Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ciasta

Polecane posty

Gość gość

Ile ciasta potrzeba na 50-60 osób i jaki orientacyjnie byłby koszt samych ciast na stoły lub w opcji z pudełkami dla gości?

My liczyliśmy z pudełkami po 6 kawałków na osobę i wyszło tak jak planowaliśmy tzn zostało jeszcze trochę na poczęstunek dla najbliższej rodziny na drugi dzień w domu. Wesele było jednodniowe. Oczywiście był jeszcze duży tort

Gość gość
6 kawałków na osobę? Ludzie, kto to zje? Zwłaszcza że jeszcze jest tort.

Gość gość
6 kawałków? ale ciasta nie piecze się na kawałki, a na blachy to ile kawałków wychodzi z blachy? ja nigdy nie liczyłam, zresztą zależy przecież jakiej wielkości te kawałki.

Widocznie jednak ktoś zje, liczy się po trzy kawałki na imprezie i po trzy do pudełka. Pytaliśmy w kilku miejscach i wszędzie słyszeliśmy że najlepiej po tyle i że lepiej przeliczać na kawałki niż na blaszki bo blaszki są różne a nie każde ciasto da się pokroić np. na małe kawałki...:) I wiem, że wy byście chciały usłyszeć że po kawałku na osobę wystarczy i że ciasto to tylko dekoracja, ale niestety tak nie jest :) niektórzy bardzo lubią ciasto i dlatego musi go być więcej. Zresztą zawsze lepiej więcej niż za mało

Chociaż w sumie słyszałam już, że niektórzy kupują mało ciasta wychodząc z założenia, że zawsze zostanie, bo gościom będzie głupio wyjadać z talerza wszystko i zawsze te dwa albo trzy kawałki i tak na stole zostaną i nie będzie że brakło :D tak że jak tam sobie chcecie

Gość gość
nie wiem po jaką cholerę robic wesele na tyle osób i kombinowac ,aby było jak najtaniej

O właśnie :) przypomniałam sobie o jeszcze jednym sposobie żeby ciasta na pewno nie zabrakło :p niektórzy kupują kilka zachęcających gatunków i kilka następnych niespecjalnych, jakieś tak suchary itp. :) wiadomo że nikt tego nie weźmie i jeszcze masa ciasta zostanie :D

Gość gość
mnie ciężko policzyć na kawałki, bo nie wiem ile wykroi się z blaszki takiej domowej. Ale myślę, że po 6 kawałków będzie akurat w sam raz. Jeśli chcemy dawać na rozdanie w pudełeczkach. Na weselu po trzy kawałki - ok. Ja piję na weselu wódkę, ale w między czasie złapię jakiś kawałek ciasta, nie, że na przegryzkę do wódki, ale mnie np. nie przeszkadza i nie mdli. Wiele osób pomimo wódki, podjada ciasto. A 3 kawałki na całą noc to wcale nie tak wiele. Kolejne 3 do pudełka i ok. Pudełko daje się na pare więc dla jednej osoby 3 i od drugiej 3 i do pudełka zostanie wsadzonych 6 kawałków. U mnie jeszcze to pudełka dojdą małe ciasteczka, bo na pewno zostaną, a na wesele będzie pieczone ich 200 sztuk. Blachowo nie mam pojęcia ile wyjdzie. Ale na 80 osób to myślę że 15 domowych blaszek ciasta na wesele i rozdanie starczy.

Gość asdfs
ja uwazam ze na tyle osob z 8 blach ciasta bedzie potrzebne. u nas jest blacha po 40 zl to bedzie 320 zl

Gość gość
a my zamawiamy po 4 kawalki na osobe, tak nam doradzil cukiernik ktory piecze ciasta na sluby od 15 lat i mowil ze jeszcze zostanie - wesele 1 dniowe.