Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agatta d

DNI PLODNE?

Polecane posty

Gość agatta d

Czesc, mam pytanie. Okres dostalam 26 maja, myslalam ze skonczyl sie wczoraj bo przedwczoraj mialam malutkie brazowe krwawienia. Dzis po poludniu jednak znowu zaczelam krwawic na brazowo. Dzis kochalam sie z chlopakiem i skonczyl we mnie. Cykle mam przewaznie 32-35 dniowe ale jest troche rozregulowany. Czy dzisiejszy dzien byl dniem plodnym? Wydaje mi sie ze bylam nieplodna poniewaz z obliczen dni plodne wypadaja mi od 10 czerwca a owulacja 14-15 czerwca. Czy sie myle? PROSZE o odpowiedzi bo wariuje.

dzisiejszy dzień spokojnie mógł być dniem płodnym. z pewnością będziecie świetnymi rodzicami.

Gość 123GOCHA
wyliczenia to nie wszystko. jak sie chce stosować kalendarzyk to nalezy prowadzic dłuższe obserwacje śluzu, pomiar temperatury. szanse na ciążę są.

Gość gość
te brązowe plamienia mogły być plamieniami implantacyjnymi. zrob test za jakieś 2 tyg.

Gość agata d
Przez caly moj cykl obserwuje sluz i to co robi moje cialo, teraz mialam miesiaczke wiec sluzu nawet nie bylo. w poprzednim cyklu dni plodne mialam wtedy kiedy sie ich spodziewalam, sluz i temperatura sie zgadzaly a okres byl spozniony tylko o 3 dni.

Gość agata d
a co do plamienia implantacyjnego to raczej nie za bardzo mozliwe, bo okres mialam normalnie caly tydzien.

plamienie implantacyjne? z kad taki pomysł? na pewno nie. do zapłodnienia dochodzi w jajowodzie i taka komórka wędruje 6/9 dni do macicy i dopiero się zagnieżdża wieć krwawienie implantacyjne odpada. "teraz mialam miesiaczke wiec sluzu nawet nie bylo" jedno drugiego nie wyklucza! przy krwawieniu może być śluz! A wiesz ile dni trwa u ciebie faza III - od owulacji do miesiączki? z kąd takie obliczenia? 26 maj - 1 dzień cyklu (miesiączka) 10 czerwiec - 16 dzień cyklu 14-15 czerwiec - 20/21 dzień cyklu współżycie 3 czerwiec - 9 dzień cyklu. Do obliczeń wezmę najkrótszy cykl tj. 32 dni i najdłuższa fazę III tj. 16 dni. Przy takich założeniach pierwsza wyższa temperatura wypada na 17 dzień cyklu 17 -7 = 10 dzień wg doringa 10 dzien był ostatnim dniem niepłodnym. Spokojna głowa. A jak obliczałaś że od 16 dnia cyklu zaczyna się płodność - bo przy takich obliczeniach hm moze byc wpadka. Chyba że wiesz że faza III trwa u Ciebie nie więcej niz 11 dni to ok?

Gość agata d
Aneta Jurczyk, dziekuje bardzo za odpowiedz! czyli wczoraj mialam ostatni dzien nieplodny... uff.. a jest duza mozliwosc ze dzien plodny przesunie sie o jeden? myslisz ze jesli bralam tabletki juz przez 7 dni(nie od 1 dnia miesiaczki) to bylam chociaz troche zabezpieczona? i czy jesli teraz zaczelam brac tabletki anty na 21 dni + 7 bez hormonowych to znaczy ze cykl od razu przestawi mi sie do 28 dni?... bo jesli przestawilby sie do 28 dni to znaczy ze bylabym wczoraj juz plodna... znowu jesli bede miala w tym cyklu miesiaczke pozniej np 34 dniowa to moge byc spokojna bo wczoraj bylam nieplodna? jak obliczylam ze od 16 dnia? szczerze to sie pogubilam bo jak sama sobie obliczalam to wyliczylam ze wlasnie 10 dnia zaczynaja mi sie plodne, ale pozniej znalazlam kalendarzyk na internecie i tam bylo wyraznie napisane ze od 16 dnia cyklu zaczynaja mi sie plodne jesli mam tak dlugie cykle.. na tej stronie : http://www.kalbi.pl/kalendarz-dni-plodnych wariuje, juz sie pogubilam...

