Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zmiana tabletek antykoncepcyjnych

Polecane posty

Gość gość

Cześć, mam pytanie odnośnie zmiany tabletek antykoncepcyjnych. Dotychczasowo brałam tabl. Artizia, jednakże ze względu na skutki uboczne przypisano mi nowe, Madinette. W ulotce Madinette napisane jest, że "Pacjentka powinna rozpocząć stosowanie produktu Madinette w pierwszym dniu po zakończeniu okresu przerwy w stosowaniu tabletek lub okresu przyjmowania tabletek placebo uprzednio stosowanego złożonego hormonalnego środka antykoncepcyjnego". Wychodzi na to, że powinnam wziąć 8 dnia, czyli po przerwie. Podobnie powiedziała mi Pani Ginekolog. Po przeczytaniu miliona komentarzy na przeróżnych forach itp. zaczęłam się zastanawiać, czy dobrze zrobię. Stąd moje pytanie, czy pierwszą tabl. Madinnete wziąć po 7 dniowej przerwie, nie robić przerwy czy może w pierwszy dzień krwawienia? Dzięki za odpowiedź!

Gość Doris@
Hej! Ja też kiedyś zmieniałam tabletki, bo niestety po pigułkach cilest moje okresy trwały nawet 14 dni... i z tego co pamiętam miałam wziąć nowe opakowanie od pierwszego dnia krwawienia. Nie wiem jak teraz jest z tymi nowymi tabletkami, ale lepiej zadzwoń do ginekologa i ustal to chociażby telefonicznie. Z takimi rzeczami nie ma żartów. Tylko pomieszasz sobie coś z hormonami i tabletki nie będą działać odpowiednio. Ja bym dlatego skonsultowała się dla pewności :)

Gość gość
Doktor mi powiedziała, że normalnie po przerwie zaczynam nowe tabletki. Ale ja, durna, naczytałam się wypowiedzi dziewczyn i teraz się zastanawiam.. A jeżeli wzięłabym normalnie po 7 dniach, czyli z zachowaniem przerwy, to przez tydzień poprzedzający (przerwa) i tydzień po pierwszej tabletce powinnam zabezpieczać się dodatkowo?

Gość Doris@
moim zdaniem powinnaś bez względu na to, kiedy zaczniesz nowe opakowanie. To są inne tabletki z inną zawartością hormonów, więc organizm musi się przyzwyczaić, aby tabletki zaczęły w pełni działać :)

Gość gość
czy chce któraś z was kupic Madinette (bez 3 tabletek)? Zaczełam je brac lecz juz po 3 dniach bardzo zle się czulam i niestety nie mogę wiecej. Jesli ktoras z was zgubila opakowanie lub potrzebuje kilku dodatkowych tabletek napiszcie komentarz a ja podam swojego maila :)