Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość domi2

bolące piersi ratunku co robić

Polecane posty

Gość domi2

już ok 2 miesiące bolą mnie piersi czy to coś złego wizyte u lekarza mam dopiero za 2 tygodnie i chciał się trochę podpytać was bo ja nigdy tak nie miałam zawsze tydzień przed okresem a teraz bolą cały czas są takie troche ciężkie i sutki jakby też mi się powiększyły wraz z otoczką

Gość domi2
mam nadzieję że ktoś coś napisze

Gość gość
Ciąża? Problemy hormonalne?

Gość domi2
ciąza chyba nie tydzień temu miałam okres co prawda 2 dni ale zawsze to okres a miesiąc temu przez 17 dni brałam tabletki anty ale źle się czułam i odstawiłam

Gość domi2
ktoś jeszcze??

Gość gość
Skoro tak to zrób test bo takie krótkie okresy mogą mieć czasem przyczynę ciążową.

Gość domi2
jutro zrobię tylko że po tych 2 dniach 3 dzień miałam taką wydzielinę ciemną brązową a teraz mam mało śluzu i nie wiem czy to może być ciąża

Gość gość
owszem, może

Gość domi2
no ok bo piersi bolą ok 2 miesięca a w tym czasie miałam 2 okresy to chyba jest jednak nie możliwe ale zrobię by się przekonać bo wątpie ale ok no i gdyby to nie była ciąża czy to może być coś poważnego

Gość gość
Inne opcje: "Ból piersi, ich obrzmienie i nadwrażliwość na dotyk mogą obrzydzić każdej kobiecie życie. Dlatego warto poznać przyczyny bólu piersi i metody radzenia sobie z nim. Ból piersi: zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) Ból piersi najczęściej spowodowany jest zespołem napięcia przedmiesiączkowego. Piersi bolą i są obrzmiałe, bardzo wrażliwe na dotyk, można wyczuć zgrubienia tkanki gruczołowej sutka, a brodawki bywają bardzo twarde. Objawy ustępują same wraz z pojawieniem się miesiączki, powracają w drugiej połowie cyklu miesiączkowego. Pomóc może dieta z ograniczeniem soli, kawy, mocnej herbaty, coli i czekolady. Czasem ból łagodzą chłodne okłady czy leki ziołowe (np. Mastodynon N). Poza tym pomocne mogą być nowoczesne preparaty antykoncepcyjne. Ból piersi: ciąża i połóg Ból piersi w ciąży może być kłujący i napadowy lub ciągły. Może pojawić się już około 5 tygodnia: piersi stają się obrzmiałe i wrażliwe na dotyk. Pomóc może odpowiednia bielizna, chłodne okłady czy naprzemienne natryski (ciepły-chłodny). Po porodzie co trzecia kobieta cierpi na zapalenie gruczołów mlecznych. Z powodu zatkanych kanalików mlecznych pierś najpierw puchnie, potem staje się zaczerwieniona i wrażliwa na dotyk. Pomaga odciąganie pokarmu laktatorem i przystawianie dziecka do piersi mimo bólu. Bezkonkurencyjne są okłady z liści kapusty - liść trzeba sparzyć i ostudzony włożyć pod stanik. Jeśli dojdzie do ostrego stanu zapalnego, interweniować musi lekarz: zaleci stosowanie leczniczych maści, okładów, zażywanie antybiotyków. Ból piersi: mastopatia (piersi mastopatyczne) Ból piersi, któremu towarzyszy obrzmienie, twardość oraz gruczolistość (liczne zgrubienia w piersiach) może świadczyć o mastopatii. Ból piersi wywołany mastopatią zazwyczaj ustępuje jednocześnie z rozpoczęciem miesiączki, potem powraca. Przyczyną mastopatii są zwykle zaburzenia hormonalne, najczęściej zbyt niski poziom progesteronu w stosunku do estrogenów. Zmiany miewają zwykle panie między 30. a 40. rokiem życia, po menopauzie stopniowo zanikają. Lekarz zleca wykonanie USG, oznaczenie poziomu hormonów we krwi, niekiedy mammografię. Jeżeli nie ma podejrzenia o nowotwór piersi, należy przywrócić równowagę hormonalną. Przynajmniej raz w roku należy zgłaszać się na badania kontrolne. To ważne, bo w przerośniętej tkance piersi mogą się tworzyć torbiele. Ból piersi: torbiele czyli cysty Zazwyczaj dopiero duże torbiele mogą powodować ból promieniujący do pachy, a te niewielkie są zazwyczaj jedynie wyczuwalne pod palcami jako małe, twarde guzki. Torbiele nazywane są też cystami, pojawią się zazwyczaj między 30. a 50. rokiem życia. Torbiele to pęcherzyki wypełnione płynem. Przy dotyku są gładkie i można je swobodnie przesuwać między palcami. Aby rozpoznać torbiel, lekarz zleca USG lub mammografię i zazwyczaj biopsję cienkoigłową. W przypadku bólu piersi, biopsja przynosi również natychmiastową jego redukcję. Ból piersi: gruczolakowłókniaki Gruczolakowłókniak powoduje ból piersi bardzo rzadko - jedynie w przypadku nagłego rozrostu, w wyniku którego dochodzi do krwawego wylewu w obrębie guza. Gruczolakowłókniak piersi w dotyku jest gładki i twardy, może mieć wielkość ziarnka grochu albo małej cytryny. Najczęściej występuje w pobliżu brodawki. Pojawia się przeważnie przed 30. rokiem życia, także u nastolatek. Powstają na skutek nadmiernego rozwoju tkanki gruczołowej i włóknistej w piersi.Dla potwierdzenia diagnozy przeprowadza się USG i ewentualnie biopsję, by zbadać tkanki pod mikroskopem pod kątem obecności komórek nowotworowych. U kobiet poniżej 25. roku życia z powodu gruczolakowłókniaków rzadko rozwija się rak i dlatego pozostawia się je do obserwacji. Ale na życzenie kobiety mogą być także usunięte. W średnim wieku i starszym wieku trzeba je usunąć i sprawdzić, czy nie zawierają komórek nowotworowych. U starszych pań istnieje znacznie wyższe ryzyko rozwoju nowotworu złośliwego. Ból piersi: brodawczaki Ból piersi spowodowany brodawczakiem może być bardzo silny. Wszystko przez to, że brodawczaki tworząc się w przewodach mlecznych, blokują je co prowadzi do powstawania stanów zapalnych i bolesnych ropni. Dotyka kobiety 40- i 50-letnie, przed menopauzą. Przy ucisku z piersi lub brodawki wydobywa się surowiczy lub mleczny wyciek. Wydzielina może być zabarwiona krwią. Chore miejsce oczyszcza się chirurgicznie. Ból piersi: rak piersi Ból piersi spowodowany rakiem pojawia się zazwyczaj dopiero gdy guzek osiągnie rozmiar co najmniej 2 centymetrów. Dlatego tak ważne jest, by zaraz po wyczuciu każdej zmiany w piersi skonsultować się z lekarzem. http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/bol/bol-piersi-przyczyny-bolu-piersi_40631.html"

