Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dziecko 10 miesiecy ma krzywe paluszki.Pediatra nie widzi potrzeby isc do ortope

Polecane posty

Gość gość

Synek ma 10 mcy ma krzywe paluszki u stop ,szczegolnie 4 paluszek u jednej i u drugiej stopy jest schowany miedzy 3 ,a 5 paluszkiem . Zapytalam pediatre co mysli o tym abysmy wybrali sie do ortopedy ,ona po obejrzeniu stwierdzila ,ze nie ma takiej potrzeby ,ze lekkie skrzywienie nie bedzie przeszkadzalo w chodzeniu ,ze do zabiegu to sie nie kwalifikuje ,a innych sposobow leczenia skrzywienia nie ma . Jak zasugerowalam jakies wkladki ,moze buty albo nakladki na palce pwoeidziala ,ze nie slyszala o takim czyms zeby palca krzywego tak leczyc . Nie wiem ,czy wybrac sie do ortopedy prywatnie ,czy naprawde nie ma to sensu . Pediatra uwaza, ze przeszadzam i ze rzeczywiscie jest skrzywienie ,ale najwazniejsza jest funkcjonalnosc ,a nie estetyka ,no ,ale nie chce niczego zaniedbac . Co prawda to chlopiec ,ale gdybym miala corke to juz w ogole ... Istenieje tez szansa ,ze samo sie wyprostuje ,albo naprostuje,ze nie bedzie wygladalo zle ,ale mimo wszystko ,czy rzeczywiscie nie da sie naprostowywac palcow ortopedycznymi wkladkami lub nakladkami ? Zabiegu nie bralam w ogole pod uwage ,bo nie jest to az tak "brzydkie"abym narazala dziecko na takie cierpienie zeby palec u stopy lepiej wygladal ,ale dotychczas bylam przekonana ,ze da sie jakos wyprostowac w niechirurgiczny sposob ,

Gość gość
hej hej, u nas u syna zaczeły sie 'krzywic' ok 8go m-ce zycia. Tzn drugi palec jest nad 1 i 3 jak spod spodu patrzec to ma cztery :) Pokazalismypediatrze,ortopedzie a oni na to ze Ktoś w genach namieszał :) taki jego urok. Posmialismy sie i koniec. Teraz maly ma 8 lat i ma brata który ma 8 m-cy i własnie u młoedego zaczyznaja sie krzywic palce :)

Gość gość
Pediatra nie widzi potrzeby ale ja na wszelki wypadek skonsultowałabym to z ortopedą.

ja na twoim miejscu poprostu wybrala bym sie do ortopedy dla swietego spokoju :) przeciez nikt ci nie zabroni isc prywatnie a lekarz sie tylko ucieszy ze wspomozesz jego budzet i moze bedzie milszy :D ja jak mialam watpliwosci co do zdrowia synka to poprostu poszlam prywatie :)

Gość gość
mojemu ten palec chował sie pod inne palce jak był niemowlakiem, tak jakby miejsca dla niego nie było, teraz ma 4 lata i śladu po tym, samo "się naprostrowało" niemowlaki mają jeszcze taknki i ścięgna giętkie

Gość gość
Znowu o tym???? Ile można tłumaczyć tłukom że niemowlaki takie paluszki mają i one się potem wyprostują? Mi się odechciało po paru razach. Współczuję pediatrze użerania się z histerykami.

Gość gość
no wlasnie pediatra twierdzi ,ze to genetycznie jest :) dzieki dziewczyny za porady :)

Gość gość
no wlasnie pediatra twierdzi ,ze to genetycznie jest :) dzieki dziewczyny za porady :)

Gość gość 33
Moja córcia ma prawie 5 lat i nic jej sie nie sprostowało duży paluszek nachodzi na drugi tak ze z góry widac jakby miała 4 paluszki . Moja córcia ma długie palce wiec jak stwierdzil lekarz taki urok jej paluszków. Ja codziennie jej masuje te paluszki juz ok pól roku i wiecie co troszke widac poprawe. .Same by jej się nie naprostowały jak to tu ktoś napisał. I to nie żadna histeria tylko problem bo corcie troche ten krzywy palec bolał kiedy obcinałam paznokcie bo niemogłam dostac się do tego drugiego!!!!!!!!!!

Gość gość
Ja mam u obu stop 3 palec prawie najkrótszy (podkurczony), nie daje sie wyprostowac, z tylu skora (i zapewne wiezadla) sa skrocone. 4 palec jakby "przekrecil sie", (wyglada to tak jakby wykorzystal to ze 3 jest malutki i po prostu rozplaszczyl sie bardziej) Paznokiec z 3 palca wbija sie w 2 i 4, mam nawet blizny po tym. Czasami mam problem z chodzeniem na dlugie dystanse z powodu bolu. Jak poobcieram nogi czy mam spuchniete to w ogole kiepsko. U ortopedy z tym nie bylam, boje sie operacji poki co. Ale u dziecka moze tylko cos usztywniajacego wystarczy wiec lepiej chyba pojsc niz olac?