Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość +!!

Ile dać w kopertę

Polecane posty

Gość zbulwersowany gość
a wy jak zawsze macie problem juz nie mozna zadnego tematu zalozyc bo biedaczki z bogatymi sie żrą:D trzeba pogodzic sie z losem, jeden ma wiecej inny mniej, dla jego dac 1000 to jak kupic dziecku loda dla innego 500 to duzy wydatek, ale ludzie szanujcie sie i trochę kultury to forum schodzi na psy

Gość gość
bez tysiaka nie wychodź z domu:P

Gość gość
2 tygodnie temu daliśmy 1000zł koledze-przyjacielowi. byliśmy we dwójkę, ale wesele było bardzo wystawne, 1 dniowe, wczesniej mąż był na weekendzie kawalerskim w zakopanem, za wszytko płacił pan młody. poza tym 5 lat temu od niego dostaliśmy 200 zł więcej niż standardowo od wszystkich. moja siostra była sama i dała 400zł.

Gość +!!
Chyba damy 1 tys. Mamy z nimi bardzo dobrzy kontakt, bardzo ją lubię, jego też. Chcą kupić mieszkanie bez kredytu. Więc tysiak chyba będzie odpowiedni.

Gość +!!
On też robi kawalerki, ale mój chłop to już za statry jest. On nie wiem gdzie robi. Ale ona swój wieczór robi w Zakopanym dostałam zaproszenia, ale nie pojadę ze względu na dziecko.

Gość +!!
Mi się podoba pomysł z nianią dla dzieci. Bardzo fajnie kuzynka pomyślała.

Gość pochodze chyba z dosc
Majetnej rodziny, gdzie jak ktos zazartowal na wesele chodzi sie z torebkami za 800zl pod pacha I w zyciu nie przyszloby mi do glowy przeliczac, ze jak ja za tzw. Talerzyk place np. 200zl, to tyle mam oczekiwac od jednego goscia. Bedziemy chyba brac slub pozna jesienia tego roku, wesele tez bedziemy szykowac, ale po to, zeby obie rodziny sie spotkaly I wybawily z naszej okazji. Traktujemy organizacje tej imprezy jako nasz wydatek I nie oczekujemy, ze cos sie nam zwroci. Zreszta bedziemy chyba szykowac liste prezentow, zeby kazdy kto chce mogl nam kupic cos w dowolnym budzecie I za 50 zl, jesli bedzie chcial. Szczerze powiedziawszy przeraza mnie jak czytam na forum jakie szopki co poniektorzy odstawiaja z prezentami I imprezami na chrzciny, komunie czy sluby. Zastaw sie a postaw sie..

Gość +!!
No ona dała nam 700 zł była ze swoim byłym i wtedy studiowała była wiadomo na medycynie ciężko jest sobie dorabiać więc nie pracowała, ale dała nam 700zł.

Gość gość
zawsze uwazalam, ze kazdy powinien dac tyle na ile go stac. jakis czas temu sama robilam wesele. byla to impreza dwu dniowa. wiadomo pozniej bylo otwieranie kopert. kwoty byly naprawde bardzo rozne-od 200 do 2500zl. przeciez rozumialam, ze kazdy dal nam tyle ile mial i jak przypomnialam sobie jak sie bawilismy to bylam szczesliwa. jednak dwie osoby mnie zdenerwowaly. nie chodzi o sama kwote-obie po 200zl-, ale o nietakt. jeden kuzyn zapowiedzial sie z dziewczyna. zrobil to w ostatniej minucie i musialam domawiac talerzyk, jednak na impreze i tak przyszedl sam. drugi kuzyn przyszedl z zona i corka. impreze pierwszego dnia opuscili juz w polowie zabawy, a na drugi dzien nie pojawili sie wogole. niby ktos z rodziny wrocil z zagranicy. rozumialabym, gdybysmy byli ze soba bardzo zzyci i moj slub byl dla nich czyms niesamowicie waznym, ale tak nie bylo. wiec tak naprawde niepotrzebnie przyszli na te 3godz.

Gość gość
tak teraz sobie przypomnialam, ze oni wyszli jakies pol godz po pierwszym tancu. tak wiec nawet pol imprezy nie bylo obecni.

Gość gość
Ktoś napisał o AGD. Tylko że zauważ że młodzi wolą kupić za te pieniądze które dostaną mieszkanie albo gdzieś pojechać a nie mieć kilka czegoś tam.

