Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wisaju

bardzo wysokie TPO

Polecane posty

Witam ! Mam stwierdzoną niedoczynność tarczycy. Mam przepisane tabletki Euthyrox 75. Moje ostatnie wyniki to TSH - 2.52 (norma 0.35 - 5.50), T4 -1.04 (norma 0.78 -1.54), T 3 - 2.53 (norma 2.30 - 4.20), TPO 1300 - (norma 0 - 60). Proszę może ktoś oświeci mnie bardziej, jaki jest mój stan zdrowia. Mieszkam za granicą od ponad roku i mój niemiecki nie jest jeszcze tak dobry aby o to zapytać mojego lekarza. Dziękuję z góry. Pozdrawiam.

Chciałabym dodać również, że mam również podwyższony poziom tyreoglobuliny Ak - 96 (norma 0 - 60).

Gość gość
TPO wskazuje na autoimmunologiczne podłoże niedoczynności tarczycy, najprawdopodobniej chorobę Hashimoto przeciwciał a-TPO się zasadniczo nie leczy, możesz poczytać o łykaniu selenu, niektórym bardzo pomaga obniżyć przeciwciała i łatwiej jest wtedy jakby uspokoić leczenie i ustalić stałą dawkę Euthyroxu jeżeli chodzi o same hormony tarczycy, czyli T3 i T4, to masz ich za mało, oba powinny być w górnej połowie zakresu normy TSH też mogłoby być niższe moim zdaniem powinnaś brać większą dawkę Euthyroxu poszukaj na forum gazeta pl działu o Hashimoto, znajdziesz tam pełno pomocnych informacji wydaje mi się, że regularnie bywa tam tez dziewczyna, która mieszka w Niemczech, może pomoże Ci w porozumieniu z lekarzem, nawet gdyby było to tylko napisanie jakiejś krótkiej wiadomości, którą lekarz mógłby przeczytać

Gość gość
i jeszcze jedno - lepiej jest badać hormony w ich wolnej postaci, czyli ft3 i ft4, nie t3 i t4