Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

obiad na zimno do pracy... przepisy

Polecane posty

Gość gość

macie jakies przepisy? albo cos co by sie nadawalo do zjedzenia na zimno i byloby smaczne? prosze o pomoc

Gość gość
Sałatki.

Gość gość
sałatki makaronowe sałatki na bazie sałat, ale sos w oddzielnym pojemniczku naleśniki z mięsem i barszcz (typu gorący kubek) kanapki z masą pysznych składników grillowane warzywa z sosem jogurtowym albo oliwą kabanosy lub twardy ser plus ogórki/papryka czy inne warzywa do zagryzania seler naciowy i serek z ziołami do maczania

Gość gość
obiad na zimno - gorący kubek :O:O:O:O

może jakaś tortilla, sałatka z mięsem owinięta plackiem - na zimno też dobra

Gość goscia
do zamykanej plastikowej miski wkrawasz sobie duzo dowolnych warzyw, ktore lubisz. przykladowo: ogorki, pomidory, kapuste, marchewke, kalarepke .... do tego np. puszka tunczyka lub innej ryby, albo jajka, albo pieczone mieso pokrojone w kostke (np. schab, losos, krewetki). albo szynka, kielbasa, mielonka. lub salatka z gotowanych warzyw - ziemniaki, groszek, marchewka. jako sos moze byc mieszanka oliwy i soku z cytryny, albo jogurt z odrobina majonezu, musztardy, ziolami. do tego swieza zielenina, np. pietruszka koperek, szczypiorek (z tym, ze ten ostatni daje swoisty zapach, co w pracy moze nie kazdemu sie podobac ;) ) I glowna regula jest to, zeby bylo duzo warzyw na wypelnienie zoladka i na zdrowie, oraz sluszna ilosc bialka, zeby sie najesc. oczywiscie zielona salata, rukola, listki mlodego szpinaku, male listki kolorowych salat jak najbardziej tez, ale wtedy sos musi byc dodany na krotko przed spozyciem. I salatki na bazie makaronu tez moga byc, aczkolwiek zdrowiej bedzie jak zamiast makaronu uzyjemy naturalny ryz, lub kasze gryczana, lub ziemniaki. to ze wzgledu na niska zdrowotnosc glutenowych potraw macznych.

Gość goscia
dzis np. zrobilam sobie taka salatke: sorowka kapusciana typu coleslaw (kapusta, marchewka, cebula i sos jogurtowo-majonezowy) z dodatkiem pomidora, kiszonego ogora i puszki tunczyka (bialego, w kawalkach). do tego sol czosnkowa i pieprz, i bylo przepyszne :)

Gość gość
warzywa podsmaż na patelni na maśle jakie chcesz np cukinia papryka marchewka cebula pieczarki i wymieszaj to z ryżem kuskusem kaszą gryczaną pęczakiem lub komosą ryżową pyszne jako dodatek do obiadu na ciepło ale na zimno też pyszne. jeśli mięsa Ci w tym brakuje to możesz podsmażyć z tym pierś z kurczaka

Gość gość
sałatka! kurczak (grillowany albo smażony) z przyprawami, do tego sałata zielona, pomidor, sos jogurtowy (mają teraz w polo na promocji przepyszny), papryka, posyp słonecznikiem prażonym i obiad jak ta lala.Ah! Cebulkę świeżą jeszcze do tego! ;)

Gość gość
lekka sałatkę! jabłko i wodę mineralną :)

Gość gość
najlepiej zamawiać catering do pracy i ma się z głowy przygotowanie obiadków w plastikowych pojemniczkach, czego szczerze nienawidzę ! Z EatZone przywożą mi codziennie do pracy i gitara :)

Gość gość
Ochuialas? Catering? Nie masz pewnosci co tam Ci wsadza!

Gość gość
haha, ufam im, jak do tej pory nic mi sie nie stało i żyje :D Jedzenie jest naprawde dobre, a nie żadne tam nieświeże nie wiadomo co. Zazwyczaj bałam sie, kiedy jadłam kebsa na miescie - nigdy nie wiadomo, co moze byc w srodku :P

Gość gość
fuu, kebsy na mieście najgorszy świata!!!!!

Gość gość
A może ktoś chce sobie właśnie sam gotować do pracy i wypróbować różne przepisy? Albo mieszka na wsii nie ma cateringu?

Gość bambaryłek
JA polecam różne sycące sałatki, np. makaronowe czy z kuskusa. Dressingi do sałatek warto robić z oleju rzepakowego nie z jogurtu, bo te na oleju bardziej sycą (jogurtowe są pyszne, ale jeśli to ma być obiad, to powinno być odpowiednio wypełniające). Poza tym olej rzepakowy to dodatkowa dawka omega-3 :)

Gość gość
Szklanka płatków owsianych, 3 jajka, suszone morele, rodzynki, żurawina (co masz). Pieczesz placuszki, doskonałe na ciepło i zimno)

Gość gość
ja zamawiam czasami stąd www.teleobiad.pl i musze przyznac, ze jest naprawde smaczne - czasami nie chce mi sie robic lub po prostu nie mam czasu i to jest mega alternatywa