Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość inezka123

Ocencie tygodniowy jadlospis mojego 10 miesiecznego dziecka.

Polecane posty

Gość inezka123

3 razy je piers, a oprocz tego jada tak (plan na kolejny tydzien, wiem wtedy co kupowac): ps. zupy robie b geste, niewiele wody: Poniedziałek: ś: płatki ryżowe na mleku z bananem i malinami o: barszcz ukraiński (królik, buraki, soczewica, fasola, ziemniaki, marchew, por, seler, pietruszka) k: jogurt z owocami Wtorek: ś: makaron razowy na mleku z sokiem z czarnego bzu o: zuoa brokułowa (kurczak, brokuły, , ryż, marchew, pietruszka, seler, szpinak) k: owsianka z mlekiem i gruszkami Środa: ś: kasza manna z jabłkiem i brzoskwinią o: zupa kalafiorowa (królik, kalafior, groszek, ziemniaki, marchew, pietruszka, por, seler, cebula) k: płatki błonnikowe 7 zbóż na mleku z morelami Czwartek: ś: jajecznica z jaj przepiórczych o: krupnik (kurczak, kasza jaglana, marchew, pietruszka, ziemniaki) k: kaszka mleczno - ryżowa ze świeżymi winogronami Piątek: ś: jogurt z owocami o: zupa jarzynowa (królik, cukinia, kukurydza, marchew, soczewica, kalarepa, brukselka) k: owsianka ze śliwkami Sobota: ś płatki błonnikowe na mleku z bananem o: zupa jarzynowa (królik, bakłażan, buraki, groszek, marchewka, por, selek, pietruszka) k: płatki ryżowe z malinami i truskawkami Niedziela: ś: jajecznica z jajek przepiórczych o: pomidorowa: królik, pomidory, ryż, marchew, por, seler, pietruszka k: kasza manna z morelami Dobrze, żle, za mało czegoś, za dużo? To moje pierwsze dziecko :)

Gość inezka123
Te zupki to jakby obiadki, w sumie to bardziej 2 danie, nie takie wielkie kawaly ale raczej srednio rozdrobnione. Dziekuje za rade :) Dziecko sie najada. Tak sadze :)

Gość inezka123
O widzisz, nie wiedzialam, czyli np na sniadanie moge jej pokroic w kostke owoce i dac w misce albo warzywa? Zawsze mi mowiono ze sniadania to kasze, zupy, etc. A ja sie nie znam :)

Gość inezka123
up

Gość gość
up

Gość mama roczniaka
od 10 miesiąca możesz podawać pestki słonecznika, dyni, sezamu i siemię lnu - oczywiście mielone. Możesz wprowadzić kaszę gryczaną niepaloną, kaszę jęczmienną, kukurydzianą. Piersi nie ograniczaj, jeśli je w nocy to znaczy że tego potrzebuje. Dajesz w jednej zupie soczewicę i fasolę córcia nie ma po tym problemów gastrycznych? Jakie mleko dajesz do owsianki?

Gość gość
Nie, nie ma problemow po soczewicy i fasolce, soczewicy daje dosc duzo, fasolki tak raczej symbolicznie. Ale ja jem wlasciwie juz wszystko, z rozsadkiem. Ooo, dzieki, wprowadze jej pestki. Zapewne nie moge podac jej do raczki (np slonecznika)? Bo np z platkami kukurydzianymi radzi sobie swietnie. Do owsianki daje mleko modyfikowane. Podobnie kasze manna tez gotuje na mm.

Gość gość
no moim zdaniem ok tylko tak sie zastanawiam po co tyle warzyw w jednej zupie, za dużo pomieszane. po co szpinak w zupie brokułowej? w zupie jarzynowej masz: cukinia, kukurydza, marchew, soczewica, kalarepa, brukselka.... ile z tego zje dziecko? ziarenko kukurydzy, ziarenko soczewicy, plaster kalarepy? ja bym dała dwa, trzy warzywa i przynajmniej wiedziała jakie warzywo dziecko zjadło o czy je lubi. U ciebie nie ma dominującego smaku w zupie.

Gość gość
piszesz płatki ryżowe z MALINAMI a skąd te maliny? przecież jeszcze nie ma świeżych. owsianka z gruszkami.... skad te gruszki? owsianka ze śliwkami.... skąd śliwki?

