Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

co zrobić, gdy się zgubi dowód osobisty?

Polecane posty

Gość gość

Hej...Mam problem- od kilku dni poszukuję swojego dowodu osobistego...boję się, że jednak gdzieś go zgubiłam albo ktoś go ukradł... Gdzie powinnam ten fakt zgłosić? Znajomi straszą mnie, że ktoś pewnie dawno wziął kredyt na moje nazwisko... Zaczynam się coraz bardziej martwić.... W sumie i tak ważny jest tylko do sierpnia, aloe to jednak 2 miesiące... Mam powody do obaw?

Gość gość
zgłosic zaginięcie na policji i wyrobić nowy

Gość gość
"Zgubiony dowód osobisty Strata tego dokumentu to nie tylko nieposiadanie ale również szereg obowiązków ciążącym na byłym właścicielu oraz realnego nieautoryzowanego użycia. Zgubiony dowód osobisty - tryb postępowania musimy zawiadomić o zgubionym dowodzie osobistym w najbliższym urzędzie gminy (tam gdzie wyrabiamy dowód osobisty) lub urzędzie konsularnym zawiadamianie o zgubieniu dowodu osobistego wymaga stawiennictwa osoby która utraciła dowód osobisty w przypadku małoletnich lub osób ubezwłasnowolnionych zgubienie dowodu osobistego może rodzic albo opiekun prawny lub kurator ustanowiony przez sąd za osobę małoletnią lub ubezwłasnowolnioną, która czasowo przebywa , w szczególności w związku z wypoczynkiem, leczeniem lub nauką, pod opieką innej osoby niż rodzic lub opiekun ustanowiony przez sąd, o zgubieniu dowodu osobistego zawiadamia opiekun faktyczny tej osoby w przypadku niemożności osobistego stawiennictwa osoby, która zgubiła (straciła) dowód osobisty, z powodu choroby, niepełnosprawności lub innej nienadającej się pokonać przeszkody, zawiadomienie może dokonać pełnomocnik po okazaniu pełnomocnictwa udzielonego na piśmie Zgubiony dowód osobisty Dowód osobisty jest dokumentem, które zagubienie powinno się zgłosić niezwłocznie do urzędu wydającego. Najlepiej od razu z wnioskiem o wyrobienie nowego dowodu osobistego. Jeżeli zgubiło się w miejscu publicznym i istnieje realne zagrożenie użycia jego należy ten fakt jak najszybciej odnotować w urzędzie. Związku zagrożeniem nie autoryzowanego użycia jego. Zgubiłem dowód osobisty – zagrożenia Jakie mogą być nie miłe konsekwencje zgubienia? Najczęstsze i najbardziej kłopotliwe wykorzystania zagubionego dowodu osobistego wzięcie rzeczy na kredyt, na raty na podstawie cudzego zgubionego dowodu osobistego. Mimo, że obowiązkiem sprzedawcy udzielającego formy sprzedaży na raty jest sprawdzenie dokumentów istnieje duża szansa nie sprawdzenia dostatecznego. Dzieje się tak ponieważ: - osoba posługująca się zgubionym dowodem może być upodobniona, zachowywać się pewnie i być zbulwersowana że ktoś ją ocenił - osoba sprzedająca jest zmotywowana do jak największej ilości sprzedaży (premię otrzymuje za ilość a nie za jakość sprzedaży) - przedmiot sprzedaży jest mało wartościowy od tysiąca do paru tysięcy złotych, mimo to może być to dużym obciążeniem osoby, która straciła dowód (zgubiła dowód) wzięcie kredytu w banku na zgubiony dowód osobisty bank jest z obowiązany sprawdzać kredytobiorców nie mniej jednak mogą zdarzyć się przypadki pomyłki, których czynniki mogą być podobne jak wyżej wymienione poręczenie kredytu tylko w sytuacjach wyjątkowych umowy cywilno-prawnej, np. kupno samochodu. Bardzo rzadko występująca sytuacja ponieważ większość takich transakcji odbywa się gotówkowo. wykorzystywanie zagubionego dowodu do jazdy na gapę – bez ważnego biletu. W przypadku złapania osoby bez ważnego biletu następuje proces spisania danych z dowodu, wypisanie mandatu. Jeśli mandat nie będzie opłacony, na podany adres zgubionego dowodu przychodzą wezwania do zapłaty a w konsekwencji sprawa może trafić do sądu. Używanie dowodu, nie będącego własnością legitymującego się lub będącego nieaktualnym jest karalne"

w ogole sie tym nie przejmuj! po prostu wyrob nowy a tamten bedzie automatycznie skasowany- jedyna roznica ze przy zgubieniu bedzie nowy drozej kosztowal i musisz zlozyc wiecej dokumentow by go otrzymac- twoi znajomi to durni ludzie z zero wiedza sorry :) http://www.youtube.com/watch?v=e0JArGwn474

Gość Juleczka99
dzięki dziewczyny :) Jeszcze dzisiaj poszukam, a jak nie, to jutro składam wniosek o nowy dokument :) Strachu się najadłam, bo ostatnio u Jaworowicz był gościu, którego ktoś naciągnął na kredyt.... MASAKRA!