Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aasiunia87

ZWOLNIENIE PO URODZENIU DZIECKA

Polecane posty

Gość Aasiunia87

Witam! Jestem w ósmym miesiacy ciazy, zostalam wlasnie przywrocona do pracy, poniewaz pracodawca zwolnil mnie w listopadzie kiedy bylam juz w ciazy a nie wiedzielam o tym. Dosc pozno sie do tego zabralam, ale najwazniejsze, ze zostalam przywrocona do pracy. W piśmie, ktore otrzymalam, jest punkt, ktory mowi o tym, ze zostaje przywrocona do pracy do dnia porodu. Czyli pracodawca po urodzeniu dziecka moze mnie zwolnic? Prosze o podpowiedzi. Pozdrawiam.

Gość Aasiunia87
;)

Po urodzeniu dziecka przysługuje Ci urlop macierzyński. Po jego wykorzystaniu masz prawo wybrać zaległy urlop wypoczynkowy, a dopiero po nim, jak wrócisz do pracy możesz dostać następne wypowiedzenie - tak jest przy umowie na czas nieokreślony, nie wiem jaką Ty masz.

Gość Aasiunia87
Wczesniej mialam umowe do czerwca-umowa op prace.

Gość gość
No to jak umowa do czerwca, to wlasnie wygasla....

Skoro pracodawca przywrócił Cię do pracy i zaznaczył w umowie , ze do dnia porodu to z dniem urodzenia dziecka jesteś zwolniona i nie składasz już żadnych wypowiedzeń. Niestety nie wiedział, że jesteś w ciąży jak Cię zwolnił a Ty informując Go o tym fakcie masz prawo do pracy do dnia porodu. Takie jest prawo pracy chroniące kobiety w ciąży. Ale sprytnie wykombinował, ze do dnia porodu tylko. Zasiłek macierzyński wypłaci Ci ZUS na podstawie ostatniej pensji jaką otrzymasz. Podpowiem Ci, że korzystniejsze jest dla Ciebie w obecnej chwili zachorowanie i ciągnięcie tego aż do dnia porodu. A to daje Ci takie plusy: masz płacone 100 % a nie 80 jak przy zwykłym zachorowaniu, i z tego też masz zasiłek macierzyński :) Po macierzyńskim stajesz się niestety osobą bezrobotną. Szczęśliwego rozwiązania!!!

Gość gość
Mamadosia- pod warunkiem, ze miala umowe wlacznie do czerwca.

Gość Aasiunia87
Szkoda...mialam cicha nadzieje, ze po urodzeniu dziecka, przedluzy mi umowe;( Pieknie dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam serdecznie;)