Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ZWIĄZEK NIEFORMALNY - dokumenty po urodzeniu dziecka

Polecane posty

Gość gość

Witam.Mam pewien problem.Żyję z partnerem w związku nieformalnym i spodziewamy się pierwszego dziecka.Załatwiliśmy już w USC uojcowienie i córka ma już jego nazwisko.Mieszkamy z jego rodzicami. No i teraz mam pytanie dotyczące becikowego,zasiłku rodzinnego i becikowego "rodzinnego". Jakie dokumenty trzeba złożyć aby dostać te świadczenia?Jak będzie liczony dochód?Czy dochody rodziców mojego partnera też będą się liczyły? Dodam,że ja jestem zarejestrowana w UP jako osoba bezrobotna więc nie mam żadnych dochodów.Partner ma na umowie najniższą krajową. Proszę o jakiś odzew.

Gość gość
Wpisujesz osoby z którymi prowadzisz wspólne gospodarstwo domowe, jeżeli razem z jego rodzicami opłacacie rachunki, wspólnie robicie zakupy, gotujecie itd to ich dochody też liczycie. Jeżeli żyjecie we dwójkę, nawet z rodzicami, to po prostu wpisujesz siebie i ojca dziecka, na pewno trzeba zaświadczenie z US o dochodach, chociaż u mnie wolno było chyba też oświadczenie pisać, a co jeszcze- to na pewno masz na stronie Urzędu Miasta albo MOPS, zależnie kto u was przyznaje zasiłek. U nas to było jeszcze m.in. zaświadczenie z US o wysokości składek na ubezpieczenie zdrowotne, zaświadczenie z miejsca pracy o urlopie i jakieś tam jeszcze.

Gość gość
Na forum się o to pytasz? Każdy powie Ci tu coś innego. Udaj się do mopsu jeśli chcesz prawdziwych rzetelnych informacji!