Gość gość
ale niania to teraz standard i ludzie wynajmujacy lokale pod wesela maja umowy z nianiami na weekend, wiem bo znajomy ma taki lokal i za to nic sie nie doplaca, to jest w cenie wynajmu sali:D

Gość ja czyli ja
Autorko, po co w ogóle pytasz, ile dać w kopertę? Dajesz tyle, na ile Cię stać. I nie słuchaj tych pustych bab, które próbują Ci wmówić, że jak nie dasz przynajmniej 1000 zł, to jesteś dziad, żebrak i masz siedzieć w domu. Takimi tekstami rzucają najczęściej ci, którzy wyprawiają wesele, choć ich nie stać i liczą, że z kopert im się zwróci. Bez żenady mówią gościom, ile płacą "za talerzyk", dając do zrozumienia "zapłać za siebie i dorzuć jeszcze parę stówek". To jest dopiero dziadowanie i żerowanie na rodzinie i znajomych. Od kiedy to gość ma za siebie płacić? Twoje wesele, ty pokrywasz koszta, ewentualnie rodzice. A jak cię nie stać, to nie rób wesela i nie zdzieraj z innych.

Gość gość
mi by było wstyd iść poimprezować a w prezencie puścić byle gówno albo dać 300zł od dwóch osób

Gość gość
ja czyli ja xxxxxxxxxxxxxxxxx ale ty gluopty piszesz, ja mialam wesele swoje 13 lat temu i zwrocilo mi sie 3 krotnie(po 1 kopercie pokrylam w 100 wydatek),ale nie w tym rzecz 1000zł to jest standard, wstyd dawac mniej, ja bym nie poszla jakbym nie dala przyjamniej te 800żł jak nie 1000, trzeba miec honor a nie byc chamem co idzie na sepa

Gość gość
no jasne, te żebraczki co chodzą na sępa zwykle puszczają takie teksty że to młodzi są pazerni itp chcąc zamaskować własne sknerstwo. Nie mam kasy na balety to nie idę, proste. ja tam rozumiem, że młodzi się szarpnęłi organizując wesele i zapraszając włąsnie mnie, i gdybym nie dała tyle aby się co namniej zwróciło za talerzyk, to bym siedziała na doopie w domu. Dać 200zł od jednej osoby to ABSOLUTNE minimum. nie kumam ludzi, którzy kasy nie mają a zaproszenie traktują jak obowiązek i tak pojda i tak pojdą

Gość gość
otoz to... jak nie masz ktos kasy to niech siedzi w domu a nie plebs na salony sie pcha:D

Gość paciaciakowa
jasne, ze jak kogos nie stac na dobrą kopertę to niech siedzi w domu i sie nie osmiesza, wesele nie jest obowiazkowe, nie kazdy musi isc, ale na sepa to kazdy chcetny wrzuci 300zł w koperte i ida całą chołotą, zero wstydu

Gość gość
ja jak robiłam wesele to niebylo wazne ile kasy zbiore, bo nie w tym rzecz,ja mam inny charakter, wole swoja praca cos osiagnąć, ale ludzie sa rozni, znajoma byla wsciekla po swoim weselu,ze zebrali 11 tys, a 20 wydali,zenujące, dostalam rozne koperty wiekszosc po 500, kilka mniej, duzo po wiecej,, ale sami jak chodzimy na wesela dajemy 700(chodzimy we 2)

Gość gość
Już się zebrały "bogaczki" z kafe, które będą innym wyznaczały standardy, ile dać Młodym w kopertę. Przyjęcie zaproszenia na wesele nie jest obowiązkiem, ale urządzanie wesela również nim nie jest. Dajcie sobie siana z tekstami, że ktoś, kto da mniej niż 800-1000 zł "idzie na sępa". Może po prostu zacząć pisać na zaproszeniach, ile kosztuje wstęp na wesele? Bo tak do tego podchodzą co niektóre. Sępieniem jest właśnie wyprawianie wesela de facto za pieniądze z kopert. To co, niezamożni krewni mają ciułać miesiącami albo zapożyczać się, bo równie niebogatej, za to d**y wysoko noszącej parce zachciało się wypasionej imprezy? Goście to niby nie ponoszą kosztów? Ile to razy goście weselni muszą sami sobie organizować i opłacać nocleg, że o takich oczywistościach jak dojazd i odpowiednie ubranie nie wspomnę? Wstyd dać tylko taki prezent, na jaki cię stać? Wstyd to kraść. Banda kretynek.

