Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

sprzedałem w zeszłym miesiącu na allegro towaru za 35K, urząd skarbowysiędoczepi

Polecane posty

Gość gość

na czysto wyszedłem jakieś 18000 zł, powinienem to opodatkować chyba nie ?

Gość gość
co za pytanie je p******ęęę

Gość gość
ale jak mam to zrobic firmy nie mam, a taka okazja to każdy by sprzedawał dalej

Gość gość
W deklaracji rocznej musimy wykazywać każdą sprzedaż towaru, który posiadaliśmy w swej własności krócej niż 6 miesięcy. Musi to być przedstawione nawet wtedy, jeśli nie zarobimy nic na takowej transakcji. Każdy, kto prywatnie chce sprzedać daną rzecz, rzeczy musi złożyć w urzędzie skarbowym PIT-36. Jeżeli sprzedaż danej rzeczy odbywa się po 6 miesiącach od jej kupna, nie musimy jej obejmować podatkiem dochodowym. Nie należy z tego tytułu składać deklaracji PIT. Ma to miejsce jedynie w przypadku osób prywatnych. W odniesieniu do sprzedaży prywatnej należy także zapłacić podatek od czynności cywilno-prawnych. Jednakże wielkość transakcji musi przekroczyć 1000zł. Jeżeli nie będzie miało to miejsce, wówczas kupujący, jest zwolniony z tego podatku.

Gość znowu 10 osób, cholera
u niego to nie ma zastosowanai bo była to sprzedaż ciągła i zorganizowana więc już za późno na cokolwiek można tylko z tzw. czynneog żalu skorzystać ale to tylko podatek się ureguluje a wykroczenie nadal będzie wykroczeniem bo tego czynny żal nie obejmuje bo to wykroczenie karne a nie skarbowe.