Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość andzi878

tabletki ANTY, dni plodne. PYTANIE

Polecane posty

Gość andzi878

Witam, od dzis zaczynam brac tabletki antykoncepcyjne, wykupie je o 14 i chce wziac pierwsza od razu, a jutro zaczac brac je regularnie o godzinie 9. czy to moze spowodowac jakies obnizenie skutecznosci? + jestem w 3 dniu miesiaczki. to prawda ze przez 1,5 tygodnia powinnam stosowac dodatkowe zabezpieczenie a pozniej juz tabletki dzialaja jak nalezy? I jeszcze pytanie do dni plodnych. okres mialam 23 kwietnia, teraz dostalam 26 maja. probowalam obliczyc sobie dni plodne ale nie jestem do konca pewna czy dobrze.. zalozmy ze okres mi sie nie spozni i dostane go 28 czerwca. to dni plodne zaczna mi sie od 10 dnia cyklu? czyli od 4 bede plodna a 12 bede miala owulacje? wydaje mi sie to dziwnie dlugo... ale gdzies wyczytalam ze powinno sie odjac 14 dni od dnia spodziewanej miesiaczki, zalozmy ze ja mam cykle 30 dniowe to powinnam odjac okolo 17 dni tak? dobrze to licze? prosze, prosze o pomoc bo zglupialam od tego wszystkiego.

Gość gość
po pierwsze - przyjmujac pigulki ZATRZYMUJESZ OWULACJE , wiec NIE MASZ ZADNYCH DNI PLODNYCH !!!!! Miesiaczki tez nie dostaniesz, tylko beda krwawienia z odstawienia. Beda bardziej wieksze plamienia, niz okres przypominac. po drugie - zaczynajac przyjmowac pigulki w pierwszym dniu mniesiaczki jestes zabezpieczona od pierwszego dnia. Jesli pozniej zaczniesz, musisz przez tydzien jeszcze dodatkowo zabezpieczac sie prezerwatywa. koniecznie przeczytaj ulotke, ktora bedzie dolaczona do leku! Wszystko tam masz wyjasnione!

Gość gość
co do godzin przyjmowania pigulek - jesli zapisano Ci jednofazowe, dwuskladnikowe, to nie musisz ich brac codziennie co do godziny, wystarczy ze bedzie to jedna pora, np.zawsze wieczor, albo zawsze w poludnie. Spoznienie mniejsze niz 12 godzin nie powoduje obnizenia dzialania antykoncepcyjnego. Ale jesli zapomnisz o jakiejs pigulce i przypomni Ci sie po czasie dluzszym niz 12 godzin, to powinnas zaraz przyjac zapomniana pigulke, nawet jesli oznacza to przyjecie dwoch jednoczesnie i przez kolejnych 7 dni dodatkowo zabezpieczac sie prezerwatywa. Wszystko to masz wyjasnione w ulotce.

Gość andzi828
dziekuje bardzo za pomoc! na prawde mi to pomoglo :)