Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pytanie do mam wcześniaków:

Pytanie do mam wcześniaków:

Polecane posty

Mam pytanie do matek wcześniaków, które są dziś dużymi dziećmi (w wieku szkolnym na przykład): Czy wasze dzieci są niskie w porównaniu z rówieśnikami, bardzo szczupłe, mają bardzo bladą karnację z widocznymi w wielu miejscach naczyniami krwionośnymi, opuchliznę/sińce pod oczyma? Zauważyliście te podobieństwa między wcześniakami?

Gość gość
mój jest malutki ale koleżanka ma chłopaka który był wcześniakiem wysoki ciemna karnacja ;)

Aha, rozgraniczmy jeszcze wcześniactwo, bo np. dziecko urodzone tylko 1 tydz. przed terminem to w sumie nie taki znowu wcześniak. Chodzi o takie urodzone +/- w 8 mies., a nie tuż przed terminem.

Gość dziecko urodzone tydzien
przed terminem nie jest wczesniakiem. Przyjmuje sie, ze od pelnych 36 tygodni ciazy dziecko jest donoszone.

Gość gość
mój chrześniak urodzony 5 tygodni przed terminem, teraz 17 lat, 190cm wzrostu, 90 kg wagi, okaz zdrowia :)

Moja juz 18-to letnia corcia jest wczesniakiem,wszystko jest ok,karnacja ciemna,wzrost i waga rowniez w porzadku .Moze nie jest zbyt wysoka ale wzrost i waga,to raczej po mnie odziedziczone,bo tez jestem sredniego wzrostu i szczupla

Gość gość
mnie się wydaje, że to nie tydzień urodzenia wpływa na późniejszy wzrost czy posturę człowieka, ale raczej jego waga urodzeniowa i wzrost rodziców, geny.. sposób odżywiania itp.. wiadomo, ze na początku maluszki, z wagą urodzeniową np.,. 1,5 kg będą się mocno różniły od dziecka z wagą urodzeniową 3,5.. ale potem to raczej się zaciera.. Ja byłam urodzona niemalże w terminie (2 dni po), ale ważyłam tylko 2400, więc byłam ponoć traktowana jak wcześniak.. Obecnie mam 156cm wzrostu, ale mam też niskich rodziców.. siostra ważyła ok 3,3 czy 3,5 nie wiem dokładnie, teraz ma jakieś 162. Znam chłopaka urodzonego w 8 miesiącu (ale nie wiem, który tydzień), ma 11 lat ok 165 cm i waży prawie 100kg (tutaj geny i bardzo złe odżywianie niemal od początku). Znam 7 latka, który jak mama twierdziła jest wcześniakiem, a jeśli chodzi o budowę ciała czy wzrost nie różnił się niczym od dzieci, natomiast rozwojem społecznym, umysłowym, emocjonalnym baaaardzoo ( np. robił kupę w majtki w wieku 6 lat, schodził po schodach noga do nogi, nie umiał się ubierać, nie rozumiał, co się do niego mówi).. ale to już bardziej kwestia podejścia matki do dziecka, która była z nim przez 6 lat w domu i nie widziała problemów. Więc nie można powiedzieć, że to, że dziecko urodziło się w 34-36 tygodniu będzie miało wpływ na jego wzrost czy wagę.. Jedne dzieci urodzone w terminie mają 50cm, inne 60, jedne ważą 3kg, a inne ponad 4.. Jedne przybierają w ciągu pierwszych 5 miesięcy po 6 kg, a inne tylko 4.. różnie jest..