Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Badania NFZ

Polecane posty

Gość gość

Witam,staramy sie z mezem o dziecko,bylam i ginekologa ktory zrobil mi cytologie i USG a dalej skierowal do kliniki nieplodnosci. No i moje pytanie brzmi czy mialyscie robione wiecej badan u swojego lekarza bo sie zastanawiam czy nie zmienic lekarza bo ten mnie zbywa.Do kliniki jest mi ciezko sie dostac z powodu miejsca zamieszkania.

Gość gość
jak długo starasz się o dziecko, że juz Cię wysłał do kliniki?

Gość gość
Juz ponad rok,wiec z tego co mi wiadomo to dobrze ze wystawil mi skierowanie tylko zastanawiam mnie czy lekarz robi wiecej badan czy tylko powierzchownie do tego podchodzi.

Gość gość
powinien zrobić jeszcze badania z krwi - hormony

Gość gość
w klinice i tak za wszystko będziesz musiała zapłacic- niestety, a jeśli lekarz pracuje w szpitalu, to mógł Cię skierować chociażby na hsg, badania hormonów robiłaś? miałaś monitring cyklu?

Gość gość
No wlasnie nic takiego nie mialam, wiec dobrze mysle o zmianie lekarza.

Gość gość
no to zrób badania hormonów na własną rękę, bo i tak to robi sie prywatnie- prolaktyna, tsh, lh, estradiolfsh,, testosteron, progesteron, poza tym badanie nasienia, które również jest pełnopłatne i dopiero z tymi wynikami idz do porządnego lekarza

Gość gość
Umowilam sie na wizyte do kliniki i nic nie mowili mi o zaplacie,muslicie ze powinnam sie przygotowac finansowo?

Gość gość
Czy te badania moze zrobic lekarz ginekolog,czy musze az do kliniki sie wybrac.Mozesz orientacyjnie mi napisac jaka cena jest tych badan?

Gość gość
Kazdy hormon ok 20/25 zl badanie nasienia ok 50/100zl cena zalezy od laboratorium

Gość gość
no jasne, że się musisz przygotowac finansowo, wizyta w klinice leczenia niepłodności to minimum 150 zł, badania o których napisałam robi sie w najzwyklejszym laboratorium w odpowiednich dniach cyklu, są to badania z krwi i każde kosztuje około 20 zł, badanie nasienia to koszt około100-170 zł, najlepiej zrobić rozszerzone- równiez w laboratorium, tylko zazwyczja trzeba zadzwonić kilka dni wcześniej i się umówic, obowiązuje wstrzemięzliwość seksualna 3-7 dni, zero antybityków i alkoholu

Gość gość
Ok dziekuje za odpowiedzi,przynajmniej wiem o co chodzi.Umowie sie na wizyte i niech mi wskarze w jakie dni mam robic te badania. Dziekuje :)

Gość gość
praktycznie wszystkie- poza progesteronem robisz w pierwszych dniach cyklu, prolaktynę do 3, progesteron robisz po owulacji, czyli około 21 dc o ile masz cykle 26-30 dniowe

Gość gość
Na Grouponie są czasem kupony zniżkowe na badanie nasienia, sprawdź.

Gość gość
Z tego co sprawdzam to badanie nasienia kosztuje 70zl wiec nie jest tak zle:)

Gość gość
podstawowe, bo jak robisz rozszerzone to jest droższe i tak lepiej je zrobić, bo obejmuje wszystko, co potrzeba

Gość gość
tego to nie napisali:),no nic ja tam jutro zadzwonie isie zorintuje i najpierw zrobimy te badanie nasienia bo to chyba mniejszy koszt a moze odrazu znajdziemy przyczyne.

Gość gość
Ja wynik z hormonów miałam w porządku. A mimo to leczyłam się ponad 2 lata w takiej klinice! A teraz jestem w ciąży. Według mnie powinnaś wybrać się to tej kliniki.

Gość gość
Ja wynik z hormonów miałam w porządku. A mimo to leczyłam się ponad 2 lata w takiej klinice! A teraz jestem w ciąży. Według mnie powinnaś wybrać się to tej kliniki.

Gość gość
Moge wiedziec w czym pomogla Ci klinika?

Gość gość
przede wszystkim cytologia, monitoring cyklu ( idziesz 3/4 razy w cyklu sprawdzasz czy masz owulację, jak pęcherzyk rośnie czy pęka itp), badania hormonalne: LH, FSH, estradiol, progesteron, prolaktyna,testosteron, TSH, ft3, ft4, antyTPO, do tego cytomegalia i toxoplazmoza to taka podstawa, badanie nasienia na początek może być to zwykłe, jak wyjdzie wszystko ok to wtedy hsg (badanie czy jajowody są drożne). koszty jak wyżej cena zależy od laboratorium u nas waha się od 17 do 30 zł za hormon, nasienie przedział 50 do 150 zł (150 rozszeżone), toxoplazmoza i cytomegalia to koszt ok 140 zł bo badasz igG i igM a każdy to ok 35 zł. jak masz dobrego lekarza to hsg w szpitalu za darmo cię skieruje. w klinikach się za to płaci ok 400/600 zł.

Gość gość
no to ja tu widze ze z torbami pojdziemy heh. Sam koszt dojazdu do kliniki bedzie mnie slono kosztowal.

Gość gość
niestety- leczenie niepłodności to kosztowna sprawa

Gość gość
przedyskutuje to z mezem,dziekuje za rozjasnienie sytuacji:)