenne. Wskazana jest możliwie jak najskuteczniejsza metoda antykoncepcji na co najmniej miesiąc przed rozpoczęciem terapii, w czasie jej stosowania jak i miesiąc po zakończeniu terapii. W trakcie jej trwania należy systematycznie wykonywać testy ciążowe. Przeciwwskazaniem do zastosowania tego typu leku mogą być: nadwrażliwość na izotretynoinę, orzeszki ziemne, soję lub którykolwiek składnik preparatu, ciąża i okres karmienia piersią, niewydolność wątroby, hiperwitaminoza A, zwiększenie stężenia lipidów we krwi, równoległe stosowanie antybiotyków tetracyklinowych. Informacja o planowanej terapii p/trądzikowej jest istotna dla ginekologa, gdyż doustne środki antykoncepcyjne zawierające małe dawki progestagenu i niezawierające estrogenów mogą nie być odpowiednio skuteczną metodą antykoncepcji podczas leczenia izotretynoiną. Odpowiedzi na w/w pytanie nie są lekarskimi poradami specjalistycznymi, mają wyłącznie charakter informacyjny i w żaden sposób nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Gość E-Rzecznik21+7
Farmakoterapia trądziku jest wskazaniem do stosowania antykoncepcji ponieważ preparaty p/trądzikowe są silnie teratogenne. Wskazana jest możliwie jak najskuteczniejsza metoda antykoncepcji na co najmniej miesiąc przed rozpoczęciem terapii, w czasie jej stosowania jak i miesiąc po zakończeniu terapii. W trakcie jej trwania należy systematycznie wykonywać testy ciążowe. Przeciwwskazaniem do zastosowania tego typu leku mogą być: nadwrażliwość na izotretynoinę, orzeszki ziemne, soję lub którykolwiek składnik preparatu, ciąża i okres karmienia piersią, niewydolność wątroby, hiperwitaminoza A, zwiększenie stężenia lipidów we krwi, równoległe stosowanie antybiotyków tetracyklinowych. Informacja o planowanej terapii p/trądzikowej jest istotna dla ginekologa, gdyż doustne środki antykoncepcyjne zawierające małe dawki progestagenu i niezawierające estrogenów mogą nie być odpowiednio skuteczną metodą antykoncepcji podczas leczenia izotretynoiną. Odpowiedzi na w/w pytania nie są lekarskimi poradami specjalistycznymi, mają wyłącznie charakter informacyjny i w żaden sposób nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.