Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Geologia - studia i praca po studiach

Polecane posty

Gość gość

Przez ostatni rok byłam właściwie pewna, że pojdę na geologię. Zdawałam geografie rozszerzona na maturze (no i polski- ale to nieistotne w tej sytuacji), więc teraz prawdę mówiąc zbyt dużego pola manewru nie mam jeżeli chodzi o wybór innego kierunku (na dobrej uczelni rzecz jasna). Ale mam spore obawy. O ile geografię lubię, o tyle fizyka to dla mnie wręcz czarna magia. Miałam ją w liceum tylko przed 2 lata i to chyba nawet nie była podstawa. nauczycielka wychodziła z założenia, że skoro otwarcie nie lubimy fizyki to i tak nam się to do niczego nie przyda. Więc szczerze mówiąc, to cięzko mi nawet powiedzieć, czy gdybym miała się jej uczyć to jakoś by mi to szło... A ja myślę raczej nad geologią inżynierską na UW... Czy samo zamiłowanie do geografii wystarczy? jeżeli chodzi o chemię to miałam w liceum 5 i lubiłam ją, chociaż też to była tylko podstawa. Studiuje ktoś może geologię na AGH albo UW i powie jak to wygląda ? Czy ciężko się utrzymać na studiach, czy bardzo dużo jest tej fizyki i czy da radę ją ogarnąć właściwie nie mając żadnych podstaw? No i jak z chemią? No i co ważne, myślicie, że geologia to dość przyszłościowy kierunek? Jak jest z pracą dla geologów w naszym kraju? Gdzie właściwie POZA konkretnie geologicznymi firmami absolwent tego kierunku może znaleźć pracę? Z góry dzięki i sorry że tak długo.

Gość gość
proszę, niech ktoś odpisze

Gość cornu fleki
uw to porzadna uczelnia. nie wiem czy z samymi checiami a nawet ciezka praca dasz rade. a jesli juz, to czeka sie sporo roboty. w sumie nie znam cie, jesli jestes ambitna i zdolna to probuj

Gość gość
up

Gość gsssg
Co do pracy: informacji na ten temat poszukaj "u źródła" tzn. zapoznaj się najlepiej z absolwentami: poszukaj na nk, facebooku, w zakładkach "nasi absolwenci", po wpisaniu w google: "absolwent geologii", "ukończył geologię na Uw" - poczytaj o tych ludziach, kim są i gdzie pracują. Poszukaj ofert pracy: np. w biuletynach informacji publicznej różnych urzędów. A w ogóle masz jakiekolwiek pojęcie co byś chciała po tej geologii robić, tzn. jakie konkretnie mieć obowiązki w tej pracy? I nie przejmowałabym się, że nie jesteś omnibusem, bo nikt nie jest. Ucz się na bieżąco, jeśli będziesz mieć z czymś problem to dłużej przysiądziesz. Możesz nawet teraz przejrzeć programy nauczania, wypożyczyć podręczniki i poczytać. Jeśli "łapiesz to" to prawdopodobnie sobie poradzisz. Z Polskiej uczelni tak naprawdę dość trudno wylecieć, jeśli się samemu nie chce.

Gość gość
Można także zapytać u źródła :) Może u jakiejś firmy...

Gość Maniaaaaad
ja uważam, że geologia jest po pierwsze bardzo rozwijająca, po drugie - ciężko w naszym kraju o dobrych specjalistów. Ja ostatnio budując dom, chyba dopiero po 5 kontakcie znalazłam firmę, która rzetelnie opowiedziała mi o pracach, które należy wykonać i nie zażądała za to horrendalnych kwot. Może jeszcze porozmnawiaj sobie z nimi, to fachowcy, więc może udzielą porady: http://www.geotest.biz.pl/kontakt.php

Gość gość
Zobacz sobie jacy fachowi geolodzy działają na rynku: http://www.geotest.biz.pl/. Masz jeszcze jakieś wątpliwości czy op;łaca się iść na geologie?

Gość gość
Sprawdź sobie także firmę http://www.geoxx.pl/kontakt/. Profesjonalna i naprawdę rzeczowa. To co mnie bardzo się podobało to podejście do zlecenia.Nie było na szybko, było zgodnie z planem i nie było w zawyżonej cenie.