Gość gość
Bo tak do tego podchodzą co niektóre. Sępieniem jest właśnie wyprawianie wesela de facto za pieniądze z koper xxx weź przestań fantazjować :) znasz kogoś takiego? haha. a zapłacić restaurację to trzeba przed weselem, więc.... Jak młodzi robią wesele to znaczy że ich na nie stać, ale jak ktoś się wybiera na wesele jako gośc to niech też sie zastanowi czy go na to stać czy nie, bo najlepiej jest iść pobalować a potem wsadzić w kopertę 200zł i jeszcze się cieszyć. Każdy się rozlicza ze swojego sumienia, więc patrz się na swoje a nie na młodych, bo ich na wesele stać, nic się nie martw. i nie mówie żeby dawać 1000zł, ale 200zł od osoby to minimum jest. Czyli jak idzie para to wypadałoby dac co najmniej 400zl.

Gość gość
ale ludzie sa rozni, znajoma byla wsciekla po swoim weselu,ze zebrali 11 tys, a 20 wydali,zenujące, xxx ale z ciebie mitomanka :) ta na pewno zwierzała ci się i to jeszcze znajoma haha.

Gość gość
wow, jakie teksty tu chodzą... plebs... salony... matko, kochana, padnę ze śmiechu zaraz... te, co tak piszą, to same pewnie granatem od pługa oderwane, mężowie na budowie za granicą tyrają i parę "ojro" przysyłają co miesiąc, a te łby zadzierają, jakby się milionerkami urodziły... :D

Gość gość
a zebys wiedziala, ale tu na kafe to co sie nie napisze co zaraz sciema, niedlugo to forum upadnie, jak kazdy bedzie uwazal ze inny pisze nieprawde i przestanie sie udzielac:P co do temtu... tak to prawda, napisalam znajoma w skrocie, ale jak to takie wazne, to napisze,ze bardzo bliska koleznka-lepiej brzmi? chodzi o rzecz przeciez:) my jej dalismy 800zł, bo ona kilka m-cy wczesniej dala tyle samo:), napawde byla zla, mowila,ze jakas ciotka na firme i dala jej 300zł a byli w 4 osoby, wujek z zagranicy przyslal 100 euro, tak mowila, a babcia, ktora ma renciny pare groszy dala 500zł

Gość gość
na budowie to chyba twój mąż zasuwa a potem ci te eurasy wysyła żebys miała co do gara włożyć, bo kariery na kasie w teskaczu nie zrobisz, a płaca żadna. Dzieci narobiliście zanim jeszcze pomyśleliście, że to kosztuje. Na wesela też pewnie lubisz chodzić, bo się nażrecie całą chołotą za półdarmo, jak w prezencie posuniecie jakiegoś blendera z promocji.

Gość a wam napisze,ze
to ile daje w koperte jest uzaleznione od sympatii jaka darze poszczegolne osoby, serce by mnie bolalo dac kuzynce, kotrej nie trawie wiecej jak 300zł, ale przyjaciolce daliśmy 800zł

Gość gość
ta biedota jest najgorsza, zero wstydu, ida cala brygada, pol stolu zajmą i zadowoleni z zycia:D koperty nie podpiszą, bo moze mlodzi sie nie kapną:D tak tak, znam takich jak wy:D

Gość gość
byli tacy u mnie na weselu(10 osob, 2 rodzcow i 4 dzieci z osobami towarzyszacymi) i 200zł w kopertę:D tylko nie przewidzieli,ze inni sie podpisali, bo nie mieli czego sie wstydzic, a mialam nadzieje,ze nie przyjda a zaprosic trzeba bylo, bo to bliska rodzina

Gość gość
podstawowe pytanie: po co się pchasz na wesele kuzynki której nie trawisz?? zaproszenie to nie obowiązek, nie chcesz to nie idź, a nie wkładasz 3 stówy i idziesz żreć. nie trawisz osoby a korzystasz z zaproszenia. nie prościej siedzieć na doopie w domu? serce cie nie boli?

Gość gość
dorośli są na tyle aby brać osoby towarzyszące ale nie są dorośli na tyle aby dać osobny prezent, tylko podpinają sie pod tatusia. jak się idzie w parze to sie daje osobny prezent!