Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wiara to nie jest świadomy wybór. To rodzice/opiekunowie indoktrynują dzieci

Polecane posty

Gość znaleźli się apologeci tego
Kościół nie jest klubem szlachetnych wysoko urodzonych. Jeśli ktoś odchodzi z kościoła i jako przyczynę tego kroku podaje ułomności współwyznawców i księży, to brzmi to niewiarygodnie.

Gość gość
To ja od tych rodziców. Nie chodzi mi o afery w Kościele typu pedofilia itp. Takie rzeczy mogą zdarzyć się wszędzie. Chodzi mi właśnie o takie zakłamanie jak ktoś napisał wyżej- kochają się przed ślubem a później panna młoda niczym niewinna dziewica idzie w białym welonie, codziennie są aroganckimi, pozbawionymi empatii ludźmi a w niedzielę udają wielce pobożnych. I pomimo, że ja mam czyste sumienie to jednak ta obłuda mnie razi. A także nie zgadzam się z wieloma sprawami, które popiera Kościół, sprawy dotyczące in-vitro, dotyczące antykoncepcji, ogólnego podejścia do kobiet itp.Jestem teraz w takiej sytuacji, że nie wiem czy wierzę w Boga czy nie. Ale do Kościoła nigdy nie wrócę. Dla mnie najważniejsze jest to jakim jesteś człowiekiem, czy czynisz dobro, czy pomagasz swoim bliskim lub nawet obcym. I najważniejsze dla mnie jest tak żyć, by innych nie krzywdzić. Czy naprawdę to jest takie złe?

Gość gość
[zgłoś do usunięcia] !offerma może i nie umiecie, nie wiem. ja się w każdym razie ze z***ami w dyskusję wdawać nie myślę. x Teraz już wiem dlaczego offerma to napisał :D :D :D

Gość gość
ułomności powiadasz?? ja powiadam zakłamanie i zbrodnie, ludobójstwo i manipulowanie całymi narodami i władzą

Gość gość
to było do tego tam : Æðelgast

"Dla mnie najważniejsze jest to jakim jesteś człowiekiem, czy czynisz dobro, czy pomagasz swoim bliskim lub nawet obcym. I najważniejsze dla mnie jest tak żyć, by innych nie krzywdzić. Czy naprawdę to jest takie złe?" x no to tak jak ci pisałem: GÓWNIANA TA TWOJA WIARA. fajnie jest wierzyć "w ludzi" i w "dobro" ale to nie jest podstawą wiary katolickiej ani ogólniej - chrześcijaństwa. chrześcijaństwo to bóg, jezus chrystus który umarł na krzyżu za grzechy ludzi. gdyby ludzie nie byli grzeszni to nie miałby za co umierać i w ogóle nie miało by to wszystko sensu. a skoro ty "przestałeś wierzyć w boga" dlatego właśnie "że ludzie są grzeszni" i robią rzeczy które wymieniłeś, to się tylko sam ośmieszasz.

"ja powiadam zakłamanie i zbrodnie, ludobójstwo i manipulowanie całymi narodami i władzą" x no ba, przecież tam gdzie zwalczano religię (np związek sowiecki) to nie było zakłamania, zbrodni, ludobójstwa i manipulowania. te zarzuty wobec kościoła są doprawdy żenujące. trzeba być jakimś upośledzonym umysłowo żeby te bzdety powtarzać. x "Teraz już wiem dlaczego offerma to napisał" x nie pierwszy raz widzę jego wypociny, naprawdę nie ma sensu. :D :D :D

też macie problem. w każdej społeczności jest jakaś wiara lub jakiś kodeks postępowania, który każdy członek społeczności od dzieciństwa musi przyjąć i zaakceptować. więc zawsze to jest narzucone, cokolwiek to by nie było. a katolicyzm jest akurat jedną z najmniej groźnych religii

