Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość środowy,

Czy wasze dzieci jedza wg schematu?

Polecane posty

Gość gość środowy,

Witam. Mam takie pytanie. Czy Wasze dzieciaczki wypijają mniej więcej tyle mleka ile jest podane wg schematów żywienia niemowląt?? Chodzi mi o to że moja córka zaraz kończy 6 miesięcy a zjada góra 120 mleka. Wg tabelek powinna zjadać 180. Tak samo jest z zupkami. Mam jeszcze jedno pytanie. Moja córka nie toleruje kaszy czy czegokolwiek innego co nie ma płynnej postaci. Jak daje jej kaszę tzn próbuję to zaczyna sieu niej odruch wymiotny. Czy którejś z was dziecko tak miało i czy się przełamało bo martwię się jak ona zacznie jeśc inne rzeczy. Pozdrawiam

Nasz Młody NIGDY nie wypijał tyle co na tych schematach i także NIGDY tyle nie zjadał, bo to doby by zabrakło... A poza tym niejadek. A jeśli chodzi o problem z kaszą to może podawaj płynną? Choć nie pochwalam, ale może to będzie sposób. A inne rzeczy dajesz? Owoce, zupki?

Gość gość środowy,
Tak daje owoce i zupy narazie w postaci papki, zmiksowane do granic możliwości :) A tak wogóle to kiedy zaczyna podawać się dziecku mniej zmiksowane te zupki??? Z tą kaszą może faktycznie najpierw rzadką i stopniowo dodawać więcej. A z tym mlekiem to mi ulżyło że nie tylko ona nie je tyle ile podają :)

Jak córa ma odruch wymiotny to spróbuj z kawałkami ok.8 miesiąca. Jeśli nie pójdzie to odczekaj jeszcze miesiąc-dwa. Teraz to typowa papka, później zostaw maluśkie kawałki i tak coraz większe i większe. Nie wiem czy dajesz córce coś w tak zwanym międzyczasie. Co by pomieliła trochę buzią :)

Gość gość środowy,
wiesz jak daje jej do buzi np kawałek chrupka albo ostatnio jak gotowałam jej zupkę to dałam jej kawałek malutki mięska to mieliła ładnie buzią. Tak teraz się zastanowiłam że może poprostu dawać jej mniej na łyżeczce...

Gość gość
Moj syn jak mial skonczony miesiac wypijal 2 razy tyle mleka co na schemacie a po zmianie mleka pomimo ze powrocilismy do pierwszego zjada duzo mniej ale policz ile zjada w ciagu doby bo pewnie wola czesciej ale ze swojej strony doradze cos: ja poszlam fo pediatry wlasnie dlatego ze zjadal ok polowe tego co powinien jesc w ciagu doby i przypadkoem-dostal skierowanie na krew i mocz-wyszly zle proby watrobowe .

Gość gość
Musisz się dostosować do dziecka. Skoro wypija tylko 120 ml mleka na raz to znaczy że tyle mieści w żołądku i po takiej ilości jest syta. Na każdym opakowaniu mleka pisze że podane wartości i miary są orientacyjne i że w żadnym wypadku nie muszą się tyczyć każdego dziecka oraz jego apetytu bo ten ulega zmianie więc nie wolno zmuszać do jedzenia większej ilości :). Jeżeli maluch jest przyzwyczajony do płynnej konsystencji a po grubszej ma odruch wymiotny , znaczy to że konsystencję trzeba zagęszczać powoli, stopniowo . Można też osobno podawać mleko (nie zagęszczać niczym) a osobno robić rzadziutkie kaszki i podawać a ile dziecko zje to jego, resztę wyrzucać. Moja córka nie miała nigdy problemów z zaakceptowaniem gęstszej konsystencji (miała 4 miesiące jak dostała łyżką kaszkę jaglaną na moim mleku - jadła bardzo ładnie ale wolniutko, wiadomo) natomiast mleka bardzo długo wypijała tylko po 120 ml , chyba do 13 miesiąca życia , potem podskoczyło na 150 ml.