Gość gość
chyba trochę przeginasz z tymi owocami i warzywami

hej ja też się wypowiem poprzedniczki mają racjępo pierwsze za dużo mleka np zamiast jogurtu na kolację zrób kawałek chleba z pasztetową odkruj skórki i niech maluszek gryzie chlebek ja tak robie a synek jest zadowolony że ja trzymam chlebek i pozwalam mu gryźć. i ja dawałam na obiadek trzy razy w tygodniu zupki i brokułowa jest super ale ja gotowałam na piersi z kurczaka i tą pierś też kroiłam i zjadał.a 4 razy w tygodniu jadł normalny obiad zawsze to co my to znaczy jak były kotlety drobiowe na obiad to jadł ziemniaczki z sosem buraczki i kotlet drobno pokrojony i mu dawałam tak po trochu. a jak chcesz aby był na noc syty to na kolacje zrób mu bułie z mlekiem a chleb na śniadanie. mój mały uwielbia jeszcze budyń na kolacje. a zamiast kupnych kaszek owocowych które tuczą zrób mu ten budyń z sokiem owocowym albo sama kaszkie ugotuj. mniam:-).

hej ja też się wypowiem poprzedniczki mają racjępo pierwsze za dużo mleka np zamiast jogurtu na kolację zrób kawałek chleba z pasztetową odkruj skórki i niech maluszek gryzie chlebek ja tak robie a synek jest zadowolony że ja trzymam chlebek i pozwalam mu gryźć. i ja dawałam na obiadek trzy razy w tygodniu zupki i brokułowa jest super ale ja gotowałam na piersi z kurczaka i tą pierś też kroiłam i zjadał.a 4 razy w tygodniu jadł normalny obiad zawsze to co my to znaczy jak były kotlety drobiowe na obiad to jadł ziemniaczki z sosem buraczki i kotlet drobno pokrojony i mu dawałam tak po trochu. a jak chcesz aby był na noc syty to na kolacje zrób mu bułie z mlekiem a chleb na śniadanie. mój mały uwielbia jeszcze budyń na kolacje. a zamiast kupnych kaszek owocowych które tuczą zrób mu ten budyń z sokiem owocowym albo sama kaszkie ugotuj. mniam:-).

a po obiedzie mój mały lubi spać w tedyu nie daję mu mleka tylko herbatkie a jak wstaje to jemy jabłuszko albo banana:-) świeże zdrowe warzywa i owoce.:-).

Gość gość
my tez dawalismy sok z czarnego bzu, aronii i w wieku 2 lat Maly dostał małej alergii (podobno dodopiero w tym wieku się ujawnia) lekarz mówi ze te owoce bardzo uczulaja

Gość do taka ona ja
"na kolację zrób kawałek chleba z pasztetową " aleś doradziła... pasztetowa dla 10 miesięcznego dziecka???? ja nawet swoim przedszkolakom tego nie daję, wiesz jaki jest skład tego: skórki, tłuszcz, mięso odzielone mechanicznie, konserwanty i wypełniacze. rób co chcesz ze swoim dzieckiem ale nie radź głupot innym.

Gość gość
"jak chcesz aby był na noc syty to na kolacje zrób mu bułie z mlekiem a chleb na śniadanie." faktycznie biedne to twoje dziecko, ale ty go tuczysz, bułki, chleb, schabowy, budyń na kolacje w porównaniu do ciebie to autorka ma idealny jadłospis, lepiej sobie wydrukuj i bierz z niego przykład.

Gość gość
hi hi hi pasztetowa.... sama tego nie jem. ale mnie juz nic na tym forum nie zdziwi, głupota do potęgi.... i ona jeszcze wielce mądra radzi jak ktoś dziecko ma żywić..

Gość gość
na kolacje zrób mu chleba z pasztetową :) ale się uśmiałam.