Gość gość
Sam się ośmieszasz:) I niech Ci będzie moja wiara jest gówniana ale jakbyś czytał ze zrozumieniem, to byś doczytał, że ja nie wiem do końca w co wierzę. To oznacza, że jeszcze się nie określam po której jestem stronie, bo tego nie wiem. A wątpliwości może mieć nawet najbardziej uduchowiony człowiek. Ale widocznie masz ograniczony pogląd na ten temat i nie ma sensu dalsza dyskusja. Pomimo tego życzę Ci dużo miłości i życzliwości i obyś Ty nigdy nie miał chwili zwątpienia. A także byś szanował innych ludzi, którzy nie muszą koniecznie podzielać Twoich poglądów. Pozdrawiam serdecznie:)

Gość gość
no ba, przecież tam gdzie zwalczano religię (np związek sowiecki) to nie było zakłamania, zbrodni, ludobójstwa i manipulowania. te zarzuty wobec kościoła są doprawdy żenujące. trzeba być jakimś upośledzonym umysłowo żeby te bzdety powtarzać. czy ty jesteś az tak ograniczony?? Czy ktoś popiera ludobójstwo w ogóle? takie zbrodnicze działania nie usprawiedliwiają i nie przekreślają zbrodniczej działalności kościoła katolickiego, dlaczego mielibyśmy zbrodniarzy nazywać zbrodniarzami a katolików ze popełnili błąd ?

wydaje mi się, czy spacje znowu wypierdzieliły się w kosmos? 8 kuźwa, tu się naprawdę nie da pisać. i tak już wpadam rzadko, a co wpadnę, to coś na kafe się chędoży, subtelnie mówiąc.

Gość gość
w każdej społeczności jest jakaś wiara lub jakiś kodeks postępowania, który każdy członek społeczności od dzieciństwa musi przyjąć i zaakceptować. więc zawsze to jest narzucone, cokolwiek to by nie było. to nadal nie przekreśla prawa do decydowania o sobie i swojej wierze

"nie pierwszy raz widzę jego wypociny, naprawdę nie ma sensu. " Taaa. Nie ma to jak pseudokomitet wyborczy prowadzony za fri...:p

"to nadal nie przekreśla prawa do decydowania o sobie i swojej wierze" 8 ty jesteś taki głupi po matce, ojcu czy listonoszu? 8 nie rozumiesz ciemniaku, że w każdej, absolutnie KAŻDEJ społeczności coś ci będzie od urodzenia narzucone? 8 doprawdy, imbecylizm na kafe nie zmienił się ani odrobinę. nadal siedzą tu jakieś bezrobotne niemoty filozofujące na tematy, o których nie mają bladego pojęcia.

"takie zbrodnicze działania nie usprawiedliwiają i nie przekreślają zbrodniczej działalności kościoła katolickiego" x oczywiście że "usprawiedliwiają" bo oznaczają że zbrodnia, przemoc czy jak to mówią wierzący "grzech" jest w naturze ludzkiej a nie jest skutkiem religii jak to próbują nam wmówić antyreligijne świry. i oczywiście wierzący ludzie nie stają sie z powodu swojej wiary "świętymi", o tym nie ma mowy, ale oskarżanie religii o zbrodnie które popełniają jej wyznawcy jest niedorzecznością. no ale oczywiście dla pogrobowców stalina każdy pretekst jest dobry żeby napaść na kościół i religię. jakoś tylko im się "zapomina" że gdy już tę religię "zwalczą" i "wykorzenią" to zbrodnie i "grzechy" wcale nie znikają wraz z religią. wręcz przeciwnie, stają się jeszcze bardziej potworne i zbrodnicze. bo przecież skoro "boga" nie ma, "grzechu" nie ma, zasad nie ma to można wszystko.

"I niech Ci będzie moja wiara jest gówniana ale jakbyś czytał ze zrozumieniem, to byś doczytał, że ja nie wiem do końca w co wierzę." x no i właśnie dlatego stwierdziłem że twoi rodzice, którzy chcieli cię wychować na katolika, się nie spisali. czy to jest tak trudno zrozumieć?

