Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Opieka nad niemowlakiem

Polecane posty

Gość gość

Drogie Mamy :) Chcielibyśmy zacząć starać się z narzeczonym o dziecko. Nie mamy w rodzinie małych dzieci, ja jestem jedynaczką. On ma tylko starszą siostrę. Nie mamy za bardzo kontaktu z niemowlakami. W związku z tym moje pytanie. Jak dużo czasu potrzebowałyście aby ,,ogarnąć" tą całą opiekę nad dzidziusiem??? miałyście jakieś doświadczenia wcześniej czy to przychodzi instynktownie????

Gość Zatrudnij się na rok
jako niania, wtedy z własnym poradzisz sobie z palcem w nosie.

Gość gość
Ja zajmowałam się tylko starszymi dziećmi, niemowlaki co najwyżej trzymałam na rękach, maluszki przewijałam czy przebrałam, ale jednak taki dwulatek to zupełnie co innego... Opieka nad własnym dzieckiem okazała się być bardzo łatwa, fakt że miał problemy skórne, ale nie zostaliśmy sami w lesie z tym dzieckiem... W szpitalu mogłam zapytać o co chciałam, miałam 4 wizyty położnej- super babka i widać że fachowiec, doradziła mi ze wszystkim, przewijaniem, kosmetykami, zauważyła katar którego ja nie widziałam, z karmieniem, noszeniem, nosidełkiem, ubieraniem... Ale większość rzeczy robiłam na wyczucie i okazało się ok. Dodatkowo w ciąży czytałam sporo gazetek dla ciężarnych, no i stąd miałam takie informacje jak to że dziecku sprawdza się karczek a nie rączki żeby zobaczyć czy nie jest przegrzane, albo że przy karmieniu można się wspomóc kapturkami na piersi, przy zatorze zmienić pozycję... Każde dziecko jest inne i i tak trzeba się malucha nauczyć. Mama mi pomogła przy pierwszej kąpieli, a tak poza tym słuchaliśmy własnego instynktu, bo jedna babcia by nie dawała pampersów i karmiła krowim mlekiem, a druga biegała za nami z czapeczką ;) (obie z dobrego serca)

Gość gość
Od razu nam szlo, chociaz przed porodem myslalam "O Boze, takie malenstwo, bede bala sie dotknac". A partner w ogole panikowal. Nie mamy stycz\nosci z niemowlakami, przyszlo instynktownie.

Gość gość
Ja miałam zaledwie 20 lat jak zostałam mamusią :) Wszystko przyszło instynktownie. I wcale nie mówię, że nie popełniałam błędów. Musisz się nauczyć swojego dziecka, odróżniać jego płacz i przede wszystkim nie bać się go :) Początki zawsze są trudne i to co na początku będzie Ci zajmować godzinę, po miesiącu, dwóch będziesz już robić w 10 min :D Powodzenia.

Gość gość
Z jednej strony boje się tej opieki a z drugiej przecież każda mama przez to przechodzi i daje sobie radę więc chyba z nami też nie będzie tak źle ;/ Tym bardziej że jeśli chodzi o pozostałe prace domowe to narzeczony bardzo mi pomaga i myslę że przy dziecku również by pomagał i to z chęcią

Gość Maryśka B.
Opcja z niańka najlepsza! Mogę się pod tym podpisać. Jak się przerobi cudze i się człowiek poczuje pewnie z dzieckiem w ręku to potem przy swoim może robić 17 rzeczy naraz bez żadnego stresu.

Gość gość
A czy mozecie polecić jakieś dobre czasopisma czy książki które na prawdę zawierają sensowne i dobre rady???? Wiem, że tego jest pełno na rynku ale może macie swoje ulubione które czytałyście w czasie ciąży i po urodzeniu??? Z góry dzięki :)

Gość gość
Wiadomo, że dziecko to ogromna radość,ale również duży wydatek. Sprawdź jak zaoszczędzić ;) aby Twojemu dziecku nic nie zabrakło ;) Jedyna porównywarka cen z supermarketów http://www.mlekoipieluszki.pl/ Na początku najwięcej wydajemy na pieluszki i mleko modyfikowane.