Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytam sie was

do mam dwojki dzieci (i wiecej)

Polecane posty

Gość pytam sie was

Dziewczyny prosze napiszcie ile czasu tak naprawde spedzacie dziennie z dziecmi (mam na mysli, zabawy, graniei w gry, spacery itd. NIE samo bycie z dziecmi w domu i sprzatanie, gotowanie, pranie itd., czyli chodzi mi tylko o czas poswiecony dzieciom) I prosze o wpis tylko mamy dwojki i wiecej dzieci, bo z jedynakami jest luz i duzo latwiej mozna sie zorganizowac.

Gość gość
około 40 minut dziennie czytania wieczorem każdemu z osobna przytulania się opowiadania bajeczek. Spacery jakieś czasem się zdarzają ale nie zawsze bo mamy ogród i plac zabaw i tam się bawią. W gry gram bardzo rzadko zdecydowanie nie codziennie. Raczej wcale się nie bawie z dziećmi. Bawią się sami z sobą.

Gość gość
Ja mam dwoje dzieci, z tym że jedno siedmiomiesięczne i to takie co lubi się nosić. Ciężko mi wygospodarować czas dla starszaka, ale codziennie czytam mu bajkę (ok pół godz) i zawsze jakieś 0,5-1 godz dziennie gramy w planszówki, ewentualnie układamy lego. Do tego dochodzą ćwiczenia logopedyczne i rysowanie, ale to już z doskoku, czasami z przerwami bo mniejsze np marudzi. Dodam, że większość dnia spędza w przedszkolu.

Gość gość
Z jednym wcale nie ma większego luzu! Kiedy córka była sama ze mną musiałam poświęcać jej mnóstwo czasu bo nie miała tak naprawdę z kim się bawić więc dużo czasu upływało nam na budowaniu z klocków, oglądaniu książeczek , rozmawianiu , rysowaniu i wszystko musiała córcia zawsze "przetrawić" wspólnie ze mną bo inaczej nie potrafiła się cieszyć z niczego. Odkąd córka ma rodzeństwo ja mam więcej czasu dla siebie. Dzieci wspólnie się bawią , wygłupiają a ja dołączam kiedy trzeba im podrzucić nowy pomysł, kiedy muszę wprowadzić rozejm w kłótni albo by razem z nimi się pobawić . Dużo łatwiej jest z dwójką dzieci w wieku kiedy potrafią się już wspólnie bawić. Trójka w tym temacie to zapewne jeszcze fajniejsza sprawa ale to tylko moje wyobrażenie i tu musiałaby się wypowiedzieć Mama trio.

mam dwójkę - ponad dwa i ponad 4 lata, ile czasu kazdemu z osobna poświęcam - tyle ile chcą, ale jest to bardzo chaotyczne - spacer raz dziennie 1-2h, jak jedziemy do muzeum, kina, czy w teren to więcej, gry rzadko, głównie dlatego, że młodsza jeszcze wielu rzeczy nie rozumie, a też chce, więc rozwala całą zabawę; czasem coś zbuduję z synem z lego, poczytam, pokaże jak coś narysować, czytanie bajek przed snem ok. pół godziny (potem padają), reszta tez z doskoku - jak chcą się czegoś nauczyć to znajduję czas, ale sama nie mam ustalonego momentu, że teraz się uczymy, czy coś (nie lubię tego zresztą); jak syn był sam to poświęcałam mu więcej czasu niż jak jest ich teraz dwoje - bo znakomicie zajmują się sami sobą i organizują sobie zabawy., czasem tylko trzeba opatrzyć, podmuchać, rozdzielić;)

Gość pytam sie was
Z jednym jest latwiej. Nie pytalam mam jedynakow o zdanie, wiec nie piszcie. Sama mam wyrzuty sumienia, ze niezawsze udaje mi sie wygospodarowac tyle samo czasu dla oboja...

Gość gość
nie martw sie, tu nie chodzi o to zeby poswiecac identyczna ilosc czasu kazdemu, ale adekwatnie do potrzeb mam dwojke 3 i 4 lata, czesto np starszy nie chce zeby mu w zabawie przeszkadzala, odgania mnie i bawi sie w najlepsze, czasami bardzo dlugo a mlodszy lazi za mna, chce zebym mu czytala, chce cos ze mna robic wiec to jemu poswiecam czas i kazdy zadowolony mimo ze kazdy dostal inna ilosc uwagi wazne jest aby kazdego potrzeby byly zaspokojone :)

Gość gość
1godz dziennie. 2 to tak maksymalnie. Ale uwazam ze z dwojka jest latwiej. Najczesciej bawia sie razem i mnie potrzebuja jedynie do przeczytania ksiazeczek na dobranoc:)

Gość gość
mam pierwszoklasistę i dwulatkę 8latek- po powrocie do szkoły pogaduchy co było w szkole (ok pół h). Odrabiamy razem lekcje, bo jak ktos nad nim stoi lepiej się skupia :) i tu zalezy, teraz dzieci mają dużo zadane. Z reguły w 2h się wyrabiamy spokojnie. I teraz w zalezności od pogody albo idzie na dwór albo gramy w jakąś gre. No ogólnie z synem tak sam na sam spędzamy średnio po 3 godziny Z córeczka dłużej- wiadomo. Zabawy, malowanie farbami (brudzenie właściwie), czytanie. Gdzieś 6h dziennie będzie takiego spędzania czasu.

Gość gość
moje juz dorosly, ale uwazam,ze z dwojka jest mniej roboty, bo sie umieją same bardzo dobrze bawić, moje potrafily godzinami budowac cos z klockow, rysować,ja dogladałam. Ale i tak staralam sie poswieciec dzieciom jak najwiecej czasu (pranie, sprzatanie nie bylo zupelnie wazne w tym pierwszym okresie). Zabawa, czytanie, spacery, rozmowa - tez wspolny czas jest po prostu bezcenny. KAZDA chwila spedzona z dziecmi procentuje!! Poznajesz swoje dziecko, jego charakter, mozliwości, zdolności, slabe strony, uczysz je zycia, rozumiecie sie nawzajem, potem nie masz kłopotów wychowawczych, z nauka itd. łatwiej wam sie zyje.