Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamata

rodzice sposnoruja wesele ...

Polecane posty

Gość mamata

ze swatami dajemy kase na wesele naszych dzieci i tak sie zastanawiamy, czy w koperte tez nalezy cos dac ? jak to bylo u Was drogie kobitki ;) czy same kwiaty wystarcza?

Gość gość
Moim zdaniem jak sponsorujecie wesele to nie macie obowiązku dawać dodatkowego prezentu.

Gość mamata
czyli jak wszyscy beda zyczenia skladac, po prostu podejsc zlozyc zyczenia i dac kwiaty ?

Gość gość
teściowie i rodzice sponsorowali nam wesele i prezentów ani kopert juz nie dawali oprocz oczywiście życzeń i kwiatów

Gość mamata
o to mi wlasnie chodzilo ;) dziekuje bardzo ;)

Gość gość
No na przykład :) wesele to pewna forma prezentu moim zdaniem.

Gość mamata
wiem, wiem, ale wolalam dopytac ;)

Moi rodzice i rodzice męża, mimo iż sponsorowali nam wesele dali nam również kwiaty, bizuterię dla mnie i pieniądze.

Moi rodzice sponsorowali nam wesele i w prezencie dostaliśmy od nich bardzo porządne walizki , żebyśmy mieli na podróż poślubną :) Mój teść dał nam równowartość tego co dali moi rodzice na wesele, tylko w postaci prezentu pieniężnego.

Gość gość
autorce chodzilo pewnie o to, jak jest postrzegane nie DANIE W KOPERTE gdy sposnoruje sie wesele. To ze Wasi rodzice sraja pieniedzmi, nie znaczy, ze kazdy musi dac. Ja uwazam ze pokrycie kosztow wesela jest najlepszym prezentem. Jedynie przy skladaniu zyczen pasowalo by dac kwiatki i tyle.

Nie chodzi o to, ze sraja. Tylko jesli maja, to czemu maja wlasnym dzieciom zalowac? Ja swoim dzieciom tez zrobie wesele, bo to tradycja i dam prezent. Nie kazdy dziaduje, bierze kredyt na wesela albo zbiera pare lat.

Gość gość
Nam rodzice sponsorowali wesele, mimo to dostaliśmy jeszcze parę stówek w kopercie.

my z Mężem opłacaliśmy wszystko (kościół, zespół, forograf, kamerzysta, stroje itp) sami, za gości płacili nam rodzice - nie planowaliśmy tego ale sami nalegali więc sie zgodziliśmy. z mojej strony było bardzo mało osób więc dostaliśmy oprócz tego dużą sumę pieniędzy od mojej mamy. od strony Męża było dużo osób więc od jego rodziców dostaliśmy już mniejszą sumę. generalnie w podsumowaniu wyszło tak że od rodziców każdej ze stron dostaliśmy około 20 tysięcy.

Gość tak z ciekawości ??????????/
Od moich rodziców dostaliśmy 6000 zł na opłatę restauracji (małe wesele na 40 osób ) i oprócz tego 6000 zł w kopercie na weselu. Od teścia 2000 zł na alkohol i 1000 zl w kopercie . Od teściowej nic. Za dj ,suknie,ubranie,foto płaciliśmy sami.

Gość gość
My opłacaliśmy wesele za talerzyk za ok 120 osób,swaty ok 20 osób.Kupiliśmy jeszcze alkohol i napoje,reszta opłat młodzi.Oprócz kwiatów nic więcej im nie daliśmy.

Ja się nie chwalę, że moi rodzice " srają" pieniędzmi, tylko mówię, że zrobili nam wesele, mi kupili sukienkę , dodatki itd, więc się wykosztowali, a żebyśmy mieli coś oprócz tego to nam dali walizki na podróż. Gdyby moi rodzice nie płacili nam za ślub itd to by nam po prostu dali 30 tysięcy w kopercie i tyle. Nie każdy ma rodziców sknerów, co innego jak ktoś nie ma i nie może dać a co innego jak ktoś ma ale nie da bo mu szkoda i żałuje własnemu dziecku, tak jak np od teściowej nie dostaliśmy nic, ale ważne że w ogóle przyszła bo z nią to inna historia.

Gość pejaonomato27
6000 w kopercie? No no, na bogato widzę ;) U nas było tak, że rodzice opłacili niewielkie przyjęcie weselne (na 30 osób) + alkohol. Za resztę tj. fotograf, dj, ubrania, kwiaty itd. płaciliśmy sami. W kopertach dostaliśmy od rodziców dodatkowo po 500 zł, w sumie 1000. A i tak nie chcieliśmy od nic dodatkowo, w końcu opłacili nam wesele.

Gość gość
U nas rodzice sponsorowali w większej części przyjęcie, tzn. po ok. 4- 4,5 tys. dołożyli z obu stron, dla nas to było bardzo dużo i tak bo nie spodziewaliśmy się że zechcą w tym uczestniczyć. Dostaliśmy kwiatki jeszcze, prezentu już nie, taka kasa jako dofinansowanie to wielki prezent przecież i tak...

Gość gość
moi rodzice płacą za wesele,ja nie dokładam nic,rodzice w prezencie dają mi bizuterię mojemu narzeczonemu zegarek

Gość gość
kup jakiś prezent, sprawisz dzieciom przyjemnosc, ze mimo kosztów wesela cos jeszcze od ciebie dostali

Jaki jest sens czytania artykułu, skoro to jest indywidualna sprawa każdego, jak się koszty rozłożą ? U mnie 3/4 płacili rodzice, 1/3 mój narzeczony, a teoretycznie pan młody powinien płacić za to, to i to itd, jakieś dziwne wyliczanki. Co do prezentu dla młodych to rodzice decyduję czy dać im oprócz płacenia za wesele jakiś prezent.