Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Bóg totalitarny

Polecane posty

Gość gość
no i co ze trafi do piekla? przeciez wiem ze trafie, wiec chyba oczywiste jest, ze wybieram! i to jest wlasnie: miec ciastko i zjesc ciastko! chcecie robic wszytsko co wam sie podoba bez zadnych konsekwencji, bo inaczej to totalitaryzm i zlo :O jak ci matka w domu powiedziala: pozmywaj naczynia i badz w domu przed 20.00 to co odpowiedziales? 'sama sobie zmywaj, bede w domu kiedy bede chcial bo mam wolna wole? uwazasz twoich starych za totalitarystow??

Gość gość
rozumiem te zasady i ich nastepstwa powiedzmy ze w tej kwesti jest to wolna wola jednak jej brak jest na samym poczatku tzn nikt mnie nie pyta czy ja chce uczestniczyc w tym dokonywaniu wyborów miedzy dobrem a złem X po drugie jak ktos juz wczesniej wspomnial jesli bóg jest wszechwiedzacy to juz w góry musial wiedziec jak ten swiat bedzie wygladal oraz kto jaką droge wybierze wiec albo bóg nie jest wszechwiedzacy albo to wszystko z góry nałozonym scenariuszem tylko wtedy pytanie po co

Gość gość
arecki - mieszasz :O jesli autor pisze z punktu widzenia katolika to załozenia bóg dla nich istnieje

tak krótko autor. Masz blade pojęcie o życiu. Może to z racji wysokiego mniemania o sobie myślisz że Twoje zdanie jest naj.naj. To powiem ci coś od siebie. Myślę że jesteś rozpieszczonym jedynakiem mającym nie więcej niż 16 lat,8 miesięcy i dwa dni.

do gościa. Katolik,katolikiem.a dowody na istnienie Boga dowodami. Pytam więc. Czy moje postępowanie mam uzależniać od istnienia jakiegoś Boga?..więc nie należy się dziwić ludziom którzy są przekonani że zostaną zbawieni oddając życie walcząc za wiarę zabicie jak najwiekszej liczby niewierzącyc w jego Boga.

Gość gość
dobra ale nie możesz stawiac tezy z punktu widzenia katolika a zaprzeczac jej z punktu widzenia ateisty bo to jest niespojne

Gość aps..............
Myśl, że Bóg jest miłością, wyraża najgłębszy sens tego, kim Bóg jest i jaki jest. Miłość to nie tylko cecha Boga: Bóg nie tylko miłuje, ale również jest miłością. Miłość ma swoje źródło w Nim, w Jego istocie. Bóg stworzył wszystko i obdarzył nas życiem, ponieważ jest miłością Kiedy spojrzymy na przyrodę, widzimy zdumiewające piękno aż do najdrobniejszych szczegółów i wszechobecny porządek. Cały wszechświat jest doskonale zestrojony. Ale bardziej niż cała reszta przyrody istotę Boga odzwierciedla ludzka natura – nasza wolna wola, świadomość, zdolność do miłości, zdolność myślenia i tworzenia

Gość aps..............
Boża miłość szuka wzajemności Ponieważ Bóg jest miłością, dzieli się sobą. W ten sposób uczy nas, że sensem życia jest poznać i miłować Go. Po to nas stworzył. On nie tylko chce, byśmy doświadczyli Jego miłości, ale byśmy mieli głęboką relację z Nim oraz z innymi

Gość aps..............
Miłować jak Jezus oznacza mówić prawdę Swoim życiem i śmiercią Jezus dał przykład, co znaczy miłować każdego człowieka. Wiedział, że ludziom najbardziej potrzebne jest pojednanie z Bogiem i że to grzech przeszkadza im w tym i zaślepia ich. Dlatego w Jego miłości zawierało się też zdecydowane potępienie obłudy i staranie, by ludzie mogli ocenić swoje życie przed Bogiem. Jezus żył bez grzechu i dlatego jego życie było jak lustro, w którym inni ludzie mogli przejrzeć się i zobaczyć, jacy naprawdę są. Tym, którzy Go przyjęli, otwierało ono drogę do nawrócenia i przebaczenia, ale wielu ludzi odrzuciło Go, ponieważ nie chcieli się skonfrontować z Jego sprawiedliwością i szczerą miłością. On każdemu jasno mówił prawdę i pokazywał, co powinien zmienić. Z tego powodu był znienawidzony przez wielu, a w końcu zabity. Dzisiaj również wielu odrzuca Jego oraz prawdę, którą głosił. „Gdyby Bóg był waszym ojcem, to i Mnie byście miłowali. (…) A ponieważ Ja mówię prawdę, dlatego mi nie wierzycie.” (J 8,42a.45) …właśnie z tego powodu Go odrzucono Życie Jezusa uświadamia, że prawdziwa i szczera miłość niekoniecznie jest postrzegana jako atrakcyjna i fascynująca (przez tych, którzy szukają własnej przyjemności) i nie muszą jej towarzyszyć intensywne pozytywne uczucia. Niestety nierzadko miłość Boga rozmija się z upodobaniami ludzi i dlatego nie da się nią pomóc każdemu ani pozyskać dla niej wszystkich ludzi.