Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Żywienie dzieci powyżej roku

Polecane posty

Gość gość

Czy wasze ponad roczne dzieci jedzą truskawki, pomarańcze, ananasy, czyli ogólnie owoce uznawane za wysoko alergizujące? Dajecie im orzechy, bakalie, nasiona?

Gość gość
moj synek nie mial roku i truskawki jadł w tym roku jak narazie nie chce pomarańcze czasami zje ale nie przepada raczej woli banany a ananasów nie lubi

Gość gość
je jadła już truskawki, ananasa surowego i z puszki, próbowała pomarańcze i mandarynki orzechów i bakalii jeszcze nie

Gość gość
mój syn za 2 tygodnie kończy rok i jadł już truskawki ananasa i pomarańcze. I tylko ananas go uczula. Dziewczyny a jak jest u was z surowym warzywami? Chodzi mi o ogórki czy pomidory. Pomidory je ale gotowane.

Gość gość
ja dawałam już pomarańcze i truskawki

Gość gość
ja dawałam truskawki cytryne(uwielbia lizac w rozkrojoną na pół) pomarancze tez. Dawalam miód-orzechy jakos nie. Ale jak miała rok dostała ogorka na kanapce i pomidora sparzonego i obranego ze skórki malinowego.

Gość gość
pomidora i ogórka bez skórki już na kanapce też dawałam

Gość autorka gość
no właśnie większość z tych rzeczy rzeczy daję od ok. 11m., ogórki kiszone trochę później i tylko po kilka plasterków,świeżego nie dawałam. Pomidor nie podszedł czekam na te smaczne polskie, truskawkę dostał pierwszą dziś zerwaną z krzaka. Lubi też awokado, mango nie bardzo, daktyle krojone bo za słodkie.

Gość gość
Mój jadł truskawki- odrobinę, już na początku rozszerzania diety, bo był sezon na nie. Cytrusy w 8. miesiącu (tak się złożyło, bo u kogoś spróbował), ananasa i inne egzotyczne po 9, mcu (oprócz banana, ten po 4. mcu już)... orzechy na pewno przed 9. miesiącem w ciastach, kakao też, miód na pewno przed rokiem. Jedyne na co źle zareagował to seler, jak miał pół roku, miał wysypkę, ale to tylko za pierwszym razem, za drugim było ok. Unikałam jagód bo miał zaparcia po nich, ale po roku już przeszło. Ryby też już w drugim miesiącu rozszerzania diety... Po prostu nigdy nie reagował na żadne jedzenie alergicznie, nawet kiedy karmiłam piersią, więc nie widziałam powodu żeby coś ograniczać. Za to z kolei alergię skórną na wszelkie kosmetyki i środki czystości miał do tego stopnia że babcie i ciotki musiały sobie kłaść na dekolt pieluchę flanelową jak używały jakiś kosmetyków do ciała, bo wyglądał jak żabka, wszędzie chodził z własnym wypranym kocykiem, prasowana nawet bielizna itd...

Gość autorka gość
oczywiście lubi też jabłka, gruszki ze słoika więc słodkie, mrożone maliny nie bardzo bo są kwaśne,pewnie świeże chętniej zje. Uwielbia arbuza, z warzyw wszystkie tradycyjne, nie jadł jeszcze kapusty włoskiej ale za to wcina kalarepkę. Brokuła i kalafiora zajada bez problemu. Paprykę jadła kilka razy ale czekam na sezonową. Macie może jakieś propozycje co do warzyw?

Gość autorka gość
pani wyżej dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :) też daję miód na czubku łyżeczki co kilka dni do wody. U nas za szybko dałam kalafior i bolał brzuszek, po jogurcie naturalnym była skaza, odczekałam 3 miesiące i teraz już je jako dodatek, tak samo żółty ser plasterek, czy zupę zabielaną jogurtem.

Gość mama synkaa
A ogórki ciekawe-nie dawałam ponoć po 2rż..-dawałyście??chodzi mi o surowe np.szklarniowe.. A włoską można podać w surówce surową?? orzechów nie daję narazie wcale jadł oczywiscie truskawki,ananasa spróbował,arbuz,gruszki daje mało bo są twarde,jabłka,pomarańcze,nektarynke i brzoskwinie,mandarynki jadł troszke w zimie . kapustę kiszoną (znaczy kwaśnicę i łazanki) uwielbia kiełbase:D i w ogóle lubi jeść:D ah nie cierpi brukselki :/

Gość gość
włoska i biała też