Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zuza 777

Związki Prtnerskie a Bóg

Polecane posty

Gość Zuza 777

W obecnych czasach jest coraz więcej związków partnerskich, zastanawiam się czy wśród nich są osoby wierzące i jak łączą Boga z nielegalnym związkiem. Mam bliską osobę która jest niewierząca, a ja i owszem. Z punktu widzenia kościoła nie możemy być w związku, co robić?

Gość Bielany
na karte rowerową tak jak ksiądz z gospodynią

Gość gość
Spokojnie możesz wziąć ślub także z osobą niewierzącą.

Gość gość
jestes pewna ze to Bog twierdzi iz sa to zwiazki nielegalne czy tylko ksiadz tak uwaza??

Gość gość
o ile wiem, to Bóg lubi grzeszników. Co tydzień lecisz do spowiedzi i po sprawie, możesz grzeszyć od nowa :D

Gość gość
z tego co ja wiem to spowiedzi nie wymyslil Bog :)

Gość gość
a ja wiem ze to bóg wymyslił spowiedz BO TAK PISZE W PISMIE SW Spowiedź A Jezus znowu rzekł do nich: Pokój wam! Jak Ojciec Mnie posłał, tak i Ja was posyłam. Po tych słowach tchnął na nich i powiedział im: Weźmijcie Ducha Świętego! Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane (J 20,21-23). Dlatego też kto spożywa chleb lub pije kielich Pański niegodnie, winny będzie Ciała i Krwi Pańskiej (1 Kor 11:27). mnie to przypomina spowiedz w kosciele jesz cze sa ine wersety np jezus powiedzial do paralityka i magdaleni idz i wiencej nie grzesz niech wezmie kapłanów koscioła wyznajac wiec jedni grugim grzechy wasze j.20:23 bez spowiedzi nie mozna przystepowac do komuni

Gość gość
ksieza sa niby najblizej Boga a sa najbardziej zaklamani!! Myslicie ze oni przestrzegaja praw Bozych??? Ksieza maja mnostwo panien na boku, sama mialam okazje jedna z takich zostac

z punktu widzenia wiary nie możesz być w związku partnerskim bo to taki twór ślubopodobny ale możesz wziąć o prostu ślub z takim człowiekiem :)

Gość gość
bóg mówiąc takie słowa mówił je do wszystkich ludzi. ale oczywiście znaleźli się równiejsi, którzy uważają, że tylko oni maja prawo za kogoś odpuszczać. komu ty osobiście wybaczysz, ma wybaczone, żyj jak chcesz, ale "partner" to tylko partner, facet do walenia i tyle. Wyjdzie po gazete i nie wróci, bo nie ma zadnych obowiązków. Partner to nikt, ktoś chwilowy i tyle....

Gość gość
1215 - Grzegorz VII (1073-85) chciał wprowadzić spowiedź uszną, gdy stał się papieżem, ale dogmat w tej sprawie wydał dopiero IV sobór laterański.13 Tymczasem Pismo Święte nie zawiera ani jednego przykładu spowiedzi usznej! Mówi o spowiedzi serca, do której nie trzeba pośrednictwa człowieka (Ps.51:1-11). Zachęca do wyznawania grzechów Bogu, gdyż "każdy, kto w Niego wierzy, przez Jego imię otrzymuje odpuszczenie grzechów" (Dz.Ap.10:43). Pan Jezus uczył spowiadać się bezpośrednio do Boga, gdyż tylko On może odpuścić: "Ty zaś, gdy chcesz się modlić, wejdź do swej izdebki, zamknij drzwi i módl się do Ojca twego. maz tez moze wyjsc po gazete

Gość gość
1. List św. Jana Rozdział: 1 8 Jeśli mówimy, że nie mamy grzechu, to samych siebie oszukujemy i nie ma w nas prawdy. 9 Jeżeli wyznajemy nasze grzechy, Bóg jako wierny i sprawiedliwy odpuści je nam i oczyści nas z wszelkiej nieprawości. 10 Jeśli mówimy, że nie zgrzeszyliśmy, czynimy Go kłamcą i nie ma w nas Jego nauki. wszyscy ksieza se spowiadaja i papierz tez bo kazdy jest grzeszny

