Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Problem z imieniem...

Polecane posty

Gość gość

Witam, Jestem w ciąży i ma być dziewczynka, w lipcu rodzę. Od początku w sumie stwierdziliśmy z mężem, że jak będzie dziewczynka to nazwiemy ją Ania, tyle że nikomu o tym nie mówiliśmy. Trzy dni temu moja kuzynka urodziła córkę i dała jej właśnie na imię Anna! Normalnie może bym i na to machnęła ręką ale to jest moja bliska kuzynka i widzimy się prawie codziennie więc nie chcę się powtarzać, żeby potem nie mówili że kopiujemy, same wiecie jak jest. Zaczęliśmy z mężem myśleć nad kolejnym imieniem i stwierdziliśmy, że jak nie Ania no to Marysia. Problem jest natomiast z pełną formą imienia, czy ma być Maria (mnie się podoba) czy Marianna (podoba się mężowi). Powiedzcie szczerze, która forma bardziej wam się podoba. Osobom które mają zamiar skomentować : "Maryśka? Nie krzwydź dziecka!" proszone są o niewypowiadanie się :)

Gość gość
zdecydownie MARIA Bo Marysia to jest skrot wlasnie od imienia Maria. Marianna to zupelnie inne imie

Gość gość
jeśli chcecie Marysie to musi być formalnie Maria Marianna to nie Marysia. mi sie bardziej podoba Maria, Marysia

Gość gość
a może jak chcecie Anię to nazwijcie Hanna? Na Hanię też można mówić Ania. A co do Maria vs Marianna to mi osobiście podoba się bardziej Marianna :)

Gość gość
Marysia !!!!!

Gość gość
a jakie jest zdrobnienie od Marianny?

Maria to Marysia :) a Marianna to troszke starodawne imie ale tez calkiem ladne.Moja babcia byla Marianna a dziadek Marian tak sie fanie dobrali i byli to wspaniali ludzie

Gość gość
Hanna nie damy bo wokół nas pełno małych Hań... :) Marysia to również zdrobnienie od Marianny, no bo jak inaczej zdrabniać imię Marianna? a takim długim imieniem nikt się do dziecka nie będzie zwracał.

Gość gość
Lepiej Maria. Marianna to Mania, tak jak Marian - Maniek

Gość gość
puknijcie sie dziewczyny w glowki, oczywiscie ze od Marianny rowniez jest zdrobnienie Marysia. Tak samo jak i na Bartosza i na Bartłomieja mowi sie Bartek.

Gość Natalia 6 tygodni do porodu
Też rodzę w lipcu. Mi się bardziej Marianna podoba.

Gość Natalia 6 tygodni do porodu
Mam ciocię Marię i mówi na nią każdy Mania, więc nie piszcie bzdur, że Maria to Marysia, a Marianna Mania

Gość gość
A ja mam na imię Ania :) śliczne imię.

Gość gość
dla jednych śliczne dla drugich nie

Gość gość
ważne że mi się podoba moje imię.

Gość gość
moja babcia to Marianna - Mania Maria to Marysia

Gość gość
a może Agata,Agatka,Aga,Agusia ? :D

Gość gość12345kkk
ja bym brała Anię. Kiedyś zrezygnowałam z wymarzonego imienia, bo sąsiadka bliska dała dziecku... I dzisiaj bardzo żałuję.

Gość gość12345kkk
Miałam mieć Kamila, a mam Bartosza... Zbyt popularne..

Gość gość
Moja córka ma na imię Marianna ma 2,5 roku wołamy na nią Marianna, Marianka, Marianeczka, a czasami Marsjanka. Według mnie i mojego męża zdrobnienie Marysia jest do imienia Maria i używanie go przez innych w ramach zdrobnienia imienia naszej córki bardzo nas denerwuje

Gość gość
Marianna to nie Marysia! co wy za bzdury wypisujecie. zdrobnienie dla Marianny to Mania Marianna – żeński odpowiednik imienia Marian. Potoczne jest ono często błędnie rozumiane jako wynik złożenia dwóch innych imion: Marii i Anny

Gość gość
Mnie sie bardziej podoba maria

Gość gość
Mam córkę Marię ale gdybym mogła jeszcze raz decydowac to byłaby zamiast Marii Marianna.