Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość andziulka88

Poronienie, poród przedwczesny. Mutacja genu MTHFR-miał ktoś ten problem?

Polecane posty

Gość andziulka88

Witam. W zeszłym tygodniu dowiedziałam się o złych wynikach badań genetycznych, okazało się, że mam mutację genu C677T pozytywna heterozygota. Jestem po porodzie przedwczesnym w 23 tygodniu i ta mutacja na 99% byłą przyczyną. Lekarz nie wyklucza też niewydolności szyjki, ale i tak ta mutacja była głównym powodem. Czy są tu dziewczyny, które mają podobny problem? Jeśli możecie to piszcie, bo na tym forum nie ma zbyt wiele informacji o tym schorzeniu. Może pomożemy sobie wzajemnie. Ja na razie wiem tylko tyle, że na pewno moja kolejna ciąża nie obędzie się bez leków. Ale do niej mamy jeszcze jakieś 4 miesiące co najmniej i chciałabym wiedzieć o tym jak najwięcej.

Gość gość
niestety nie miałam takiego problemu ale życzę Ci wszystkiego najlepszego :)

Gość joanna634
ja mam jedno zdrowe dziecka a potem miałam diwe ciąze obumarłe okolo 8 tyg; też mamtaką mutacje i nie wiem co mam dalej robić

Gość gość
witam Właśnie się dowiedziałam, ze mam tą mutacje Mam 2 dzieci urodzone przed 30 r życia po trzydziestce 4 poronienia między 11 a 18 tygodniem ciąży Dodam ze ostatnia ciąża prowadzona na clexane i acard pomimo tego jak poprzednie, ciąża obumarła :( Mój lekarz niewiele wie o tej mutacji, w czerwcu mam wizyte w poradni genetycznej....

Gość gość
PODNOSZĘ!!! też mam taką mutację i jestem po dwóch poronieniach :-( pierwszą ciążę miałam od początku zagrożoną i podtrzymywaną, urodziłam dziecko z ZD. Jeśli chcecie poczytać więcej o tej mutacji, to tu jest źródło, niestety nie stricte medyczne, ale odnośniki/linki z tej strony już tak: http://www.zespoldowna.info/zdrowe-dziecko-dobra-ciaza-jezeli-marzysz-o-tym-pomysl-najpierw-o-mthfr.html

Dawno tu nie zaglądałam bo byłam prawie pewna, że nikt i tak nie napisze. Piszcie, chętnie dowiem się czegoś o Waszych doświadczeniach. Pozdrawiam.

Gość gość
Witaj, Ja jestem po 3 poronieniach(ciąże obumarle) :( ostatnie w kwietniu i dopiero teraz dowiedziałam się że mam mutacje mthfr a1298c heterozygote i najprawdopodobniej to było przyczyną obumarcia moich ciąż bo wszystko inne jest ok.Ostatnia ciąża była na clexane i dużych dawkach progesteronu ale obumarla w 9tyg.Biorę duża dawkę folianu i wit.b12 i B6 bo przy tej mutacji trzeba przyjmować łatwo przyswajalne formy.Leki mam ze Stanów.Mam nadzieję że następna ciąża będzie że szczęśliwym zakończeniem bo już psychicznie nie mam sił.Pozdrawiam

W każdej diagnostyce zrobisz takie badanie . Oni wysyłają to do najbliższej poradni genetycznej . Na wyniki czeka się około miesiąc Koszt dla dwóch osób około 900zł.

Gość Paulina00023
A skąd jestes?

Gość Paulina00023
Ja nie znam niestety. Ja robiłam właśnie e Diagnostyce i te badania były wysyłane do Katowic i tam w poradni genetycznej robili badania a wynik później był w Diagnostyce. Ja jestem ze Śląska i poprostu było mi wygodniej robić to w Diagnostyce niż jeździć po Katowicach czy Zabrzu bo podobno tam robią najlepiej. Nawet mój lekarz polecał mi Poradnię w Zabrzu. I też powiem szczerze że w diagnistyce nie czeka się na terminy przychodzę i pobierają krew a jak dzwoniłam np do Zabrza to mimo że miałam płacić musiałam czekać 1,5miesiąca na wizytę tam.

Gość Snotra
Ja też mam mutację mutacje mthfr a1298c heterozygote. Pierwszą ciążę straciłam, ale późno, bo w 7 miesiącu. Gościu, jaki rodzaj witamin dokładnie brałaś?

Gość magdaaa1987
Mam to samo.. więcej napiszę jutro Jo prawie śpię :-)

Gość gość
Zamiast kwasu foliowego lepszy jest 5-MTHF. (Kwas foliowy powoduje duzo skutkow ubocznych).

Gość Snotra
A jaką dawkę tego 5-MTHF przy mutacji a1298c heterozygota. Do tej pory brałam 0,4, teraz przeszła na 0,8. Lekarze nie znają się na tych metylowanych formach. Tylko kwas brać? Czym się kierować? Poziomem homocysteiny? Czym jeszcze?