Gość gość
Pan Jezus uczył spowiadać się bezpośrednio do Boga, gdyż tylko On może odpuścić: A Jezus znowu rzekł do nich: Pokój wam! Jak Ojciec Mnie posłał, tak i Ja was posyłam. Po tych słowach tchnął na nich i powiedział im: Weźmijcie Ducha Świętego! Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane (J 20,21-23). to jest spowiedz uszna a nie do boga

Gość gość
wiecej o spowiedzihttp://watchtower.org.pl/w_obronie_wiary-37.php Tertulian (ur.155) pisał, że "jeśli masz wątpliwości co do spowiedzi, to rozważ sobie piekło (...). Wyobraź sobie najpierw wielkość kary, abyś się nie wahał przyjąć środka zaradczego.

Gość gość
a gdy lekaz zle leczy to czemu go zmieniacie czy pozostajecie przy nim

Gość gość
ale jezus nie powiedział, że można odpuszczać za kogoś, a to co innego. to dotyczyt tych, co tobie krzywdę zrobili, a nie komuś innemu. Jak komuś innemu, to niech ten inny odpuści. ja tak to rozumiem. i nie życzę sobie, że jak ktoś mnie skrzywdził, to ktoś inny mu daruje. Jak ktoś mnie skrzywdził, to moralnie tylko ja mam prawo darować winę !!!!!

Gość gość
jestes swiadkiem jechowy bo taka mentalnosc jest u swiadków jehowy a przed kim maja wyznac takie grzechy chciwosc lenistwo i im podobne Na przykład: przechodząc ulicą spojrzał ktoś na niewiastę, aby ją pożądał — zgodnie z Pismem św. już ją w sercu scudzołożyt (Mt. 5:28). Drugi raz tej niewiasty nie spotyka, a nawet może by jej nie poznał. przed kim wówczas wyzna swe przewinienie? Nie mogąc tej niewiasty spotkać, nie będzie mógł przed nią wyznać swego grzechu, a tym samym grzech nie będzie mu odpuszczony. laki człowiek, zgodnie z Pismem św. nie będzie miał wstępu do Królestwa Bożego, albowiem nic grzesznego do Królestwa Bożego nie wejdzie (1 Kor. 6:9.-lO). Jednak ci, którzy porzucili Organszację swtadków Jehowy — twierdzą, że praktyki tej świadkowie Jehowy w ogóle nie stosują. Rozmawialiśmy z jednym panem, który przez kilka lat należał do świadków Jehowy — przyznał się, że był gorliwym sługą. Dwa, a nawet trzy razy w tygodniu chodził na ich zgromadzenia i ani razu nie widział, aby któryś z jego byłych „współbraci wyznał przed drugim bratem jakiś grzech. Jasny z tego wniosek, że świadkowie Jehowy w ogóle nie stosują się do zalecenia Chrystusa jak i Apostołów, by wyznawall grzechy swoje. Tłumaczą w ten naiwny sposób wówczas tylko, gdy nie mają co innego do odpowiedzenia na przedstawione wersety Pisma św. Natomiast w Kościele Katolickim zgodnie z nauką Chrystusa spowiadają się wszyscy, nie wyłączając papieża. A każdy najniżej stojący w hierarchii kapłan katolicki ma władzę rozgrzeszania tak samo, jak i kapłani będący wysokimi dostojnikami Kościoła. Dlatego i papiez z równym skutkiem nioże spowiadać się u nowo wyświęconego kapłana, biskupa czy kardynała. Bywają i tacy świadkowie Jehowy, którzy w inny sposób tłumaczą, dlaczego nie wyznają grzechów. Powiadają oni, że w ogóle nie grzeszą. Po przyjęciu symbolu chrztu, otrzymują od Boga szczeg6lny zmysł, dzięki któremu nie grzeszą. Takie tłumaczenie jest nie tylko przeczeniem Pismu św., lecz terz kamstwem 1j. 1:8-10 a jezeli cos przewini swiadek to automatycznie przestaje byc swiadkiem