Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość goooorecka84

potrzebna pomoc

Polecane posty

Gość goooorecka84

Witam, mam pytanie... miałam nieregularne @ i brak owulacji, o dziecko staramy się trzy lata (wcześniej raz poroniłam) ... po wizycie od gina wyszłam z receptą na d*phaston i przykazaniem brania go od 15 dnia cyklu przez 10 dni. Okres się wyregulował (cykl 29 dni) owulacja się pojawiła - zawsze w 18 dniu cyklu. Jednak mam dylemat czytałam dużo o tym leku i piszą że należny go brać po owulacji, ale mój gin i tak każe go brać od 15 dnia. Nie wiem co robić i kto ma racje. Powiem tylko ze do mojego lekarza mam zaufanie. Czy ktoś może się wypowiedzieć na ten temat?? bo ja biorę ten d*phaston od 15 dnia cyklu a może to hamuje zajście w ciążę??? Dziękuję za wszystkie odpowiedzi z góry, pozdrawiam

Pytanie trudne bo być może Twój lekarz ma jakiś medyczny powód żeby podawać ci lek od 15 dnia... więc nie chciałabym podważać jego decyzji. Przy staraniu o ciążę D*phaston zazwyczaj bierze się jeden - dwa dni po owulacji... brany wcześniej może hamować pękanie pęcherzyka. Chyba że Twój lekarz zakłada ze owulację masz w 15 dniu cyklu... W czym się pewnie nie myli bo skoro masz cykle 29 dniowe to musisz mieć owulacje w okolicach 15tego (nie 18tego) dnia. Ja bym brała tak od 16stego...

Gość goooorecka84
hej robie testy i mam 18 dnia... przed braniem d*pka nie miałam owulacji ... byłam na wizycie ostatni mój gin powiedzi(15 dnia cyklu) że owu będzie 17-18 zrobiam test i wyszedł 18:) ale ciągle ta niepewność czy dobrze diorę d*phaston???

A napisz mi jak te testy owulacyjne ci wychodzą? Kiedy są pozytywne? Jeżeli naprawdę masz owulację 18 dnia to znaczy że masz tylko 10 dniową fazę lutealną co podobno wystarcza ale jest absolutnym minimum żeby zarodek się mógł zagnieździć. Faza ta powinna wynosić 14 dni. I jeżeli naprawdę tak jest to powinnaś brać D*phaston od 19 dnia po to by ją wydłużyć. Okres wtedy powinien wypadać ci w 32 dniu cyklu.

Gość goooorecka84
hej po pierwsze dziękuję za odpowiedź... testy kupiłam przez neta .... wcześniej były negatywne a odkąd biorę d*phaston to 18 dnia zawsze wychodzą pozytywne... no tylko te informacje z neta ... chociaż ostatnio czytałam że d*pek nie hamuje owu..... już nie wiem co myśleć... mój mąż pracuje za granicą i przyjeżdża co dwa miesiące ... do tej pory myślałam że skoro w końcu wiem kiedy mam owu to mogę mu powiedzieć kiedy ma przyjechać....

Gość goooorecka84
hej robie testy i mam 18 dnia... przed braniem d*pka nie miałam owulacji ... byłam na wizycie ostatni mój gin powiedzi(15 dnia cyklu) że owu będzie 17-18 zrobiam test i wyszedł 18:) ale ciągle ta niepewność czy dobrze diorę d*phaston???

Nie wiem jakie masz testy owulacyjne bo są różne... ale ogromna większość testów działa w ten sposób że jak wyjdzie pozytywny wynik to owulacja nastąpi w ciągu najbliższych 24-36 godzin... Nie wiem czy masz taki test ale jeżeli wychodzi ci pozytywny to oznacza że będziesz mieć owulację w dniu 19stym. Jeżeli dostajesz okres w dniu 29 to oznacza że masz około 10 dni fazy lutealnej... Lekarzem nie jestem ale mi się wydaje że D*phaston bierzesz źle. Czy bierzesz go od 15stego dnia przez 10 dni i odstawiasz czy do samego okresu?

Gość gość
Hej, tak mam takie testy które wykrywają owu po 24 godzinach, a d*phaston odstawiam w 25 dniu cyklu i czekam na okres ... chyba na następnej wizycie zaatakuje z tymi pytaniami mojego gina:) dziękuję i pozdrawiam