Gość gość
zwariuje..nie moge myslec o niczym innym..

na antykoncepcji się nie znam, ale raczej hormony przestawią cykl na 28 dni. Tabletki zakładają że nie ma dni płodnych, wiec po problemie. A jak się tak obawiasz to tabsy wpływają na śluz, że jest on bardzo gęsty i lepki. w 9 dniu zażywając tabsy raczej nie było go, a w takim wypadku plemniki zostały zniszczone przez środowisko pochwy w szybkim tempie :) "na tej stronie : http://www.kalbi.pl/kalendarz-dni-plodnych " a tej stronki to nie polecam przy unikaniu poczęcia - wpadka z dużym prawdopodobieństwem! Po pierwsze zakładają długość fazy lutelanej - 13 dni Po drugie założenia że ma się cykle regularne. Po trzecie birorą za mały nawias dni płodnych przed owulacją Stosuje NPR i porownując to co mi wychodzi z obserwacji a z tą stronką to już na pewno niańczyłabym jedno dziecko, czy nawet dwójke :)

Gość innerka
Aneta Jurczyk też chciałabym zacząć stosować NPR. Co sądzisz jako osoba doświadczona o komputerach cyklu?

nie będę oszukiwać, nie stosowałam. Teraz przeczytałam na szybko jak działają. Opieraję sie na temperaturze, więc z wyznaczeniem fazy III ok, ale do wyznaczenia fazy II - czyli płodnej to byłabym nie ufna. Cena na pewno odstrasza. Ja tradycyjnie zapisuje w zeszycie i interpretuje samodzielnie. Hm znając mnie nie zaufałabym automatowi. Nie wiem czy te komputery cyklu wyznaczają przejście z fazy I do II. ale tu głownie opieramy sie na śluzie, a nie na temperaturze. Mogą stosować regułe Doringa oparta na pierwszej wyzszej temperaturze, ale niech sie zdaży że owulacja nastąpi wcześniej niż zwykle i co wtedy? a obserwując śluz da on info że jesteśmy w fazie II. jak zaczynasz to polecam książkę: http://npr.pl/sklep/1-s.html Jest ona kolorowa, reguły wytłuszczone. sa tam cwiczonka tzn. karty do interpretacji :) Również LMM prowadzi darmowe kursy NPR wiecej przeczytasz na: npr.pl

nie będę oszukiwać, nie stosowałam. Teraz przeczytałam na szybko jak działają. Opieraję sie na temperaturze, więc z wyznaczeniem fazy III ok, ale do wyznaczenia fazy II - czyli płodnej to byłabym nie ufna. Cena na pewno odstrasza. Ja tradycyjnie zapisuje w zeszycie i interpretuje samodzielnie. Hm znając mnie nie zaufałabym automatowi. Nie wiem czy te komputery cyklu wyznaczają przejście z fazy I do II. ale tu głownie opieramy sie na śluzie, a nie na temperaturze. Mogą stosować regułe Doringa oparta na pierwszej wyzszej temperaturze, ale niech sie zdaży że owulacja nastąpi wcześniej niż zwykle i co wtedy? a obserwując śluz da on info że jesteśmy w fazie II. jak zaczynasz to polecam książkę: http://npr.pl/sklep/1-s.html Jest ona kolorowa, reguły wytłuszczone. sa tam cwiczonka tzn. karty do interpretacji :) Również LMM prowadzi darmowe kursy NPR wiecej przeczytasz na: npr.pl

Gość agata d
Aneta,dziekuje Ci bardzo. mam nadzieje ze jest tak jak myslisz, ze mialam dni nieplodne i ze plemniki zostaly zniszczone.. bo jesli nie to na prawde nie wiem co zrobie... boli mnie podbrzusze i piersi, ale mysle ze to raczej od tabletek. caly czas krwawie, krew jest przewaznie brazowa.. to pewnie tez od tabletek...

Gość agata d
kuzwa ale jesli przestawia na 28 dni juz teraz, to jestem ud*piona bo to znaczy ze mialam dni plodne akurat, a moze nawet sama owulacje.....

