Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KornTub

Tarczyca- wynik TSH ?????? niedoczynnosc?

Polecane posty

Gość KornTub

Witam, Mam pytanie odnośnie wyników TSH. Tydzień temu poszłam na badanie hormonu tsh, wyszło mi 4,8 przy normie do 4,7. Po kilku dniach powtorzylam wynik dla pewnosci i dzisiaj wyszedł 3,56 przy normie do 4,2 (inne laboratorium , celowo zmieniłam ). Co o tym myslec? Znajoma pielęgniarka sugeruje, że nawet to 3,56 to już duży poziom i w moim wieku (23 lata) powinno to być góra 2,0. Dodam,ze wyniki robiłam sobie sama, poniekąd sugrujac się częścią objawów typowych dla chorób tarczycy. Zaden lekarz mnie nie kierował na to badanie, chciałam sama to skontrolować. Jak to bylo u Was? Przy jakim wyniku dowiedziałyście się, że to już niedoczynnosc? Proszę o odpowiedzi.

Gość KornTub
halo, nikt się nie odezwie ?

Gość gość
Jeśli chcesz się upewnić to zapisz się do endokrynologa i zrób sobie jeszcze badanie f3 i f4

Gość KornTub
tak, mam zamiar wybrać się do endokrynologa, ale chciałabym poczytać również opinie osób, które mają niedoczynność.

Gość gość
Ja miałam ponad 7. I lekarz mi powiedział, że zawyżone dużo nie jest. Mam 23 lata. Ale od roku biorę leki. I Fajnie schodzi w doł. Zrób sobie badania FT3 i FT4 .

Gość KornTub
a na jakie badania kieruje endokrynolog ? w każdym przypadku na usg tarczycy ? i czy taki wynik może wskazywać na groźniejsze choroby tarczycy ?

Gość gość
Samo tsh to za mało, trzeba jeszcze zbadać poziom hormonów tarczycy. Tsh nie jest hormonem tarczycy, tylko przysadki która steruje pracą tarczycy. Na dodatek reaguje z dużym opóźnieniem na zmiany poziomu hormonów tarczycy - około 3 tygodni. Ja miałam wszystkie objawy nadczynności a tsh było w normie, miesiąc później było już prawie nieoznaczalne. Musisz zrobić ft3 i ft4, wtedy dopiero można będzie określić czy masz niedoczynność tarczycy.

Gość gość
Idz do lekarza już z kompletem badan, czyli tsh i ft3 i ft4. W tedy zaoszczędzisz czasu, bo na wizyty do edno długo się czeka. Chyba, że prywatnie. W tedy robi Ci na miejscu usg tarczycy, i powie co i jak. Ewentualnie jak będzie potrzeba zacznie leczenie.

Gość KornTub
Dziękuję dziewczyny. Bo nasunął mi się jeszcze jeden "problem"... Skojarzyłam sobie te wyniki z powiekszonym bezboleśnie węzłem chłonnym z tyłu szyi (z boku właściwie). to znaczy jak mam prosto szyję nic nie da się wyczuc czy zauważyć, ale jak przechylę na bok i "naciągnę" szyję to czuję takie zgrubienie spore- nigdy się nie przejmowałam węzłami, bo z natury mam je bardzo wrażliwe- powiększają mi się podżuchwowe, szyjne, w zalezności czy opryszczka, czy ból gardła, czy zęba czy katar itp. Zawsze reagują bolesnym powiększeniem i po infekcji wracają do normalności. A to zgrubienie zaczeło mnie niepokoic. I nie wiem nawet , czy można to nazwać powiekszonym węzłem chłonnym skoro czuję to dopiero przy mocnym przechyleniu szyi i nic mnie nie bolil. Z natury jestem hipochondryczką trochę i już się naczytałam, że skoro tarczyca to może rak tarczycy, bo ten węzeł powiększony. Robiłam sobie też podstawowe wyniki, morfologia, ob itp wszystko w normie. Co myślicie ?

Gość gość
a tsh masz za wysokie, w twoim wieku powinno się mieścić w przedziale 1 do 2

Gość gość
zaraz byś raka chciała ;D przy zapaleniu tarczycy też mogą być powiększone węzły, dlatego warto zrobić przeciwciała tarczycowe

Gość KornTub
to teraz jestem w kropce. Jak juz pisałam te badania sama sobie wymyśliłam, aby zrobić.. ale skoro wynik kiepski to pójdę do lekarza i tu moje pytanie- czy jest sens iść do rodzinnego, który może uzna, że skoro w normie to jest ok czy nie tracić czasu i od razu do endo ?