Gość gość
Musisz napisac do kogos z angojezycznego serwisu, np: Carolyn Ledowsky ze str. podanej wyzej, albo Jill Carnahan stad: http://www.jillcarnahan.com/2014/02/23/health-tips-for-anyone-with-a-mthfr-gene-mutation/ (jesli nie znasz ang. popros kogos kto za ciebie opisze twoja sytuacje; duzej diagnozy nikt ci nie postawi przez internet, ale dawke powinny ci bez problemu podac, bo widzialam, ze juz to robily, a pisza do nich ludzie z caego swiata z tego co widze) One maja duza wiedze nt. tej mutacji i przebiegu leczenia. Poczytaj tez te wszystkie zalecenia odnosnie zmiany sposobu odzywiania i stylu zycia na obu stronach.

Gość gość
Poza kwasem lewomefoliowym na tych str. jeszcze poleca sie dodatkowo szereg innych suplementow m.in. MB (czyli czyli metyl B12, metyl B6), N-acetylocysteine i inne. ale sa dobierane indywidualnie pod okreslony profil pacjenta (typ mutacji - bo sa ich dwa, zygotycznosc - hetero sa zawsze lzejsze w skutkach od homo, itp). Nie powinno sie brac wszystkiego jak leci, tylko po konsultacji indywidualnego przypadku. Np. przy homozygocie nie powinno sie brac duzych dawek MTHF ani MB12 i powinno sie byc bardzo ostroznym. Poczytaj tez te wszystkie komentarze chorych pod artykulem i odp. tej dr.

Gość UkochanaMama
Zalecenia mniej więcej stosuję. Nie wiem tylko, gdzie mogłabym usunąć amalgamat :/ Nie znam żadnego dobrego dentysty, któremu bym zaufała, dlatego na razie zwlekam z ruszaniem tych plomb. Brałam przez 2 miesiące chlorellę,bo niby pomaga usunąć metale ciężkie z organizmu, ale teraz przerwałam, bo też nie wiem, co robić. Czytałam, że ona wcale nie wiąże tych metali ciężkich. Były jakieś badania u myszy i nie wykryto rtęci w ich kale. Szkoda, że to wszystko jest po angielsku, bo aż tak dobrze nie znam tego języka, a tu może chodzić o niuanse - jeszcze coś na opak zrozumiem i będzie problem. Ja mam hetero. Moja lekarka uważa, że 5 mg kwas foliowy i tyle, innych z grupy B nie, chyba że w ciąży albo chyba żeby mofrologia była zła (ale morfologia jest super, nie wiem, czy pomógł 5-MTHF, czy chlorella). Ale ja nie wykupiłam nawet tego 5 mg, tylko brałam 5-MTHF 0,4. Biorę też wit. D i cyn (Zincas Forte). Ostatnio zwiększyłam sobie 5-MTHF do 08 i mam wrażenie, że jestem strasznie nerwowa. Czyżby dla mnie już tyle było za dużo?

Gość gość
Ale skad wiesz, ze twoj amalgamat jest na bazie rteci? Ja nie wiem czy w PL te ciemne plomby maja rtec w skladzie. W roznych krajach stare wypelnienia mialy chyba rozne sklady. Musialabys poszukac info. popytac stomatologow.

Gość gość
Kwas foliowy to nie to samo co MTHF! Na twoim miejscu opisalabym twoj przypadek, dala komus z dobrym ang. do przetumaczenia, albo po prostu tlumaczowi i skontaktowala sie w kims kto naprawde ma pojecie (najlepiej z wiecej niz jedna osoba, bo im wiecej opinii tym lepiej).

Gość gość
To jest metylowany kwas foliowy, ponoć taki trzeba brać przy tej mutacji.

Gość magdaaa1987
Cześć :-) jestem nosicielką mthfr c677tt. Mam za sobą puste jajo płodowe, 2 poronienia i ciąże pozamaciczną w wyniku której pozbawiono mnie prawego jajowodu :-( Teraz staram się o dziecko prawie rok i nic.. Zażywam kwas foliowy 15 mg, Wit z grupy B, femibion, acard. Fraxiparine czeka w gotowości.. Pomału tracę nadzieję. Mam 28 lat, walczę od 4..

Gość gość
Dziewczyny kiedy macie mutację MTHFR zbadajcie też, czy nie macie mutacji V Leiden i genu protrombiny. Często jest tak, że one współwystępują. Wszystkie 3 mogą powodowac poronienia. Ja roiłam sobie badanie w pakiecie (6 zmian) i rozmawiałam z genetykiem, który wszystko mi wyjaśnił.

Robiłam badanie w Euroimmun DNA. Wyszła mi mutacja genu C677T w układzie homozygotycznym. Czy ktoś moze mi napisać, co dalej? Od 5 lat staram sie o dziecko :(