Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak wyrobić książeczke sanepidu, ile to trwa i kosztuje i ile jest ona ważna?

Polecane posty

Gość gość

Mam po prostu iść bez niczego do sanepidu i powiedzieć że chce wyrobić książeczke? A gdzie dokładnie idzie sie w tym sanepidzie? Mają jakąś informację, biuro?

Zależy od miasta , w moim 120 a natomiast w innym 160 . Średnio od 2dni - 2tygodni

Gość gość
A jak chce ją wyrobić to najpierw ide jakoś sie zapisać do sanepidu bez niczego? w które miejsce konkretnie w tym sanepidzie trzeba iść? i czy warto wyrabiać taką książeczke jeśli nie mam jeszcze zapewnionej pracy i nie mam pewności że miał bede?

Gość gość
jeśli nie masz książeczki to możesz zrobić badania na pasozyty (nie wiem czy badania są refundowane przez NFZ ale ja robilam odpłatnie w klinice medycznej) - to są trzy probki kału (badanie wykonywane raz w życiu) - a następnie z wynikami idzie się do lekarza medycyny pracy, który podbija ksiązeczkę - ja ksiazeczkę otrzymałam w klinice w której robiłam badania

Gość gość
p.s. jeśli zaś ksiażeczkę już masz to idziesz tylko do lekarza medycyny pracy i ją podbijasz

Gość gość
poprosze o odp na pytanie w poscie wyzej

w moim mieście są dwa terminy w miesiącu kiedy można oddać próbki, wcześniej idziesz tylko po pojemniki koszt 90 zł a ważnośc.. włąsnie sama tego nie wiem ile ważne jest tto badanie? sprawdz na stronie internetowej sanepidu z twojego miasta, bo u mnie akurat bylo wszystko opisane w necie

W Radomiu badanie w sanepidzie 75zł. Przy wejściu od razu jest recepcja i mówi się, że chcesz sobie wyrobić książeczkę sanitarno epidemiologiczną, pani daje probówki na kał i podanie do wypełnienia. Jak wypełnisz probówki (przez 3 dni, codziennie bierzesz próbkę kału), zanosisz razem z podaniem do odpowiedniego pokoju (na recepcji poinformują Cię którego) i przy oddaniu próbówek płacisz za badanie (jak już wyżej napisałam 75zł). W jakiejś księgarni kupisz taką książeczkę sanitarno epidemiologiczną (koszt 2-3zł), potem idziesz do lekarza medycyny pracy, żeby za potwierdzeniem badań przybił Ci pieczątkę, że jesteś zdrowa (koszt takiej wizyty może być różny [Radom 30zł]). Lekarz może też Ci zlecić inne badania (chociaż nie musi) np WR (badanie krwi około 10-15zł). Na wyniki z sanepidu czekałam tydzień, ale dostałam nr tel, że mogłam zadzwonić wcześniej i zapytać czy są już wyniki, gdyby mi się spieszyło :)

Gość gość
U mnie w mieście jest tak, że idzie się do recepcji, tam cię kierują do kasy, potem idzie się do pokoju, w którym najpierw wypełnia się podanie, dostaje się wymazówkę, za parawanem robi się pierwszy wymaz, dostaje się następną wymazówkę i na następny dzień przynosi się tylko wymaz, i tak trzy dni pod rząd. Wyniki miałam dzień po ostatnim wymazie :)

Gość gość
zrób kupe do słoika i zanies paniom do okienka :)

Gość gość
Pytanie czy rzeczywiście badają ten kał czy nie? ja troszke mnie pobrałam tej próbki niz jak pisało na kartce instrukcji niż ziarnko grochu więc zobaczymy.No głupio zrobiłam wiem:(

Gość lekarz
Dnia 9.06.2013 o 18:15, Gość gość napisał:

p.s. jeśli zaś ksiażeczkę już masz to idziesz tylko do lekarza medycyny pracy i ją podbijasz

Podbijać to może znaczki pani w okienku na poczcie.

Lekarz zbiera wywiad, bada pacjenta, wypełnia dokumentację i wydaje orzeczenie o braku lub istnieniu przeciwwskazań sanitarno-epidemiologicznych do pracy na danym stanowisku!