Gość KornTub
w takim razie dziewczyny po co są takie normy tsh? w jednym laboratorium 4,8; w drugim 4,2... a przeważnie przy ponad 3 już biorą niekórzy leki..

Gość gość
Najpierw do lekarza rodzinnego musisz iść po skierowanie do lekarza endokrynologa. Możesz zabrać wszystkie badania do rodzinnego lekarza to Ci powie coś na pewno. ft3 i ft4 musisz zrobic prywatnie badania. Koszt ok. 20zl za jeden hormon.

Gość gość
Czasami samopoczucie duzo ma wpływ na wynik badania:).

Gość KornTub
U mnie w mieście do endokrynologa czeka się minimum kilka miesięcy, więc nastawiam się na wizytę prywatną.. Chociaż i tak pojadę z tym węzłem bo mi spokoju nie daje. mimo że wyniki ok i nic na stan zapalny nie wskazuje.

Gość gość
jak do endo prywatnie to idź od razu jak chcesz na nfz to musisz mieć skierowanie od rodzinnego i tu pojawia się problem bo lekarze rodzinni (i niektórzy endokrynolodzy) uważają że jak tsh mieści się w granicach normy to jest OK. Zrób sobie sama ft3 i ft4 (ok 20 złotych za jeden hormon) wtedy będziesz miała jasną sytuację. Te hormony powinny być też w odpowiednich proporcjach względem siebie kopalnia wiedzy na temat chorób tarczycy jest na forum Gazeta.pl Tam zinterpretują ci wyniki

Gość KornTub
mieszkam nad morzem i wczoraj byłam na plazy i ciekawe czy to nie miało wpływu na poprawę wyników, już sama nie wiem. Wiem , ze ta niedoczynnosc to nic jakiegos mega strasznego, ale nie sądzilam,ze bede sie z tym borykala w tym wieku.

Gość gość
a tak w ogóle, to masz jakieś objawy niedoczynności?

Gość KornTub
czyli tsh, ft3 i ft4 wystarczą, by endo mial pełen obraz wyników? Czy jeszcze coś?

Gość gość
Wystarczy, na miejscu zrobi Ci badanie usg tarczycy i wszystko będzie wiedział.

Gość gość
na początek wystarczy

Gość KornTub
mam. często jestem senna,mam suchą skórę, przy sprawdzaniu ciśnienia nierówno biło mi serce, mam łamliwe paznokcie i włosy, często jest mi zimno.. Do tej pory myśłałam , że to przez pogodę albo brak witamin. Te objawy nie są jednak jakoś uciążliwe i sama nie wiem,czy nie wyolbrzymiam ich.

Gość gość
nie odpowiedziałaś czy masz objawy co cię skłoniło do zrobienia tsh?

Gość KornTub
a jaki jest średnio koszt takiej wizyty bo nawet nie wiem ?

Gość KornTub
odpowiedziałam :) właściwie to to uczucie zimna, zwłaszcza w nocy, jest teraz ciepło, a ja nadal śpię w długiej piżamie , 2 bluzki i skarpetki. I tak jakoś pomyślałam, że warto to sprawdzić, w razie ewentualnej ciąży itp.

Gość gość
No ja miałam podobne objawy, Spać mogłam cały czas. Nawet jak spałam po 8h to budząc się i tak czułam się nie wyspana, brakowało mi na wszystko sił, do tego miałam zimne ręce i stopy i strasznie wypadają włosy. Główny problem to zajście w ciąze, trace nadzieje, że sie uda.

Gość gość
to zrób te badania i idź do endokrynologa zwłaszcza że jesteś młoda i kiedyś będziesz chciała mieć dziecko, a ustawienie hormonów na odpowiednim poziomie nie jest takie proste i troszkę trwa i jak nie będziesz leczyć to problem będzie się pogłębiał a objawy będą się nasilać

Gość gość
jak pisałam swojego posta to twojej odpowiedzi jeszcze nie było :)

Gość KornTub
no właśnie w przyszłości wiem , że chciałabym mieć dziecko. W sierpniu wychodzę za mąż i mam tyle spraw na głowie, a tu teraz ta tarczyca. Ale lepiej teraz niż już w ciąży. naczytalam się o tych nowotworach i ten węzeł nie daje mi spokoju teraz.