Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość roczkowaaa

Problem z roczkiem dla dziecka, proszę o pomoc ?

Polecane posty

Gość roczkowaaa

Witam Za dwa tygodnie moja mała obchodzi swoje pierwsze urodziny.I tu jest problem , najbliższej rodziny jest u nas 26 osób co jest dla nas nie możliwe żeby wszystkich zmieścić w mieszkaniu i chce zrobić na dwa razy. Dla mojej rodziny w sobotę ,a dla mojego rodziny w niedziele. I teraz pierwsze pytanie czy tak wypada ? Po drugie czytam wszędzie na internecie , że wszyscy robią na roczki obiady , sałatki, śledzie, jajka itp Ja chciałam zaprosić na 16 , kawa, herbata , tort, na stole ciasta z jakieś dwa rodzaje, kolorowe galaretki pokrojone w szklanych szklaneczkach żeby było widać kolory i na gorze owoce i bita śmietana, w innych szklaneczkach ozdobnych lody z polewami i owoce i tylko tyle i nie wime czy to wypada jak kobiety piszą że obiady robią, zimne płyty itp.

Gość gość
My roczek spędzaliśmy razem po prostu :D Był torcik i tyle... Żadnego wesela z tego tytułu nie robilismy

Gość polaaaaaaaa
oczywiscie ze mozesz zrobic na dwa razy przeciez nie pomiescisz wszystkich a co do obiaduto zalezy czy przyjecie bedzie w porze obiadowej czy pozniej

Gość gość
w "szklanych szklaneczkach" :D

Gość gość
po [pierwsze nie musisz zapraszac az 26 osob, bo możesz zaprosić tylko dziadków i chrzestnych ale rób jak uważasz. A po drugie niektórzy lubią sie postawić ale uważam, że tak jak napisąłas kawa, tort itp w zupełności wystarczą.

U nas też będzie tylko kawa ciasto i tort. Jeżeli będzie pogoda to może jeszcze grill.

Gość roczkowaaa
Właśnie to jest problem że trudno mi zmniejszyć liczbę bo moi rodzice i mojego czyli dziadkowie małej. Plus mała ma jeszcze prawie wszystkich pradziadków i prababcie którzy są w nią zapatrzeni jak w obrazek i to już razem z dziadkami jest 11 osób :(

a po co tyle tego słodkiego??..tort,dwa rodzaje ciasta..jejku...nie lepiej zrobić jeden tort i ewentualnie cos na ciepło,albo jakąś zimna płytę zamiast tych galaretek z bita śmietana i ciast..

Gość gość
Ja na roczek podałam ciasta, zrobiłam koreczki z kabanosu sera żółtego papryki i oliwki na wykałaczce, była też sałatka jarzynowa i gyros, okazało się że za dużo tego było zostało, ciasta poszły i te koreczki najbardziej ;) urodziny były po południu ok godz. 14-15, w tym roku na drugie urodziny zrobię tak samo ciasta koreczki i jedną sałatkę jakby ktoś zgłodniał i tyle. Obiad to można podać ale na chrzcinach a nie urodzinach kto tak w ogóle robi? pierwsze słyszę. Lepiej zrobić jakieś przekąski w razie czego a nie wszystko na słodko. Ja zapraszam tylko chrzestnych dziecka moich rodziców i kuzynkę która też ma małe dziecko i nas zawsze zaprasza, po co mi tłum ludzi w domu jak to tylko urodziny maluszka.

Gość roczkowaaa
A u waszych dzieci na pierwszych urodzinach był alkohol? U mnie nie będzie bo to dziecka impreza ale pytam tak orientacyjne. Zastanawiam się właśnie też nad jakąś sałatką plus może jakieś koreczki ale to już mnie więcej wyniesie bo ciasta w sumie bym miała za grosze bo moja mama w cukierni pracuje :) a teraz na tyle osób na dwa dni to sporo bym musiała tej sałatki zrobić i np wędlin i sera.

