Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy są tu mamy w związkach nieformalnych? pytanie o dziecko

Polecane posty

Gość gość

dziewczyny za 2 miesiące rodzę. Ślub planujemy na prawdopodobnie przyszły rok...tak wszystko ze spokojem, a nie szybko szybko bo dziecko w drodze. Ale zastanawiam się co z nazwiskiem dla dziecka? Ma mieć przez ten czas moje, czy partnera czy dwuczłonowe? jak to jest u was?

Gość gościówa :P
Tak jak napisałaś dziecku możesz dać albo swoje nazwisko albo ojca dziecka albo oba, co kto woli ale skoro zamierzacie wziąć ślub, być razem a facet uznaje dziecko to nie widzę sensu żeby dawać dziecku swoje nazwisko a za chwilę je zmieniać. Ja mam zdanie takie, że w tej sytuacji dziecko powinno nosić nazwisko po ojcu.

Gość gość
W szpitalu po porodzie figurowało pod moim nazwiskiem.pozniej,po załatwieniu spraw w USC zostało nazwisko swojego taty a mojego partnera :)

Gość gość
jak wyzej- syn ma nazwisko swojego taty, slubu nie planujemy, ale moj partner nawet by pewnie nie pozwolil zeby jego syn nie mial jego nazwiska ;)

Gość gość
Przed porodem musisz iśc z partnerem do usc i on musi zgłosic ojcostwo. Wtedy wypisują akt uznania ojcostwa i z tym idzie się do szpitala rodzic. Dajesz ten akt ze wszystkimi dokumentami ( karta ciąży, kwit rumua czy jakoś tak, dowód i ten akt.) Tak przynajmniej było jak ja rodziłam córkę. Możesz sprawę z nazwiskiem załatwic po porodzi z tym że to kosztuje,nie pamiętam ile.

Gość gość
dzieki dziewczyny bo szczerze powiedziawszy dopiero teraz zaczeliśmy sie nad tym zastanawiać.

Gość gość
możesz z nazwiskiem załatwić i po porodzie. idziesz z partnerem do usc i zgłaszacie dziecko. musicie miec dowody osobiste. nic to nie kosztuje.

Gość gość
aha, u mnie w usc wymagali jeszcze aktu urodzenia - mojego i partnera. proponuję, zebys zadzwoniła do usc i sie dowiedziala jakie dokumanty sa potrzebne

Gość gość
dzieki serdeczne za informacje:)

Gość gość
u mnie też córka ma nazwisko po ojcu. najpierw w szpitalu wpisali moje nazwisko bo stwierdzili że ojciec ich nie obchodzi i tylko moje dane. później w usc jak pojechaliśmy dziecko zgłosić to ja musiałam podpisać że potwierdzam że mój partner jest ojcem i on musiał podpisać że uznaje dziecko.