Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość luuuuśka

Dziwne bicie serca- pomocy!

Polecane posty

Gość luuuuśka

Witam! Od pewnego czasu mam dziwne uczucie.. Nie wiem, może to od nadmiaru stresu? (w tym roku zdawałam maturę). Mianowicie mam tak,że serducho bije normalnie i w pewnym momencie jakby przestawało bić i rusza ze zdwojoną siłą. Coś takiego jak się czegoś przestraszymy. Może któraś w Was ma/miała podobnie? Co to jest i czym może być spowodowane? Nadmienię,że nie palę, lecz paliłam oraz biorę tabletki antykoncepcyjne. Miesiąc temu robiłam podstawowe badania i wszystko miałam w normie. Proszę o pomoc!

Gość gość
to sie nazywa ARYTMIA

Gość gość
Zaburzenie rytmu serca, arytmia, dysrytmia, niemiarowość serca – stan, w którym skurcze mięśnia sercowego są nieregularne, a ich częstotliwość wychodzi poza bezpieczny zakres 60-100 uderzeń na minutę. Stan taki często stanowić może zagrożenie dla życia, chociaż nie jest to regułą. Normalny rytm pracy serca jest wyznaczany przez węzeł zatokowy. Jeżeli węzeł zatokowo-przedsionkowy nie funkcjonuje prawidłowo, może to prowadzić do aktywizacji drugorzędowych ośrodków pobudzenia i w efekcie do zmiany rytmu pracy serca. Istotne znaczenie mają też drogi przewodzenia impulsu z ośrodka pobudzenia: przy ich nieprawidłowej funkcji lub gdy istnieją dodatkowe drogi przewodzenia, może dochodzić do zaburzeń rytmu serca. Arytmie są często wykrywane za pomocą niespecyficznych środków, takich jak: osłuchiwanie tonów serca stetoskopem, a także pośrednio przez badanie tętna obwodowego. Te sposoby zazwyczaj nie mogą zdiagnozować konkretnych arytmii, ale dają określenie akcji serca oraz wskazują czy rytm jest regularny czy nie. Nie każda czynność elektryczna daje skurcz, który byłby słyszalny czy wyczuwalny na obwodzie jako fala tętna i dlatego pobudzenia przedwczesne czy nie dające prawidłowego cyklu pracy serca, są odbierane jako "opuszczone" skurcze.