Gość gość
Hehe, dzieki, to moze na kolacje dam malej chleb zdomowym schabem np? ;)

Gość gość
nie wiem czy dajesz całe jajko ale u nas właśnie od ok. 11 miesiąca dostaje kawałek domowej bułki orkiszowo- amarantusowej do tego łyżeczką jajko+łyżeczka jogurtu naturalnego+szczypta posiekanej natki pietruszki i karmię łyżeczką, bo konsystencja do gryzienia, podziabane widelcem,

Gość gość
A z czego je piers? Czy z indyka, czy z kurczaka? Bo to jednak różnica.

Gość gość
Za dużo kaszy. Dziecko będzie grube. Dobrze z zupami.

Gość gość
kawałek bułki

Gość Asia i Krysiek
Ja bym zamieniła zupe na prawdziwe drugie danie. Np. Indyk z folii plus brokuł gotowany plus ryż lub kasz lub ziemniak. Dziecko w zupie ma jakby to powiedzieć pomieszane smaki-tzn cala zupa podobnie smakuje, nie rozróżni za bardzo tego szpinaku czy brokula:) niech próbuje oddzielnie wszystkiego. Albo np. własnej roboty pierogi z królikiem i do tego jakaś surówka lub gotowane warzywo. Moja w tym wieku jadła już posiłki całkowicie gryzione-tzn chlebek z polędwicą lub ze swoją kiełbaską(teść robił mi wieprzowe plus indyk słabiej przyprawione i córa wcinała az się uszy trzęsły).W tym wieku ciemne pieczywo jest też ciężkostrawne..przynajmniej mi mówiła pediatra że powinno się zacząć od pszennej bułki. Nie widze też ryby(a nawet słoiczkowe w tym wieku już są).....mała może spokojnie zjeść filet pieczony z piekarnika np. Sole no i do tego ziemniaczka i np. marchewke gotowaną w kostke.Przyzwyczajaj do ryb bo potem możesz mieć kłopot jak nie będzie chciała jesc... Na sniadania trochę dużo mleka....moja jadła 1-2 razy w tygodniu kanapeczke z serem zółtym i szynką i pomidorka lub ogórka pokrojonego w kostke(teraz masz ogrom na bazarkach-najlepsze malinowe) Tak to chyba ok:)

Gość gość
Nie będzie grube jeśli będzie dostawało kasze na wodzie + owoc.

Gość Asia i Krysiek
Mialo być zamieniła zupe ze 2 razy w tygodniu na drugie danie. Pomietaj też aby nie przesadzic z ilością miesa. Dziecko jedzące całe jajko nie powinno tego samego dnia dostać miesa na obiad-za dużo zelaza. Tak mi radziła pediatra no i w każdej książce o zywieniu dzieci tak napisane... Ogólnie ja trzymałam się takiej zasady obiadowej-3-4 razy w tygodniu mieso 1 ryba 1-2 obiad bezmięsny. No ale każdy robi jak uważa.

Gość gość
Będzie grube niezależnie czy kasza na mleku czy wodzie. Szczególnie po mannie. Zamiast kaszy warzywa i owoce, plus mięsko.

Gość barbadoska
nie dawajcie dzieciakom tyle kurczaka,lepiej cielęcinę

Gość gość
te pomidory są pędzone, więc wstrzymałabym się do sezonu. Niedługo będą kalarepki z gruntu. Smaczne i zdrowe z wody z masłem. Z ryb proponuję dorsza atlantyckiego, ja piekę w piekarniku skropionego cytryną i posypanego koperkiem. Poza tym kaszę jaglaną, orkiszową, płatki amrantusowe, owsiane z bananem, śliwką, figami, daktylami, rodzynkami, jabłkiem na zmianę. Do obiadu kaszę gryczaną, jęczmienną. W tym roku pomrożę więcej sezonowych warzyw i owoców będzie fajny zapas na zimę. Maliny jeszcze mam w zamrażalniku. Z tym że mam działkę i większość mrożonek mam swoich ewentualnie od rodziny i znajomych, wymieniamy się.

Gość Asia i Krysiek
A które nie są pędzone...bez przesady....jeszcze nie słyszałam aby dziecku coś było po umytym sparzonym wrzątkiem i obranym pomidorku. Oczywiście nie mówie o pomidorach z carefoura albo tesco ale o niebo lepsze są z bazarku. Ja mam taką babcie co mało je pryska. Sorry ale teraz zjeść cos niepryskanego graniczy z cudem.