Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

moje dziecko to olbrzym?

Polecane posty

Gość gość

mam córke 13 miesiecy, waży ok 12 kilo i ma ponad 90 cm. na placu zabaw kazdy mysli ze ma co najmniej 2 latka. dziwne jest to ze urodziła sie malutka 52 cm, 2650 kilo. rośnie jak na drożdzach. dodam ze nie daje jej zadnych słodyczy, oprócz owoców, pije tylko wode, a jest taka kluseczka. karmie ja normalnie, wg schemtów zywienia, do 10 miesiaca karmiłam piersią ale z obawy ze przez nocne jedzenie tak tyje przeszłam na mm i na szczescie w nocy juz nie je. staram sie dawac duzo warzyw, nie daje batoników ani chrupków. czasem liznie dla smaku cos słodkiego ale jest to ociupina. od tygodnia chodzi sama wiec czesto jestesmy na podwórku 3-4 godziny. a jednak jest duza jak na swój wiek, niby dobrze , lekarze nie widza problemu. ale ja jestem chudzina 43 kilo, 167, jej tata owszem wysoki 186 ale ma szczupła budowe. u nas w najblizszej rodzinie nie ma osób otyłych wiec nie wiem po kim ona ma takie gabaryty. tak mysle ze ok 95 cm to ona wzrostu ma, starsze dzieci sa od niej mniejsze, drobniejsze. troszke mnie tylko uspokaja fakt ze kolezanki córa młodsza 2 miesiace tez w azy 12 kilo a jest duzo krótsza niz moja.

Gość gość
A mierzyłaś ją? bo nie chce mi się wierzyć że tyle mierzy. mój syn na bilansie 2latka miał 98cm wzrostu i wykraczał poza siatkę-a to po 1 chłopiec a po 2 dwulatek... Co do wagi-jakby naprawdę mierzyła ponad 90cm to ważąc 12kg byłaby chudziną,sama skóra i kości-mój tak miał 98cm i 12kg i wyglądał jakby go ktoś głodził.

Gość gość
mój syn ma 4,5 roku i ma 102 cm. Nie jest duży jak na czterolatka ale roczniak niewiele niższy od niego to gruba przesada. może faktycznie dziecko jest źle mierzone? co do wagi przy takim wzroście to nie ma dramatu- bywają takie szczuplaki

Gość gość
mój syn wazy13kilo a ma 9miesiecy.rodzil sie 5kilo.

Mysle ze mozliwe, moja ma 9.5 miesiaca, ma 81 cm i wazy 10.3... Tez jest na piersi, nie je slodkich kaszek (w zyciu zjadla 3 biszkopty i liznela czekolady i to tyle slodkosci), je duzo warzyw i chudego miesa (nie drob) i pije tylko wode.

Gość gość
Też mi się nie chce wierzyć że to "pulpecik"- mój (wprawdzie dwulatek) ma praktycznie taką samą wagę (pół kilo mniej) i wzrost, a jest chudzielcem, kolana grubsze od łydek, żebra na wierzchu... więc dziwię się że mała wydaje Ci się grubiutka. Mierzyłaś ją? Bo piszesz "myślę że ma"- idź do przychodni na kontrolną wizytę to zmierzą i zważą dziecko, bo sama możesz to robić niedokładnie.

Gość gość
Moja córka wzyla i mierzyła podobnie w tym wieku.teraz ma równo 3 lata i 102 cm i 16,5 kg.synek ma 13 m-cy i wazy ok 13 kg.wzrostu nie znam,ale wyglada conajmniej na 18 miesiecy.wysoki jest i nie wyglada na pulpecika.niektóre dzieci po prostu sa wieksze od rówiesników i nie ma czym sie przejmowac.

Gość gość
a co lekarze mowia jak jestes na wizycie no podczas choroby? ja zrobilabym malej badania krwi tak dla swietego spokoju i poszla do lekarza pogadac czy aby wszystko jest ok moja corka ma 5 lat i ma 105 cm i wazy 15 kg, co prawda jest drobna, ale wyglada jak polowa swoich rowiesnikow w grupie przedszkolnej

Gość gość
Autorko a dajesz corce duzo jogurtow, danonkow, kurczakow ze sklepu?

Gość gość
Moje dziecko (1 roczek) waży 14 kg i 92 cm po prostu jest duża (po tacie). Mama jest wręcz dumna kiedy słyszy - jaka duża niunia. Lepiej duża niż taka maleńka kruszyna. Dziecko ma wyglądać. Później i tak zgubi

Gość gość
chlopiec moze byc duzy, dziewczyna olbrzym niekoniecznie... takie jest moje zdanie zawsze lepiej sprawdzic i zbadac ewentualnie

Gość gość
13 miesięczne dziecko ma ponad 90 cm ? Wow, to faktycznie wielka dziewczynka. Moja córka w wieku 18 miesięcy miała dokładnie 86 cm , dziś ma dwa latka i dwa miesiące i 93 cm wzrostu a i tak wygląda na wysoką przy rówiesnikach. Skoro twoja urodziła się mając 52 cm czyli dokładnie tak jak moja to jak to mozliwe że rośnie tak szybko? Pytałaś lekarza czy to ok? Serce, kościec musi szybko nadążać za wzrostem a przeciez dzieci rosną dalej i skoro teoretycznie trzylatek ma ok 98 cm wzrostu to ile będzie miała twoja :). Gdybyś napisała że córka ma 1,5 roku to ok , uznać można że wysocy rodzice to i dziecko rosłe ale tu mowa o 13 miesięczniaku. Ja bym to skontrolowała u lekarza.

Gość gość
Tak , tak, chłopiec , syn znajomej też był duży i po latach okazało się że to cukrzyk! Gdyby w temacie była mowa o 13 miesięcznym chłopcu a nie dziewczynce to tak samo byłoby to nienormalne!