Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ania z wlkp

starania o dziecko- moja wizyta u endokrynologa- pytanie

Polecane posty

Gość ania z wlkp

Hej dziewczyny, za kilka msc chce sie starac o dziecko, do tego czasu moje tsh musi sie zmniejszyc do 2 lub ponizej. Teraz tsh jest w okolicy 5, wiec za wysokie. Kilka dni temu bylam u endokrynologa prywatnie (ponoc bardzo dobra z Poznania). Po usg stwierdzila, ze moja tarczyca jest za mala. Kazala zwiekszyc dawke euthydroxu do 50 codziennie (wczesniej bralam 25). Gdy pytalam sie o nastepna wizyte jakie badania mam wykonac powiedziala tylko o tsh. Stad moje pytanie, bo po wizycie zaczelam czytac, ze samo zbadanie tsh nie wystarcza. Czy to prawda?

Gość ania z wlkp
up

Gość gość
Przy niedoczynnosci zawsze TSH i FT4, dla ciazy najlepiej jak TSH jest 1 lub mniej, FT$ powyzej 15

Gość ania z wlkp
a ft4 to reguluje tez euthyrox?

Gość gość
miałam jak Ty prawie 5. Tsh i Ft4. Kontroluj. ja brałam 50 eutyroksu potem 75 i nawet 100. Obecnie po ciązy mam nadczynnośc z chorobą greivsa- basedowa. masakra.

Gość ania z wlkp
wlasnie nie wiem dlaczego lekarka ie kazala ft3 i ft4 co to za choroba co teraz masz po ciazy? moze osoby z hora tarczyca nie powinny miec dzieci?

Gość gość
Nie sugeruj się moją chorobą. Napisałam Ci, że akurat w moim przypadku tak się stało. O dziecko staraliśmy się 5 lat i wykryto u mnie niedoczynność, miałam tsh 4,96. niby norma do 5 ale nie mogłam zajść w ciążę, dopiero jak tarczyca zeszła do 1,5 w ciążę zaszła. Czułam się przez całą ciąże super a jestem po 30-stce, po ciązy tez miałam ok tarczycę. Potem dużo stresu z córką przechodziłam i troszkę zaniedbałam endokrynologa. Zrobiłam tsh i wynik 0,005 nadczynność i anty tshr norma do 1,8 a ja mam 11,48 niestety choroba greivsa- basedowa z nadczynnościa co żadko się zdarza. Najlepiej powinnam poddac się leczeniem jodem ale wtedy 3 tyg dziecka nie mogłabym widziec. Mała od urodzenia ma niedoczynnośc i jest na eutyroxie. Ale to mój przypadek i nie sądze abyś sugerowała się tym co ja mam. Słuchaj lekarza, jak zajdziesz w ciąże, kontroluj tsh i ft4. Po ciązy bierz leki i bedzie dobrze. Nie załamuj sie.

Gość ania z wlkp
tak masz racje, ale nie jest latwo znalezc dobrego endokrynologa. Pani doktor u ktorej bylam ma bardzo dobra opinie a nie zlecila mi badania ft3 czy ft4.

Mysle, ze twoja endo chce po prostu zobaczyc, czy przy zwiekszonej dawce euthyroxu tsh nie spadnie do zera. Jesli masz byc spokojniejsza, to zrob te badania dodatkowo i juz. Nie martw sie, ja mialam w 5 tyg ciazy tsh 30 choc przed zajsciem w ciaze wyregulowane jak tylko sie dalo ( Hashimoto ) i tez wiedzialam, ze powinno byc niskie, okolo 1 , wiec sama spontanicznie w oczekiwaniu na wizyte zwiekszylam dawke. I nie rozumiem dlaczego nie powinnismy miec dzieci ? Ja mam 3 letnia corke, ktora jak do tej pory nie odziedziczyla po mnie choroby (moze sie pojawic w okresie dojrzewania ) ale przeciez z tym sie normalnie zyje, przyjmujac hormon i kontrolujac sie od czasu do czasu.

Gość ania z wlkp
dziekuje za odpowiedz, teraz mam tsh okolo 5, biore euthyrox. Po jakim czasie powinno spasc tsh ponizej 2?

Gość gość
co m-c rób badanie tsh i zobaczysz czy spada, ja co 2 m-ce chodziłam do endo i zwiększał mi lekarz dawki.

Gość gość
to jest różnie, mnie spadało ok. kilku miesięcy ale to zależy od człowieka, ona nie może Ci narzucić dużej dawki, żeby nie spadło za bardzo, moja endo chce zawsze, żebym badała tsh, ft3 i ft4