Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Cykl 28 dni - czy łatwiej zajśc w ciążę?

Polecane posty

Gość gość

Czy długośc cyklu ma znaczenie? jeszcze nie decydujemy sie na dziecko, ale tak si zastanawiam - jakie jest wasze doświadczenie.

Gość w sumie ważniejsze jest
to, czy cykl jest prawidłowy tzn. czy dochodzi do owulacji, czy endometrium jest wystarczjąco grube, choć jeśli masz cykle 28- dniowe, to jednak duży plus

Gość gość
Objawowo wydaje mi się, że owulacje sa - naprzemienne pobolewanie jajników i inny śluz. A endometrium tylko w USG można ocenić?

zarówno endometrium, jak i potwierdzenie owulacji na 100% można sprawdzić wyłącznie w obrazie usg, jeśli chodzi o objawy owulacji może być tak, że one występują, a mimo to pęcherzyk nie pęka dlatego są to wyłącznie objawy subiektywne

Gość ważne że regularny
i faza lutealna mieści sie w normach. Zapłodnienie to bardzo skomplikowany proces, ja mialam regularne cykle ok 28 dni, owulacje jak w zegarku (potwierdzona u gina), ładne endometrium, mąż super nasienie a zaszłam w ciążę po 4 latach starań i to nie naturalnie. Sama długość cyklu ma niewielkie znaczenie.

no właśnie dokładnie ja mam to samo- wszystko super, tylko ciąży brak, a jeśli moge zapytać- miałaś IUI, czy in vitro?

Gość gość
ważne że regularny a teraz jeszcze powiedz czy bralas antykoncepcje i jak dlugo i w jakim wieku zaczelas sie starac ,bo to tez wazne.Te 4 lata to dosc dlugo

Gość to nieistotne
Ważne jest czy : - cykle są regularne (z fazą letalną w granicach 12-16 dc) - owulacja występuje - jajeczka są dobrej wartości - jajeczka pękają - nasienie jest dobre - endometrium odpowiedniej grubości - jajowody drożne - hormony są w normie - czy nie masz przeciwciał w śluzie/krwi - jaka masz rezerwę jajnikową - ile masz lat.... i inne

Gość ważne że regularny
Nigdy nie stosowałam antykoncepcji hormonalnej! (tylko prezerwatywy) Zaczęłam się starać w wieku 22 lat (partner 28). Zazłam po zabiegu inseminacji.

dziękuje Ci za odpowiedz

Gość gość
Skomplikowane to wszystko. Ja stosowałam antykoncepcję hormonalną tylko przez kilka miesięcy jakieś 6 lat temu, od tamtej pory jedziemy na gumkach i stosunku przerywanym. Nie chcemy być jeszcze rodzicami, ale nie wykluczamy, że może pod koniec roku - a jesteśmy oboje po 30stce.

Gość gość
A co to jest rezerwa jajnikowa? Co do jakości spermy - nie mam pojęcia. Hormony w normie, bo badałam przy innej okazji.

Gość gość
Podbijam - co to jest ta rezerwa jajnikowa??