Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gosiamama

jak karmiec 4 miesiaczne dziecko , proszę o radę..

Polecane posty

Gość gosiamama

dziewczyny jeśli możecie to doradzcie mi : moja córeczka skończyła kilka dni temu 4 miesiace wprowadzam jej pomału deserki i zupki jak wstaje najpierw mleczko180ml potem znowu mleko 180 po godzinie owoce mleko 180 zupka mleko 180 kolacja mleko 180 czy dobrze to rozkładam w ciągu dnia ..? dawać jej już kaszkę na kolacje ? tesciowa zrobiła mi tez zupki dla małej z młodych gołabków ( ponoć bardzo zdrowe ) dodała trochę pietruszki , marchweki i ryżu czy moge jej to dawac bo mała ma troche problemy z robieniem kupki i nie wiem czy ryż nie pogorszy spawy , dodała tez troche soli choc prosiłam żeby zupki były BEZ przypraw ... dawac czy nie ..?

Gość gosiamama
dziewczyny doradźcie...

Gość teżmamdziecko33
z tą solą to trochę przesadziła, ale jesli dała jej nie dużo to ja bym dziecku dała , a następnym razem przypilnuj żeby były bez przypraw, co do ryzu to faktycznie moze spowodowac większe zaparcia, wiec nie wiem a mysle że prawidlowo karmisz dziecko

Gość hmmmmmmmmmmuuuuuuu
jeśli dziecko ma zaparcia to ryż chyba nieeeeeeee

Gość mama dwóch dziewczynek
Spróbuj sama tej zupki, jeżeli jest delikatna i tej soli odrobinka to możesz troszkę dać. Co do ryżu to też zależy ile go dała, ale myślę, że nie powinien zaszkodzić na brzuszek. Nie dawaj dużo nowej zupki - po kilka łyżek i obserwuj. Co do karmienia to dużo już wprowadziłaś, ja na tym etapie jeszcze tylko piersią karmiłam. Ale skoro wprowadziłaś i nic się nie dzieje to dobrze. Kaszkę wprowadzić możesz, ale spokojnie, może za dużo nowości na raz. Możesz spróbować troszkę zagęścić mleko na wieczór np. żeby lepiej się najadła.

Gość według mnie twoja dzidzi dużo
zjada :) , jeśli ryzu było nie dużo to bym dała , ale czy ryz moze juz jesc 4 miesiaczne dziecko , bo nie pamietam ?

Gość gosiamama
chyba właśnie wprowadziłam za dużo na raz bo dzisiaj bolał ja cały dzien brzuszek i zrobiła kupke czerono zioelona żółta z takimi jakby kawałkami jedzenia i teraz nie wiem co powinnam wyeliminować.......?

Gość gość
dziecko 4 miesiace i juz zupa na wywarze miesnym???? zwariowalas? przeciez maluch ma delikatny brzuszek

Gość gość
Powinnaś odstawić wszystko na kilka dni i zacząć jeszcze raz jak należy. Po jednym nowym posiłku. Albo owoc, albo warzywo. Pierw pojedyncze, później łączyć. Przez miesiac miesiąc a nawet dwa wprowadzanie a prawdziwe karmienie później. Tzn możesz po paru dniach sprawdzony owoc rano, a na obiad danie sprawdzone, ale malo składnikowe i troszkę!

Gość gość
ona nie zwariowała tylko panie słuchała się starych rad. " bo kiedyś się dawało i bylo dobrze" kiedyś to kiedyś a dziś jest dziś. Po to nauka idzie do przodu by maluszki brzuszek nie bolal

Gość gosiamama
nie zwariowałam ..dlatego pytam czy dobrze robie...

Gość gość
to tak jak moja tesciowa : jak b mial 3 miesiace to jadl normalne obiady: o.O

Gość gosiamama
i tu niestety masz racje , nasłuchałam się teściowej abo ona swoim dziecom ( w tym mojemu mężowi ) to dawała od poczatku.....

Gość gość
kurcze ale na zdrowy rozum? poczytaj gazety typu mamo to ja,czy mam dziecko itp,poczytaj w internecie na stronach bobovity czy gerbera itp

Gość gosiamama
przecież bobovity , gerbery itd.też maja zupki po 4 miesiacu , a że ja głupia nie wiedziałam że to nie jest na wywarze to moje dziecko przypłaciło to bólem brzuszka...

Gość gość
to radze na poczatek dobrze poczytac a potem sie brac za podawanie dziecku obiadkow/deserkow. na problemy z kupka duzo picia,kladzenie brzuszku zeby pobudzic prace jelit

Gość gość
Ale te słoiczki są PO 4msc a nie OD to taka mała różnica :-)

Gość gosiamama
wiem że po 4 msc , moja córka zaczeła 5 miesiac wiec jets już chyba po prawda.......

Gość gość
Przeczytaj tytuł swojego tematu 🖐️

Gość gosiamama
przeczytaj mój pierwszy post, w tytule tamatu nie ujełam czy jest to skonczony czy nie 4 msc czytaj od poczatku do konca

Gość gość
według mnie jest okej

Gość gość
Co do soli to moj syn minimarchewek bez soli nie zje... za to mloda marchew tak moj jest uczuleniowcem tez w 4mcu zaczelam wprowadzac i mleko je przed snem i w nocy a tak w dzien to kasze zupke jablko. jestem na tele i jak nie zapomne to ci podesle linka do strony z ktorej korzystam i moj syn ma 4,5 mca a zupke je z ziemniaka marchwi i kopru a zapomnialam dostaje tez sloiczek dynia z ziemniakiem :) a jablko robie sama chyba ze jedziemy sobie na dzialke to daje ze sloika

Gość ania_bydgoszcz
pamietaj tylko że te zupki robi sie narazie na wodzie a nie na wywarach z miesa

Gość gosiamama
wczoraj córcia miała właśnie rewolucje z brzuszkiem i teraz nie wiem po czym...

Gość gość
nie wiesz po czym po żarciu gotowanym jak dla dorosłego!!!

Gość gość
dziecko w 4 m-cu a już takie menu, masz nieźle z głową autorko i nie pisz że wprowadzałaś powoli

Gość gosiamama
ciekawe, dawałam jej posiłki ze słoiczków po 4 miesiacu wiec odpowiednie dla jej wieku. tylko tej zupki od tesciowej nie potrzebnie jej dałam ..czytajcie ze zrozumieniem

Gość gosiamama
tak konsystencja papki, podałam jej kilka łyzeczek marchewki firmy hipp, jedła ze smakiem , brzuszek potem tez jej nie bolał , ale kupka była właśnie taka z kawałkami jakby jedzenia, czy moga dawac jaj ta marchew czy nie ? wczoraj tez dałam jej marchewke i dzisiaj już kupka była normalna ... może to taka pierwsza reakcja tylko była