Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy cos jest w stanie usmieżyć ból po wyrwaniu zęba?

Polecane posty

Gość gość

Miałam wyrywany ząb w środę rano do dziś boli mnie pół szczęki, rana jest duża, jak na razie zagoiła się w połowie. Nie mogę spać, łykam ketonal 100 i pomaga tylko na trzy godziny, reszta środków przeciwbólowych w ogóle nie pomaga. Podobno z tego co powiedział dentysta, to może mnie boleć przez ok dwa, trzy tygodnie, bo to był bardzo trudny ząb. Czy są jakieś ziołowe rzeczy, które mogłyby przyspieszyć gojenie rany i tym samym skrócić moje cierpienia? Oszaleć można z tym bólem, cały czas nieprzerwanie boli dziś nawet po łyknięciu ketonalu boli, trochę mniej ale boli. Zastanawiam się czy nie skonsultować się z innym dentysta, bo to chyba nie jest normalne aby tak długo i mocno bolało? Ktoś tak miał?

Gość Asystentka Stoma
Hey, dziwne ,że ketonal pomaga na tak krótko. Najlepszy na ból zęba jest ibuprom itp., nie paracetamol etc.. A jesli to nie pomaga , to najlepiej isc po antybiotyk Dalacin C do swojego stomatologa. P.S Mam nadzieje, ze nie wypłukałaś skrzepu zaraz po ekstrakcji. Trzymaj sie dzielnie :)

Gość smucior
jedz dużo lodów. Poważnie, zmniejszą opuchliznę, miejscowo znieczulą. Ja po wyrwaniu ósmek tak miałam

Gość smucior
poza tym powinnas dostac antybiotyk, bo mogły dostac się bakterie i zrobic stan zapalny albo wdać zakażenie. skonsultuj z dobrym dentystą albo chirurgim szczękowym

Gość gość
Właśnie ósemkę miałam wyrywaną, jem lody, opuchniętą mam nawet powiekę, to jakiś horror :( Ibuprom w ogóle nie działa, już próbowałam, bo ketonalu nie powinnam łykać ze względu na wrzody, jednak jedynie on mi przynosi jakąś ulgę, nawet w nocy mnie ból budzi jak przestanie działać, i muszę łyknąć. Zapytam o ten DalacinC jutro, dziękuję za wskazówkę :)

Gość Asystentka Stoma
Moze oklady z lodu? Ale wg mnie bez antybiotyku sie nie obejdzie.

Gość CO oznacza??
najlepiej sobie zatkać tę dziurę czyms,idz prywatnie do dentysty po pląbe

Gość smucior
jejku skoro to była 8 to dlaczego ten dentysta ci antybiotyku nie dał:( koniecznie idź do lekarza i weź recepte na atybiotyk, bo bez niej nie sprzedadza ci.

Gość gość
No właśnie, też czytam na necie, że powinnam mieć antybiotyk. Byłam prywatnie zapłaciłam krocie, ale chyba muszę iść do innego się skonsultować :( Nie jestem w stanie iść jutro do pracy, przez ten ból. Jak mam zaplombować dziurę po zębie?:P

Gość smucior
masz szwy?

Gość bellelle
to chyba zależy... Miałam wyrywaną górną ósemkę (jeszcze 3 do usunięcia), zabieg po znieczuleniu trwał chyba 30 s., nic nie miałam zszywane, ząb był na wierzchu. Po zabiegu trochę krwawiło, zero opuchlizny. Jeszcze tego samego wieczora zaliczyłam imprezę i nawet ibupromu brać nie musiałam, nie wspominając już o antybiotyku. Koleżanka miała podobnie. Kolejne, które mam do usunięcia, siedzą w dziąśle, zrobiły się torbiele, i ząb będzie trzeba dłutować a następnie ranę zszywać- to może boleć... Słyszałam też, że gorzej reagują zęby w dolnej szczęce. Pomimo wszystko myślę, że powinnaś zgłosić się do dentysty (nawet tego samego) aby sprawdził czy nie dzieje się nic złego.