Gość gość
krótkie okresy to nie muszą być okresy a plamienia w ciąży. Więc zrób test.

Gość domi2
gdy ból trwał miesiąc zrobiłam po tym okresie test i był negatywny dalej bolą i tydzień temu znowu krwawienie i ból do tej pory

Gość gość
Mimo to powtórz test bo wcześniej mógł zwyczajnie nie wykazać ciąży. Gdy wykluczysz ciąże to zostaną inne opcje.

Gość domi2
no to jutro zrobie cieszyła bym się z dziecka no ale jeśli wyjdzie że nie jestem to chyba zaczne się trochę martwić o moje dwa skarby bo 2 miesiące bólu nie jest normalne

Gość gość
daj znać jak wyszedł test :)

Gość gość
ale okres nie oznacza ze wlasnie możesz być w ciąży

Gość gość
albo ciaza albo raczysko, do lekarza dziecko

Gość domi2
dzieckiem nie jestem do lekarza mam iść ale dopiero za dwa tygodnie napisze jutro czy pozytywny czy negatywny :))

Gość Cheeseburger bez sera
niekoniecznie raczysko. Moze meic cos z hormonami po prostu

Gość gość
I jak test?

Gość domi2
niestety nie mogłam pojechać do miasta bo zatrzymały mnie sprawy domowe:( jeśli dam radę to jutro się wybiorę bo już nie mogę wytrzmać z tą nie wiedzą

Gość gość
ok, to zajrzę jutro :)

Gość domi2
dzięki za zainteresowanie:)

Gość domi2
jutro robie test jestem ciekawa co wyjdzie:))