Gość agata d
wlasnie przypomnialo mi sie ze podczas tego dziwnego krwawienia(pewnie spowodowanego przez tabsy) mialam ciagnace skrzepy krwi.. i teraz mysle ze to pewnie przez sluz, a ciagnacy sie jest ouwlacyjny..czyli mialam dni plodne i owulacje 4..... teraz czuje ze jest tam sucho.

Gość agata d
Aneta, tak zazywam, dzis wzielam 10 tabletke. Ale strasznie sie boje bo kiedy sie kochalismy to bralam dopiero 7 tabletke i to nie pierwszego dnia cyklu, a wszedzie jest napisane ze przez te 7 dni powinno sie wtedy dodatkowo zabezpieczac. mialo byc bez wytrysku, ale chlopak nie zdazyl.. I do tego te dziwne plamienia, ehh..

Gość bialamasajka
Innerka widziałam, że pytałaś o komputery cyklu. Ja mam Cyclotest więc jak będziesz miała jakieś pytania to prostu daj znać :)

bialamasajka a możesz przybliżyć, bom ciekawa. Dobrze wyczytałam, że opiera sie na temperaturze? trzeba pilnować stałej pory mierzenia? do agata d na tablet. się nie znam dokładnie, wiem jak ogólnie działają, na co wpływają w cyklu kobiecym. ale na moje pojmowanie: jeżeli tabsy zapobiegają płodności + to że miałaś cykle dłuższe i płodność w naturalnym cyklu zaczynała się po 10 dniu. to na logikę małe szansę że coś z tego będzie. Powiedziałabym zerowe. To jak pisałam to nie jest naukowo zbadana informacja :)

Gość agata d
mam taka nadzieje ze zerowe...

Gość bialamasajka
Tak, metoda opiera się na interpretacji temperatur. Najlepiej jest ją mierzyć o w miarę stałej porze, ja w swoim komputerku mam okno czasowe ustawione +/- 2 godziny jeśli zmierzę temperaturę później to się nie zapisze. Chodzi tu o miarodajność :) na stronie Cyclotestu wszystko jest ładnie opisane

Gość agata d
czy moge bo 10 dniach zrobic bete HCG?.. czy to bedzie za wczesnie?

Gość agata d
Aneta, a czy jesli mialabym teraz cykl 30 lub nawet 28 dniowy to znaczy ze 9-10 dzien cyklu bylby juz plodny?....

W Twoim przypadku nie ma czego się obawiać!! odpowiadam na pytanie w przypadku cyklu 29 dni bez brania antykoncepcji! Nie chce brać pod uwagę przeciętnego cyklu, bo to czy sie jest płodnym w tym dniu to kwestie osobiste. Dla cyklu o długości 29 dni: Aby 9/10 dzień był płodny musiał występować śluz. okres od owulacji do next miesiączki jest stały. Dla każdej kobiety może mieć inną długość, że jedna kobieta może mieć 11 dni, a inna 15 dni. więc jak nie wie się jaką ma się długość to weźmiemy widełki 10-16 dni. wiec 29-10= 19 - w 19 dniu prawdopodobnie była owulacja 29-16= 13 - w 13 dniu prawdopodobnie była owulacja. do następnych obliczeń dochodzi żywotność plemników w śluzie: plemniki mogą przeżyć w śluzie typu bardziej płodnego nawet 5 dni. więc te 5 dni przed owulacją zakładamy jako płodne. dla 10 dni od 14 są płodne dla 16 dni od 8 są płodne - to jest założenie maksymalne, ale plemniki w śluzie mogą przetrwać 2/3/4 dni tego też nie wiesz. Głównym warunkiem jest obecność śluzu.

Gość agata d
No wlasnie tak jak mowisz dla 16 dni pd 8 sa plodne, a ja mialam 9 dzien cyklu... W piatek rano robie sikany, na bete najwyzej pojde w poniedzialek....dzieki wielkie za odpowiedzi!

Gość gość
Mi pasuje przyrząd Ovu control do sprawdzania dni płodnych. Metoda jest szybka higieniczna, bada się ślinę