Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła studentka UK/Polska

Czy studenci w Anglii kończą tylko licencjat, czy także magisterkę?

Polecane posty

Gość MalaMi________
Licencjat wystarczy. Z mgr masz ryzyko,ze bedziesz overqualified. Jesli wiekszosc managerow ma licencjat, to nie zatrudnia podwladnego z wiekszymi kwalifikacjami. Mozna zataic wyksztalcenie, ale smieszne jest to, ze jak to wyjdzie na jaw, to moga Cie wyrzucic z pracy!

Widzę, że nikt nie posiada rzetelnych informacji na temat kredytu studenckiego. Załatwiałam kredyt osobiście, także mogę podzielić się informacjami z pierwszej ręki. Kredyt owszem, jest wysoki, ale całkowicie bezpieczny. Właśnie dlatego decyduje się na niego prawie każdy student, bo nie wierzę aby wiele ludzi było stać na płacenie 9 tysięcy funtów za rok studiów. Pożyczkę zaczyna się spłacać po studiach, po przekroczeniu progu kwotowego rocznych zarobków, który wynosi dla PL 12600, dla UK 21000 funtów rocznie brutto. W przeciwnym wypadku kredytu nie trzeba spłacać, a po 30 latach zostaje umożony. Jeżeli jednak przekroczymy podane sumy, płacimy miesięcznie 9% od nadwyżki czyli przykładowo jeśli zarabiamy 22000 tys funtów rocznie w UK to płacimy 9% od 1000 funtow czyli 90 funtów rocznie. Myślę że zapłacenie 7,50 funta nie będzie to dla nikogo dużym problemem. Jeśli chodzi o temat dyskusji, w Anglii studencji konczą zazwyczaj tylko licencjat, ale jest też wiele osób które idą dalej. Mimo tego znalezienie pracy z licencjatem jest naprawdę łatwe:) w Polsce rowniez nie powinno byc z tym problemu, bo jak wiecie, ukonczenie polskich studiow nie robi zbyt dużego wrażenia na Anglikach, ale odwrotnie bez wątpienia. Ukonczenie studiów w Anglii i biegłe posługiwanie się angielskim będzie wielkim plusem dla potencjalnych pracodawców w Polsce;-) Mam nadzieję że ludzie, którzy uważali pożyczkę studencką za największe zło, zmienią swoje zdanie:) Dodam także że możliwe jest otrzymanie pożyczki na życie (na tych samych zasadach), która wynosi około 6 tysięcy funtów na rok i około 7,5 tysiąca funtów w przypadku studiowania w Londynie ze względu na wyższe koszty utrzymania. Pozdrawiam!