Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ta_Ola

Zmiana nazwiska na panieńskie matki

Polecane posty

Gość Ta_Ola

3 lipca kończę 18 lat. Mój pożal sie Boże ojciec zostawił mnie kiedy miałam rok i nie kontaktował się ze mną nigdy, nie płacił i mama odebrała mu prawa kiedy mialam może 8 lat... Nazwiska niestety nie zmieniłam i kiedy mama wyszła za mąż kiedy miałam 4 lata nie przejęłam innego nazwiska... Cały czas mam to po ojcu i zaczyna mi się to nie podobać bo jako jedyna w całej rodzinie mam inne nazwisko. Chciałabym je zmienić na nazwisko panieńskie matki i tu moje pytanie jak to wszystko by wyglądało, ile to trwa i co jest do tego potrzebne?

Gość gość
Ze zmianą nazwiska nie powinnaś mieć problemu.Napisz uzasadnienie do sądu, dlaczego chcesz dokonać zmiany? Potrzeby Twój akt urodzenia w pełnym wypisie.

Gość też znudzona
zmiany nazwiska nie robi sie w sadzie mialam niedawno taki przypadek w rodiznie wysatrczy do urzedu miasta do USC tam gdize twoj akt urodzenia isc i tam

Gość też znudzona
ucielo mi post i tam ci dokaldnie poeidza co i jak co musisz wypełnic co napisac i tyle

Gość też znudzona
ucielo mi post i tam ci dokaldnie poeidza co i jak co musisz wypełnic co napisac i tyle

Gość gość
hej mam pytanie chce zmienić nazwisko na panieńskie mojej mamy moi rodzice nie sa po rozwodzie ale mam ciagłe dogryzki ze jestem wyrzutkiem itd.... wyzwiska w moim kierunku i nie tylko czy jest szansa ze bede mogła zmienic nazwisko na panieńskie mojej mamy prosze o odpowiedz na e-mail malgorzata.dolowacka@wp.pl to dla mnie naprawde wazne czuje sie zle z tym nazwiskiem i czuje się nękana przez rodzinę i nie tylko

Gość gość
Nosiłem nazwisko (jedno z najpopularniejszych w Polsce) po ojcu którego w zasadzie nie znałem. Historii, że separacja/rozstanie, że rozwód, że ojciec się nie nadawał do życia w rodzinie jest tak wiele..... Na postawie ustawy z 17.10 2008 o zmianie nazwiska napisałem wniosek do kierownika USC, o zmianę nazwiska (i nazwiska rodowego) na panieńskie matki z rozciągnięciem na mojego syna i ewentualne przyszłe dzieci. Umotywowałem zgodnie z prawdą i dostałem zgodę. Po złożeniu czeka się jakieś dwa miesiące na decyzję i uprawomocnienie. Po tym czasie mając decyzję z USC można zacząć zmiany. Jak się spiąć to w kolejny miesiąc jest wszystko pozmieniane. Moje koszty (w 2014) wyniosły ok 600 zł. Tak więc da się zmienić nazwisko nawet z neutralnie brzmiącego, bo ustawa wymieniając w art 4 powody, nie wyczerpuje przecież wszystkich ważnych powodów jakie mogą pojawić się w życiu. Powodzenia.

Gość gość
dlaczego aż 600zł? :O

Gość gość
a co uważasz,że za darmo ktoś będzie pracował, za takie rzeczy trzeba płacić

Gość gość
gdzie jest napisane,że za darmo? ._. po prostu 600 to chyba jednak troche przesada.