Gość gość
ale oskarżanie religii o zbrodnie które popełniają jej wyznawcy jest niedorzecznością. nie miałem na myśli grzechów wyznawców, tylko przywódców kościoła, cała jego historia jest przesiąknięta krwią niewinnych, chciwością i oszustwem , zakłamaniem, nie wiesz o co chodzi? poczytaj trochę historii albo dalej śnij swoim snem

Æðelgast - długo myślałeś nad tym tekstem, przymule siedzący tu 24/7? 8 codziennie biegam lub tańczę, więc tycie absolutnie mi nie grozi. tobie - owszem :classic_cool:

Gość gość
precz z ciemnogrodem k***a jak mozna w 2013 jeszcze wierzyc w boga?w sredniowieczu to rozumiem ale teraz?w dzisiejszysz czasach? aa nie myl religii katolickiej z wiarą w Boga wierzą nawet fizycy kwantowi, naukowcy w XXI wieku, dlaczego? bo sa bardziej świadomi od ciebie imbecylu

Gość gość
moim zdaniem każda religia to swego rodzaju sekta, ludzie wierzą bo chcą w coś lub kogoś wierzyć wtedy łatwiej się żyje i łatwiej umiera

"nie miałem na myśli grzechów wyznawców, tylko przywódców kościoła, cała jego historia jest przesiąknięta krwią niewinnych, chciwością i oszustwem , zakłamaniem," x czy chcesz powiedzeć że "przywódcy kościoła" byli źli (i dlatego regligia jest zła) bo "przywódcy świeccy" byli chodzącymi aniołami i ucieleśnieniem dobroci? taki np józef stalin "wojujący bezbożnik" to wg ciebie samo dobro, tak? tak musi być skoro o całe zło oskarżasz religię. x no ale jeżeli tak nie jest to znaczy ze po prostu twój durny łeb jest tak wyprany przez komunistyczną ideologię że do ciebie nie docierają racjonalne argumenty.

"oczywiście że "usprawiedliwiają" bo oznaczają że zbrodnia, przemoc czy jak to mówią wierzący "grzech" jest w naturze ludzkiej a nie jest skutkiem religii jak to próbują nam wmówić antyreligijne świry." Ale brednie. Chodzi o to, że kler udowodnił, że nie ma namiestnictwa bożego na ziemi. Bronił, fałszywych teorii naukowych (stał po stronie kłamstwa). W Biblii są też opisane wojny krzyżowe: "Wtedy Pan rzekł do mnie: Z północy leje się nieszczęście na wszystkich mieszkańców kraju. Bo oto Ja przywołam wszystkie ludy królestw północnych - mówi Pan - i przyjdą, i każdy ustawi swój tron u wejścia do bram Jeruzalemu i naprzeciw wszystkich jego murów wokoło, i naprzeciw wszystkich miast judzkich. Wtedy wypowiem na nich swoje wyroki z powodu wszystkich ich złości, że mnie opuścili, kadzili obcym bogom i oddawali pokłon dziełu swoich rąk." Jeremiasza 1:14-16

Gość precz z ciemnogrodem
to niech mi ci´´naukowcy´´udowdnia ze bog istnieje.bo od naukowcow wymagam namacalnych dowodow-imbecylu.w takim razie to dla mnie zadni naukowcy bo czlowiek o przecietnyn IQ nie bedzie wierzyl w jakiegos stworce.

fidel castro i taki np pol pot to też wg ciebie dobrzy ludzie którzy muchy by nie skrzywdzili? tak powinno być zgodnie z twoją głupawą teorią że to religia odpowiada za zło tego świata.

A sir Izaak Newton, jakie miał, wg ciebie IQ? Bo z tego co mi wiadomo zaliczał się do Arian, nie ateistów...

Gość gość
czy chcesz powiedzeć że "przywódcy kościoła" byli źli (i dlatego regligia jest zła) bo "przywódcy świeccy" byli chodzącymi aniołami i ucieleśnieniem dobroci? taki np józef stalin "wojujący bezbożnik" to wg ciebie samo dobro, tak? tak musi być skoro o całe zło oskarżasz religię. aa religie też oskarżam, nie popadak w skrajności i obnażenia zbrodni nie usprawiedliwiaj zbrodniami nieiwerzących POWTARZAM PO RAZ OSTATNI IMBECYLU I TO JEST ZŁE I TO , jesli potrafisz czytac ze zrozumieniem zamiast wmawiać swoich bezpodstawnych racji

Gość gość
i jeszcze jedno po raz ostatni wiara to nie religia, religie stworzyli lidzie tacy jak Stalin imbecylu