Gość gość
Przecież jak chcesz zapraszać starszych ludzi to chyba oni nie będą jedli koreczków?! Pomyśl jak ta rodzinka będzie siedzieć do np. godz. 20 to co zrobisz? musisz podać chociaż sałatkę na stół a nie same ciasta, już nie przesadzaj z wydatkami i tak się zwróci jak dadzą koperty jako prezent ;)

Gość gość
Zero alkoholu no bez jaj to nie imeniny cioci Krysi tylko roczek dziecka

Gość roczkowaaa
Chyba zrobi z jedną mega wielką miskę sałatki bo w sumie jak ktoś zgłodnieje to będzie trochę głupio. Na koperty nie liczę bo pewnie każdy przyniesie dla małej albo zabawki albo ciuszki więc ja też nie chce się spłukać żeby potem mi do pierwszego pieniędzy nie starczyło hehe

Gość pół jabłuszka
Ja miałam na 1-szych urodzinach młodej 2 tygodnie temu około 20 osób. My (mąż i ja) nie jedliśmy nic tylko mieliśmy biegane. Też chcialam zrobic na dwa dni, ale po prostu nie chciało mi się tego wszystkiego dwa razy przygotowywać. Ja podałam tort, 2 placki, 2 sałatki, 2 rodzaje koreczków, deser piękna helena, paróweczki zawijane w cieście francuskim, domowy smalec, wędlinę itd. Więc to takie "party" było a nie jak na imieninach u cioci.

Gość gość
no więc możesz zrobic jakąs sałatkę i zimna płyte zlożoną np. z pomidorów, ogórka, wędliny ale ja bym za dużo nie robiła a zapraszając powiedziałabym, że zapraszam na godz 16:00 na kawe i ciasto.

Gość gość
za jakie koperty pierwsze słysze na roczek dawac koperty na prezent

Gość roczkowaaa
A co myślicie o roczku na działce ? Wiem , że problemem dużym jest pogoda ale w sumie jak będzie ładna to zawsze można zrobić roczek na działce. Najpierw kawa herbata tort, a za jakąś chwilę grill ? Jak myślicie , czy to tak nie wypada?

Gość gość

Gość roczkowaaa
A co myślicie o roczku na działce ? Wiem , że problemem dużym jest pogoda ale w sumie jak będzie ładna to zawsze można zrobić roczek na działce. Najpierw kawa herbata tort, a za jakąś chwilę grill ? Jak myślicie , czy to tak nie wypada?

Gość gość

Gość gość
03.06.13 [zgłoś do usunięcia] gość Zero alkoholu no bez jaj to nie imeniny cioci Krysi tylko roczek dziecka Tiaaa, najlepiej podac gosciom sloiczki Gerbera i po butelce mleka... bo to przeciez urodziny dziecka to i menu dzieciece powinno byc.. :P Nie przesadzajcie znow z tym "alkoholem" .... Nie trzeba sie od razu do gleby upijac, ale lampka szampana do tortu czy lampka wina do obiadu jeszcze nikogo nie zabila ... :O

Gość pół jabłuszka
Ja miałam na 1-szych urodzinach młodej 2 tygodnie temu około 20 osób. My (mąż i ja) nie jedliśmy nic tylko mieliśmy biegane. Też chcialam zrobic na dwa dni, ale po prostu nie chciało mi się tego wszystkiego dwa razy przygotowywać. Ja podałam tort, 2 placki, 2 sałatki, 2 rodzaje koreczków, deser piękna helena, paróweczki zawijane w cieście francuskim, domowy smalec, wędlinę itd. Więc to takie "party" było a nie jak na imieninach u cioci.

Gość gość
same słodycze? ja bym zrobiła tort i jakieś sałatki. zwykle po torcie juz ma sie dość słodkiego. goście będą głodni.

Gość gość
jak cie nie stać to nie rób takiej mega imprezy. Zaproś rodziców, rodzeństwo i koniec. co to za urodziny z samym tortem i galaretką.

Gość wioletttiiia
Na roczkach, na których miałam okazję być, a trochę ich się już uzbierało, najczęściej był obiad, a potem jakieś ciasta i tort. Ewentualnie ciasto, tort, a potem jakaś kolacja. Najczęściej nic wymyślnego, a raczej standardowe potrawy typu gyros, sałatka jarzynowa, bigos. Rozumiem, że na 26 osób tego żarcia trochę zejdzie i jeżeli naprawdę was nie stać, albo macie się zapożyczać, to faktycznie zróbcie kawę, postawcie tort i ciasto. Ja tylko opisałam, jak to było na roczkach, na których miałam okazję być. Moja córka za miesiąc skończy rok i jednak zdecydowałam się zrobić ten obiad, ale menu standardowe: rosół z makaronem, ziemniaki z koprem i masłem do tego jakaś pieczeń i schabowe plus surówka i buraczki. Jak to obliczyłam to nie wyjdzie dużo, ale też osób będzie mniej, bo około 15

Gość gość
ja też za 3 tyg mam roczek córki- robie u teściów maja swój dom- obiad , sałatki, zimne zakąski tort, ciasta, i alkohol, kto chce będzie pił, my z mężem nie pijemy ale jeśli ktoś ma ochotę napić sie proszę bardzo aha- i grill bedzie do tego