Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Antykoncepcja i czy to są mity

Antykoncepcja i czy to są mity

Polecane posty

Zawsze miała 5 dni @ a obecnie 7 i dalej krwawię , oraz 1 dnia @ zabrałam tabletkę Antykoncepcyjną czy już mam pełną skuteczność i mogę się kochać np dziś ??

oraz czy tak długi okres dziękuje tym tabletką ?

Gość gość
Ja tez tak mialam. Okres zazwyczaj 5-6 dni. Wzielam 1 dnia tabletke i kontynuowalam do konca. Po 6 dniach mialam plamienie moze przez 2-3 dni a potem coraz silniejszy okres i bardzo duzo skrzepow (przepraszam za taki opis). Poszlam pozniej do lekarza i przepisala mi mocniejsze tabletki i wrocilo wszystko do normy.

Gość gość
czyli ze obecne tabletki jakie posiadam są za słabe ? a już jestem w nich zabezpieczona ? jak stosowałam od 1 dnia ?

Gość gość
najlepiej spytaj gina, moze byc tak ze lepiej pierwszy miesiac uzywac dodatkowej antykoncepcji - prezerwatywy

Gość gość
Tak jestes zabezpieczona od 1 tabletki. Ja pomimo, ze mialam "okres" to kochalam sie kilkukrotnie i w ciazy nie jestem. Konczyl w wiekszosci we mnie. To sie chyba nazywa ze tabletka nie trzyma cyklu.

Gość gość
No wlasnie moga byc za slabe. Idz najlepiej do ginekologa. Ja bylam u jednego powiedzial mi ze to normalne, tylko ze to nie byly plamienia (taki troche niekompetentny lekarz to jest). Moglam zaryzykowac i brac kolejne opakowanie tych samych tabletek ale przyznam szczerze ze kolejny miesiac z okresem jakos mnie nie zachecil do tego by nie zmieniac tabletek. Zreszta lekarka mi przepisala nowe troche mocniejsze

Tylko następną wizytę mam za 1,5 mies a to jest pierwsze opakowanie w moim życiu i jeszcze jedno mam i teraz nie wiem czy mam sie czym martwić jak 1 dnia okresu zabrałam tabletkę a na ulotce pisało ze juz wtedy jestem zabezpieczona i codziennie o tej samej godzinie brałam tabletki i po 6 dniach od 1 tabletki się kochałam mam powody do martwienia się ?

Gość gość
Nie masz powodow do zmartwien :) ja sie kochalam w rozne dni i tez chyba cos okolo 6 dnia. W ciazy do tej pory nie jestem. Mysle ze powinnas zadzwon do swojego ginekologa i powiedziec ze masz nietypowa sytuacje (mi powiedziala po 2 wizycie ze gdyby bylo cos nie tak to mam przyjsc do niej mimo ze nie jestem zapisana - NFZ). Poczekaj jeszcze kilka dni. Plamienie czasem sie zdarza. Naprawde 7 dzien to nie taka tragedia :). Ja krwawilam 21 dni. A jakie tabletki zazywasz?

Gość gość
naraya plus

Gość gość
naraya plus ? a czemu to źle czyli od 1 dnia @ jak zabrałam tabletkę to juz mam ochronę

Rozpoczęcie stosowania doustnego leku antykoncepcyjnego od pierwszego dnia miesiączki daje pełną ochronę antykoncepcyjną od pierwszej tabletki. Jeśli jednak rozpoczęcie pierwszego opakowanie nastąpi później niż pierwszego dnia miesiączki to przez 7 kolejnych dni należy stosować dodatkowe metody antykoncepcji (środki mechaniczne, chemiczne). Tabletki antykoncepcyjne gwarantują skuteczność antykoncepcyjną również w czasie przerwy pomiędzy opakowaniami lub w okresie przyjmowania tabletek placebo w preparatach 24+4. Warunkiem działania tabletek w czasie przerwy pomiędzy opakowaniami jest rozpoczęcie kolejnego opakowania nie później niż 8 dnia po zakończeniu poprzedniego jako, że przedłużenie przerwy pomiędzy opakowaniami nawet o jeden dzień prowadzi do drastycznego spadku skuteczności antykoncepcyjnej preparatu. Odpowiedzi na w/w pytania nie są lekarskimi poradami specjalistycznymi, mają wyłącznie charakter informacyjny i w żaden sposób nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.